Copy
Amennyiben nem jelenik meg hírlevelünk, kérjük kattintson ide:
Hírlevél megtekintése
2016. FEBRUÁR
A Szegedi Tudományegyetem Tudományos és Innovációs Rektorhelyettese a 184/2015. számú Szenátusi Határozat alapján pályázatot hirdet az SZTE Innovációs díj elnyerésére.
Pályázat célja: Az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.
Facebook
Website
Email
YouTube
Innovációs verseny - Falling Walls Lab Budapest
A Falling Walls Lab egy kiváló lehetőséget nyújt az akadémiában dolgozók, vállalkozók, és más szakmabeliek számára, hogy mindössze 3 percben megosszák kutatómunkájukat, üzleti modelljüket, vagy innovatív projektjeiket társaik, és egy válogatott üzleti és akadémiai szakemberekből álló zsűri előtt.
Nemzetközi Társadalmi Innovációs Verseny - Hallgatóknak és Felnőttképzésben Résztvevőknek
Az I-SICS projekt célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a környezetükben felmerülő társadalmi problémákra, és ösztönözze őket, hogy társadalmilag felelősségteljesen gondolkodjanak, aktív, elkötelezett szereplői legyenek lakóhelyüknek.
Találja meg Ön is üzleti partnereit az Enterprise Europe Network partnerkereső adatbázisában
Az Enterprise Europe Network célja, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint a közös piac kínálta lehetőségek megismertetését. Ennek érdekében a szervezet egy üzleti és innovációs partnerkereső adatbázist hozott létre, amely a világ több mint 60 országából gyűjti össze ipari partnerek és kutatóközösségek üzleti, technológiai és K+F profiljait.
Havi idézet - Tanuljunk a nagyoktól!
Megjelent a Kutatói segédlet
A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legrangosabb kutatóegyeteme, mindig is fontosnak tartotta a kutatói által létrehozott szellemi alkotások megfelelő védelmét és hasznosítását. Ez a segédlet rövid áttekintést nyújt arról, hogy a kutatók által létrehozott szellemi alkotások későbbi üzleti hasznosítása érdekében milyen tényezőket kell és érdemes figyelembe venni.
A Kutatói segédletbe online is belelapozhat, ha a cikkre kattint!
Mutassa be kutatócsoportját az SZTE Tudástérképben
Az SZTE Tudástérkép megújult kezelőfelülete lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetemi kutatócsoportok ipari szereplők és közfinanszírozású kutatóhelyek számára bemutathassák kutatási tevékenységüket, ezzel serkentve az együttműködési lehetőségeket. Igényeljen Ön is hozzáférést a rendszerhez, és jelentkezzen a konzultációs időpontok egyikére.
Innovációs voucher igénybevételére irányuló pályázat (GINOP-2.1.4-15) a vállalkozások számára
Felhívjuk Kutatóink figyelmét, hogy az alábbi pályázat keretében lehetőség nyílik a Szegedi Tudományegyetem alvállalkozóként történő bevonására, azaz az általa biztosított laboratóriumhasználat, vagy műszaki/tudományos tesztelés, továbbá műszaki és/vagy technológiai bizonytalanságot jelentő probléma megoldására irányuló tevékenység is igénybe vehető a vállalkozások részéről.
„Kiemelkedő Akadémiai Mű” lett Amerikában a „100 Chemical Myths” című könyv
A Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című ismeretterjesztő mű angolra fordított változata „Kiemelkedő Akadémiai Mű” minősítést nyert 2015-ben Amerikában. Ennek a hazai könyvpiacon is sikeres munkának a történetéről, a tudománynépszerűsítésről beszélt a négy szerző közül a két szegedi kutató: Kovács Lajos és Csupor Dezső.
Tudományos témákról közérthető nyelven
Erre fókuszál a kívül-belül megújult Szegedi Egyetem Magazin. A magyar-angol nyelvű kiadvány új rovataiban az olvasók megismerhetik az egyetemünkön folyó tudományos munkát, az egyetemisták sikereit, a mozgalmas kulturális életet és az intézmény mentorait is.
