Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Burgerforum Keuzes in de zorg 
 
Een update
Beste collega
 
Graag informeer ik u via deze weg over het burgerforum Keuzes in de zorg. Het burgerforum inventariseert de maatschappelijke waarden en voorkeuren betreffende de vergoeding van medische behandelingen uit publieke middelen. Dit om de huidige besluitvorming rond vergoedingen te informeren en daarmee kwaliteit en draagvlak van beslissingen te optimaliseren.

De 24 deelnemers, die we hebben geselecteerd met behulp van een steekproef uit de Nederlandse samenleving, kwamen afgelopen weekend voor het eerst bij elkaar. Zij hebben met elkaar gediscussieerd over een aantal concrete casussen en dilemma’s met betrekking tot het vergoeden van medische behandelingen in Nederland. In september en oktober 2017 komen zij nog twee weekenden bij elkaar.

We zien vooruit naar de uitkomsten van het burgerforum en houden u via deze weg, en via de
website, op de hoogte van het verloop van het burgerforum.

Met hartelijke groet,
namens de projectgroep,
Rob Baltussen
Hoogleraar Global Health Economics aan het Radboudumc

 
  
Persbericht
Afgelopen week verscheen het persbericht ter aankondiging van dit burgerforum.

Welke behandelingen horen thuis in het basispakket?
Radboudumc start burgerforum naar keuzes in de zorg

Welke behandelingen horen thuis in het basispakket van de zorgverzekering, en welke niet? Willen  we als maatschappij met elkaar  betalen voor behandelingen die erg duur zijn, maar het leven slechts met enkele maanden verlengen? Of voor behandelingen als orthodontie bij scheve tanden en IVF bij onvruchtbaarheid, waarover je kunt twisten of ze bij het leven horen? Zijn we bereid allemaal op te draaien voor zorgkosten waarbij mensen in sommige gevallen een eigen verantwoordelijkheid hebben, bijvoorbeeld een maagverkleining bij overgewicht? Dit soort vragen hopen wij, vanuit de afdeling  Health Evidence van het Radboudumc,  samen met een aantal partners in een burgerforum te beantwoorden. Lees meer
 

Animatie
Wat is een burgerforum? Daar geven we in onderstaande animatie antwoorden op.

 
Media
Diverse media hebben aandacht besteed aan het burgerforum. Een greep hieruit:   
Partners
Naast het Radboudumc nemen het  Institute for Management Research van de Radboud Universiteit en de Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam deel in de organisatie van het burgerforum. Daarnaast heeft het Zorginstituut Nederland een belangrijke adviserende rol.  Het burgerforum is geïnspireerd op een vergelijkbaar initiatief, Burgerlabo, dat in juni 2015 heeft plaatsgevonden in België. Het Burgerlabo heeft daar geleid tot een breed gedragen veranderingsproces voor het maken van keuzes in de zorg.

Pamflet
Het burgerforum ontwikkelt, tijdens deze drie weekenden, een visie op keuzes in de zorg in Nederland.  Deze presenteren we, in de vorm van een pamflet, tijdens een conferentie in het voorjaar. We zullen u en andere belanghebbenden en beleidsmakers in de zorg uitnodigen om deel te nemen aan deze conferentie en te reageren op het pamflet.

 
Divider
Data 

14-15 september 
Burgerforum - bijeenkomst 1 

7 - 8 oktober 
Burgerforum - bijeenkomst 2

28 - 29 oktober
Burgerforum - bijeenkomst 3

 
Debat & onderzoek

Met het burgerforum hopen we het maatschappelijk debat rondom de zorg in Nederland te verbreden en verdiepen, door het faciliteren van een geïnformeerde discussie tussen burgers. Daarnaast doet het Radboudumc onderzoek naar het functioneren van een burgerforum in de praktijk,  als verkenning voor een meer stelselmatige inzet.

Divider
© *|LIST_ADDRESS|*
Unsubscribe from this list.
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp