Copy
Amennyiben nem jelenik meg hírlevelünk, kérjük kattintson ide:
Hírlevél megtekintése böngészőben

2015. JÚNIUS

Facebook
Website
YouTube
Email
Az SZTE kutatói és vállalkozások képviselői találkoztak az SZTE Innovációs Napon
A Szegedi Tudományegyetem 2015. május 14-én ismét megrendezte az Innovációs Napot, amelyre a Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hiavatal Elnöke, Prof. Dr. Pálinkás József, valamint a szakmai kerekasztalbeszélgetésre vállalatok képviselői (Richter Gedeon Nyrt., Mediso Kft., Pick Zrt., Solvo Biotechnológiai Zrt. és EPAM Systems Kft.) is elfogadták a szervezők meghívását.
Az SZTE Innovációs Nap növekvő népszerűségét mutatja, hogy idén több, mint 140-en vettek részt a rendezvényen. A vendégek közel 55%-a egyetemi kutatók és vezetők, 35%-a vállalati partnerek képviselői, valamint 10%-a magyarországi egyetemek technológia transzfer területen dolgozó munkatársai voltak. A rendezvényről megjelent cikkeket IDE KATTINTVA tekintheti meg.
Mutassa be kutatócsoportját az SZTE Tudástérképben
Az SZTE Tudástérkép megújult kezelőfelülete lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetemi kutatócsoportok ipari szereplők és közfinanszírozású kutatóhelyek számára bemutathassák kutatási tevékenységüket, ezzel serkentve az együttműködési lehetőségeket. Igényeljen Ön is hozzáférést a rendszerhez, és jelentkezzen a konzultációs időpontok egyikére.
Hungary-Canada Innovation Forum in Budapest
Kanada Budapesi nagykövetsége, az ERA-Can+ valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében 2015. június 11-én kerül sor a "Hungary - Canada Innovation Forum" megrendezésére.
GINOP-1.3.1-15 - Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása
Magyarország Kormányának Felhívása a mikro-,kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása érdekében. A Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a vállalkozások nemzetközi versenyképességének javítását, a külföldi üzleti partnerrel, külkereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező KKV-k számának növelését. A cél elérését a Kormány mikro-, kis- és középvállalkozások együttműködésével tervezi megvalósítani jelen Felhívásban foglalt feltételek mentén.
„Minőség-Innováció 2015” pályázati ismertető
A finn koordinátorral együttműködésben az EOQ MNB meghirdeti a "Minőség-Innováció 2015" pályázatot, melynek ismertetőjét a cikkre kattinta érheti el.
A pályázatok beadásának határideje: 2015. szeptember 15.
 
Sikeresen helyt állt a STECO csapat elektromos prototípus autója
Először vállalkoztak a Shell Eco-marathon innovációs világverseny kihívására a Szegedi Tudományegyetem mérnök, fizikus és informatikus hallgatói. A tehetséges fiatalokból álló STECO csapat elérte a kitűzött célt: sikeresen megfeleltek a szigorú műszaki és biztonsági vizsgálat előírásainak és feljutottak a rotterdami pályára.
A Szegedi Tudományegyetem és a GE Healthcare közösen fejlesztett Hepatic VCAR szoftverről és a GE Healthcare szegedi iroda bővítésének részleteiről tartottak sajtótájékoztatót 2015. június 2-án Szegeden. Az együttműködés eredménye, egy olyan szoftver, mely megkönnyíti a májdaganatok diagnosztizálását és kezelését.
Ismét Nobel-díjas kutató látogat Szegedre
2015. június 11-től június 14-ig Szegedre látogat Erwin Neher Nobel-díjas kutató és Eva Neher, az X-lab vezetője. A két világhírű tudós a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia meghívására érkezik a negyedik Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójára.
Párbeszéd az innovációról
2015. május 14-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezte meg a hagyományos SZTE Innovációs Napot az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága. A rendezvényen olyan problémákra hívták fel a figyelmet, amelyekkel minden nap szembesülnek az egyetemi kutatók és vállalati szakemberek.
A Szent-Györgyi Albert Rotary Club jótékonysági támogatásának köszönhetően 25 darab kórházi ágy és egyéb kórházi felszerelés érkezett Németországból az SZTE ÁOK Urológiai Klinikára. A közel 5 millió forint értékű adományt 2015. május 22-én a Kálvária sugárút 57. alatti épületben adták át.
Baktériumok gyógyítják a jövő betonját
Új típusú szuperbetont fejlesztettek ki Henk Jonkers, a Delft Egyetem mikrobiológusa és munkatársai. A "okosbetonban" levő baktériumok ugyanis gyógyítják a repedéseket az uttesten. A betont már az ókori rómaiak is használták, mit építőanyag, de ők még csak latinul káromkodhattak, amikor látták, hogy a beton felrepedezik. Videót is mutatunk!
Forrás: INDEX

 
Magyar találmány oldhatja meg a légszennyezés problémáját
A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Horváth Péter kifejleszett egy lámpát, amely képes teljes egészében elnyelni a szennyezett levegőt, és azt algák segítségével bioüzemanyaggá alakítja. Az így nyert energiát környezetbarát autók használhatnának fel, de maga a lámpa is ezzel működne.
Forrás: Tudnodkell.info

 
A GoPro új fejlesztésével 360 fokos videót is készíthetünk majd
Eddig is a GoPro kamerák tették az átlag felhasználó számára igazán élvezhetővé a drónok reptetését, most pedig a GoPro saját robotrepülő fejlesztésén töri a fejét. Bemutattak egy olyan kocka alakú tokot is, ami egyszerre 6 kamerát képes tartani, így ezzel akár 360 fokos videót is készíthetünk, mint például a cikkben levő vedó. Mutatjuk!
Forrás: HVG

 
Szerzői jog © 2015 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, Minden jog fenntartva.


leiratkozás a hírlevélről    beállítások frissítése 

Email Marketing Powered by Mailchimp