Copy
Amennyiben nem jelenik meg hírlevelünk, kérjük kattintson ide:
Hírlevél megtekintése böngészőben
2015. szeptember
 
Facebook
Website
Email
YouTube
Megjelent a Kutatói segédlet
A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legrangosabb kutatóegyeteme, mindig is fontosnak tartotta a kutatói által létrehozott szellemi alkotások megfelelő védelmét és hasznosítását. Ez a segédlet rövid áttekintést nyújt arról, hogy a kutatók által létrehozott szellemi alkotások későbbi üzleti hasznosítása érdekében milyen tényezőket kell és érdemes figyelembe venni.
A Kutatói segédletbe online is belelapozhat, ha a cikkre kattint!
Mutassa be kutatócsoportját az SZTE Tudástérképben
Az SZTE Tudástérkép megújult kezelőfelülete lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetemi kutatócsoportok ipari szereplők és közfinanszírozású kutatóhelyek számára bemutathassák kutatási tevékenységüket, ezzel serkentve az együttműködési lehetőségeket. Igényeljen Ön is hozzáférést a rendszerhez, és jelentkezzen a konzultációs időpontok egyikére.
Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és az NI Hungary Kft.
A kutatás-fejlesztési, oktatási és pályázati együttműködések mellett közös laboratórium létrehozása is célja a szegedi Science Parkban annak a stratégiai megállapodásnak, amit a Szegedi Tudományegyetem és az NI Hungary Kft. kötött. A kooperációnak köszönhetően a méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén is összedolgoznak a partnerek, valamint az SZTE hallgatói szakmai gyakorlatokon is részt vehetnek az elektronikai eszközöket gyártó vállalatnál.
Közös kutatások és pályázatok - stratégiai megállapodást kötött az SZTE a MediKlaszterrel
Innovációs és oktatási tevékenységben, kutatás-fejlesztési programokban működik együtt a jövőben a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók „Akkreditált Innovációs” Klaszter (MediKlaszter). A stratégiai együttműködési megállapodás egyike azon megállapodásoknak, amelyeknek célja, hogy a régióban és országos szinten egyaránt különböző iparágak szereplői működjenek együtt.
Hosszútávú együttműködés a Goodwill Pharma Kft. és a Szegedi Tudományegyetem között
2015. július 21-én a Szegedi Tudományegyetem és a Goodwill Pharma Kft. megújították együttműködési megállapodásukat, melynek keretében elsősorban a gyógyszerkutatás, a gyógyszergyártás és a termékfejlesztés területén kívánnak közös kutatás-fejlesztési tevékenységet végezni.
Együttműködési megállapodást kötött a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem
A Szegedi tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. együttműködési megállapodást kötött,– amely értelmében a jövőben nemcsak a hallgatói programok, hanem a kutatás-fejlesztés és pályázatok területén is szorosan együttműködnek egymással.
„Mérlegen az eddigi tapasztalatok és a jövőbeni lehetőségek” - Horizon 2020 szakmai konferencia
A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2015. szeptember 17-én 10 órától az Európai Unió Horizon 2020 keretprogramjához kapcsolódó konferenciát szervez.
A rendezvény helyszíne: SZTE Igazgatás Szervezési és Szolgáltatási Központ Díszterme
A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.
"LIGHTtalks: the Power of Photonics" rendezvény
A LIGHTtalks az Európai Unió által indított és támogatott rendezvénysorozat, melynek fő célja a fotonika, azaz a fény tudományának és technológiájának népszerűsítése. A rendezvény előadásait a tudományos életből, valamint a vállalkozói- és ipari szférából érkező, a fotonikát különböző aspektusokból első kézből ismerő szakemberek tartják. Az előadások célja a fotonikában rejlő lehetőségek bemutatása a nyilvánosság, a munkavállalók, a befektetők, és nem utolsó sorban az ipari szereplők számára.
A kommunikáció a kulcstémája a 2015. szeptember 26-29. között rendezett Association for Dental Education in Europe (ADEE) nemzetközi fogorvos-képzési szervezet 2015. évi nemzetközi konferenciájának. A világ csaknem 50 országából érkező mintegy 340 szakember tanácskozik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Vegyen részt az NIDays 2015 konferencián
Az NIDays konferencia az NI legrangosabb fóruma, ahol mérnökök és kutatók mutatják be legsikeresebb alkalmazásaikat: több előadást hallgathatnak meg az érdeklődők az NI termékeket felhasználó ügyfeleik és partnereik prezentálásában.
A konferencia időpontja: 2015. október 7., Budapest
Megjelentek a GINOP első kutatás-fejlesztési és innovációs kiírásai
2015. augusztus 25-én a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül megjelent három új pályázat, melyek a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint a szellemi alkotások védelmét szolgáló tevékenységeket, továbbá a kutatási infrastruktúra megerősítését támogatják.
Innovációs Pályázati Felhívás 2015
A Sanatmetal Kft. keresi és díjazza azon termék ötleteket a traumatológiai-, ortopédiai-, és gerincsebészeti területeken, amelyekből a fejlesztési folyamat végén nemzetközileg is értékesíthető termék születhet.
A pályázatok beadási határideje 2015. szeptember 15.
A pályázatok elbírálási határideje 2015. október 15.
 
Japán Tanulmányok Nemzetközi Kutató Központ pályázati felhívása
A Japán Tanulmányok Nemzetközi Kutató Központ pályázati felhívást tett közzé a 2017-2018-as akadémiai évre vendégkutatói pozíciók betöltésére. Különböző kutatási területeken várják azon vendégkutatók jelentkezését, akik a 2017 áprilisától 2018 márciusáig terjedő időszakban, egy általuk kialakított éves kutatási program alapján kívánnak dolgozni, egy általuk vezetett kutatócsoporttal.
Pályázni 2015. október 31-ig lehet!
A Nemzeti Agykutatási Program keretein belül a Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdet. A pályázat célja a Magyarországon tevékenykedő kiváló idegtudományi műhelyek infrastrukturális fejlesztése. 20 és 50 millió forint között, kivételes esetben ezt meghaladó beszerzési értékű műszerekre, infrastruktúrára lehet pályázatot benyújtani.
Az SZTE kutatói, oktatói részesültek állami kitüntetésben augusztus 20. alkalmából
Állami kitüntetésben részesült Szent István napja, augusztus 20. alkalmából a Szegedi Tudományegyetem több polgára is. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban Magyar Érdemrend Nagykereszt, Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést, valamint Népművészet Ifjú Mestere, Pro Cultura Hungarica, Bessenyei György-, Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjat adott át az arra érdemeseknek.
Új ágyak és életmentő eszközök a szegedi gyermekklinikán
Több mint 3,5 millió forint értékben vásároltak gyermekágyakat és különféle eszközöket az algyői Jura Ipari Park vállalkozói az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermekintenzív Osztályának. Az életmentő felszereléseket 2015. augusztus 27-én adták át.
Tojás alakú térkép készült Budapestről
Sándor Dénes teljesen új alapokra helyezte a térképek használatát. A tojástérkép szakítva a hagyományos lapozós, kiteregetős megoldással, olyat tud, ami tényleg forradalminak nevezhető. A magyar desinger egy pici, kézben is jól "megmarkolható", könnyen nagyítható, vízhatlan és pillesúlyú térképet készített. 
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
A magyarok is okos várost szeretnének
A kutatás eredményéből kiderül, országunkban is órási a várakozás az okos városok kialakítására.
A válaszadók 98%-a fontosnak tartja, hogy a városok működtetésében minél több okos megoldást vezessenek be, lakóhelyük minél környezettudatosabb legyen. De a nagy többség úgy véli, nem állunk valami jól. Miközben 85% környezettudatosnak tartja saját magát, mindössze 20% tartja annak azt a települést, ahol él.
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
SmartHalo - az új menő bringás kütyü!
Az eszköz elsődlegesen navigációra való, de ennél sokkal többre képes. Automatikusan érzékeli, ha sötét lesz, ekkor lámpaként is funkcionál, emellett pedig mindenféle nyomkodás nélkül, folyamatosan méri az alapvető adatokat: mekkora távot tettünk meg, mennyi volt a szintkülönbség, hány kalóriát égettünk el, folyamatosan mutatja, hol található a bicikli, lopási kísérlet esetén pedig veszettül szirénázni kezd, ami talán elriasztja a tolvajt.
Forrás: kreativ.hu
Egy szappanopera vége: az állam aláírta a startupszerződést, de...
A nagy startuplázban elsők között indított inkubátort a Primus alapkezelő, a cél az volt, hogy magyar cégeket juttatnak induló tőkéhez és katapultálják őket az amerikai piacra. A korábban Hild Imre vezette iCatapultnak új vezetője van, Berta Zsolt. Az állam által támogatott program célja hasonló az iCatapultéhoz, de a kormányzati átszervezést sok ígéretes projekt megszenvedte, a szerződés aláírása ugyanis több évig húzódott. Egy szappanopera most véget ér: Pálinkás József szignója megszáradt a papíron. 
Forrás: forbes.blog.hu
Szerzői jog © 2015 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, Minden jog fenntartva.


leiratkozás a hírlevélről    beállítások frissítése 

Email Marketing Powered by Mailchimp