Kemény Lajos rektorhelyettes a „heuréka élményről” és az innovációról
Üzleti szempontból is hasznosítható szellemi alkotásokat várnak SZTE Innovációs Díj pályázatra. Az idén első alkalommal 5 kategóriában meghirdetett pénzdíjas pályázatról, a versenyképes tudásteremtésről és a tudás értékesítéséről beszélt Kemény Lajos professzor, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.
Szegedi kutatócsoport is részt vett Einstein 100 évvel ezelőtti előrejelzésének igazolásában
A Szegedi Tudományegyetem Elméleti és Kísérleti Fizikai Tanszékeinek kutatói is részt vettek abban az észlelésben, amely igazolja Albert Einstein 1915-ben közölt általános relativitáselméletének egyik legfőbb előrejelzését. A téridő „gravitációs hullámoknak” nevezett fodrozódásait először észlelték kutatók, miután azok két feketelyuk összeütközéséből kiindulva elérték a Földet.
Megtartotta alakuló ülését az SZTE konzisztóriuma
2016. február 2-án sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem konzisztóriuma. A rektor és a kancellár mellett a bizottság tagja Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.
Feltalálták a jövő adathordozóját
Ha adatokat másolunk egy adathordozóra, jó eséllyel szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy egy idő után olvashatatlanná válik a hordozó. Ez lehet fizikai vagy kémiai sérülés is, a lényeg, hogy az adathordozón lévő információt nem tudjuk leolvasni.  A Southhamptoni Egyetem kutatói olyan adathordozót találtak ki, amely akár évmilliárdokig is képes tárolni az adatot. 
Forrás: Index
Valóravált férfiálom: saját sörfőzde az otthonunkban
Minden férfi álma, hogy legyen otthon egy saját sörfőzőgépe. Néhány magyar egyetemista viszont nem csak kitalálta, de válóra is váltotta a habos álmot. Pál Marcell és két barátja megalkották az első otthoni sörfőző automatát és úgy fest, találmányuk most meghódítja a világot. Már több multinacionális sörgyár is érdeklődik találmányuk iránt, ha számításaik bejönnek, akár több száz millió forintot is kaszálhatnak. 
Forrás: rtl.hu
Épülőben a jövő szupervonata!
Valahol a nevadai sivatagban szorgos kezek három méter átmérőjű csöveket szerelnek össze éppen egy 3 kilométer hosszú körpályává. Ha készen van, kiszivattyúzzák belőle a levegőt, és futurisztikus metrókocsikat kergetnek majd benne körbe-körbe, halált megvető bátorságú emberekkel megtömve. Ez nem valami különösen elvetemült hullámvasút, hanem a tömegközlekedés jövője, a Hyperloop.
Forrás: Index
Íme a kilencévesek Teslája
Az Arrow Smart elektromos okosgokartja az iskolás gyerekeket célozza. Vagány, biztonságos, és nem kerül húszmillió forintba. A már-már a Tesla gyerekváltozatára emlékeztető autót igazi versenyzők segítségével tervezték, és 19 kilométerórás végsebességgel rendelkezik.
Forrás: Origo
Ha csak 5 perce van a gravitációs hullámokra
Közvetlen bizonyítékot találtak a gravitációs hullámok létezésére - erről szóló tanulmányt hozták nyilvánosságra. Valószínűleg az év legtöbbet idézett cikke lesz ez, a felfedezés maga is szinte bizonyosan Nobel-díjat ér majd. A kutatásban részt vett tudósok segítségével megpróbálják elmagyarázni, mi is az a gravitációs hullám. Nézze meg a videókat és tudjon meg többet a gravitációs hullámok felfedezésének körülményeiről és jelentőségükről.
Forrás: Index 
Szerzői jog © 2016 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, Minden jog fenntartva.


leiratkozás a hírlevélről    beállítások frissítése 

Email Marketing Powered by Mailchimp