Copy
Amennyiben nem jelenik meg hírlevelünk, kérjük kattintson ide:
Hírlevél megtekintése böngészőben

2015. JÚNIUS 2. szám

Facebook
Website
YouTube
Email
A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legrangosabb kutatóegyeteme, mindig is fontosnak tartotta a kutatói által létrehozott szellemi alkotások megfelelő védelmét és hasznosítását. Ez a segédlet rövid áttekintést nyújt arról, hogy a kutatók által létrehozott szellemi alkotások későbbi üzleti hasznosítása érdekében milyen tényezőket kell és érdemes figyelembe venni.
A Kutatói segédletbe online is belelapozhat, ha a cikkre kattint!
 
Mutassa be kutatócsoportját az SZTE Tudástérképben
Az SZTE Tudástérkép megújult kezelőfelülete lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetemi kutatócsoportok ipari szereplők és közfinanszírozású kutatóhelyek számára bemutathassák kutatási tevékenységüket, ezzel serkentve az együttműködési lehetőségeket. Igényeljen Ön is hozzáférést a rendszerhez, és jelentkezzen a konzultációs időpontok egyikére.
A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdaság- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában
Szeretettel meghívjuk a „ A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában ” című projekt nyitó-rendezvényére.
A rendezvény időpontja: 2015. július 2.

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központ 2. emeleti Díszterem 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A cikkre kattintva tud regisztrálni!

 
SZTE Innovációs Klub Est
Az SZTE Innovációs Klub 2015. június 22-én (hétfő) 18 órakor rendezi meg soron következő klubestjét a JATE Klub nagytermében, amelynek témája: Mit tehet a feltaláló, ha ellopták a találmányát? 
A klubestünkön Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója és Oroszi László, az irányítósávos sportcipő feltalálója osztja meg tapasztalatait a résztvevőkkel.
Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát június 19-ig jelezze a szervezők számára - a cikkre való kattintás után a regisztrációval!
Az esemény facebook oldala pedig IDE kattintva érhető el!
Két új GINOP pályázat jelent meg a Széchenyi 2020 program keretében!
A 2015. június 9-én a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül megjelent pályázatok eszközbeszerzést, telephelyfejlesztést, infrastrukturális és ingatlan beruházást, továbbá információs technológia-fejlesztésekkel támogatják a mikro-, kis és középvállalkozásokat.
Két új pályázata:
- A Mikro-, kis-és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat 
- A Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása pályázat 
A pályázati kiírásra 2015. július 9-től 2017. július 10-ig nyújtható be támogatási kérelem.

 
„Minőség-Innováció 2015” pályázati ismertető
A finn koordinátorral együttműködésben az EOQ MNB meghirdeti a "Minőség-Innováció 2015" pályázatot, melynek ismertetőjét a cikkre kattinta érheti el.
A pályázatok beadásának határideje: 2015. szeptember 15.
 
Nobel-díjas biofizikus és tehetséges tudósjelöltek tanácskoztak Szegeden
A Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját 2015. június 12-13. között rendezték meg Szegeden: a Nobel-díjas Erwin Neher és a göttingeni XLAB-ot vezető Eva Neher középiskolai laboratóriumokba látogatott és megismerkedett az ifjú tudósjelöltekkel. A Szent-Györgyi Talentum Díjat idén Tamás Gábor neurobiológus, az SZTE Széchenyi-díjas professzora kapta.
 
Párbeszéd az innovációról
2015. május 14-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezte meg a hagyományos SZTE Innovációs Napot az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága. A rendezvényen olyan problémákra hívták fel a figyelmet, amelyekkel minden nap szembesülnek az egyetemi kutatók és vállalati szakemberek.
Egy magyar tinédzser telefontöltővé változtatta a biciklijét
Tamás, egy csíkszeredai fiú keresztezve két kedvenc hobbiját, a biciklizést és az elektronikát megalkotta saját mobiltöltőjét. Ehhez mindössze egy elhasználódott processzor-ventillátort, egy régi telefon akkumulátort és néhány apró elektronikai alkatrészt használt, melynek köszönhetően biciklizés közben is képes tölteni a telefonját. Ha értesz az elektronikához, Te is elkészítheted magadnak a csodakütyüt, ugyanis a cikkben megtalálod a hozzávalókat!
Forrás: Origo

 
Megvan a módszer, amivel legyőzhető a rák
A molekuláris diagnosztika új korszakot nyit a rák gyógyításában: a mindent pusztító, nem mindenkinél sikeres megoldások, például a kemoterápia helyett jöhetnek a betegek génhibáit javító, személyre szabott, célzott kezelések. A még csak kutatás alatt lévő kezelések bevonásával egy magyar cég rengeteg embernek adhat reményt.

Forrás: Index
Felhős időben is működő napelemeket fejlesztettek
Európai kutatók olyan napelemeket fejlesztettek ki, amelyek képesek borús időben is energiát termelni. Eddig az volt a probléma, hogy a napelemek csak akkor működnek igazán jól, ha közvetlen, erős napsugárzás érte őket. Ennek kiküszöbölésére a kutatók úgynevezett fekete szilíciumos napelemek létrehozásán fáradoznak, amelyek több fényt nyelnek el és még felhős napokon is használhatók. Ezek azonban nem voltak elég hatékonyak ahhoz, hogy beszálljanak a versenybe – egészen mostanáig.
Forrás: Origo
 
Szerzői jog © 2015 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, Minden jog fenntartva.


leiratkozás a hírlevélről    beállítások frissítése 

Email Marketing Powered by Mailchimp