Copy
Amennyiben nem jelenik meg hírlevelünk, kérjük kattintson ide:
Hírlevél megtekintése
2016. JANUÁR
A Szegedi Tudományegyetem Tudományos és Innovációs Rektorhelyettese a 184/2015. számú Szenátusi Határozat alapján pályázatot hirdet az SZTE Innovációs díj elnyerésére.
A Pályázat célja: Az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.
Facebook
Website
Email
YouTube
Megjelent az innovációs voucher igénybevételére irányuló pályázat (GINOP-2.1.4-15) a vállalkozások számára
Felhívjuk Kutatóink figyelmét, hogy az alábbi pályázat keretében lehetőség nyílik a Szegedi Tudományegyetem alvállalkozóként történő bevonására, azaz az általa biztosított laboratóriumhasználat, vagy műszaki/tudományos tesztelés, továbbá műszaki és/vagy technológiai bizonytalanságot jelentő probléma megoldására irányuló tevékenység is igénybe vehető a vállalkozások részéről.
Vállalati K+F Jelentés 2015
Szíves figyelmükbe ajánljuk a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. 2015-ös Vállalati K+F Jelentését.
A felmérés célja a szabályozási és támogatáspolitikai környezettel kapcsolatos javaslatok megfogalmazása, ami a K+F területen érdekelt közép- és nagyvállalatok véleményén és várakozásain alapszik.
Megjelent a Kutatói segédlet
A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legrangosabb kutatóegyeteme, mindig is fontosnak tartotta a kutatói által létrehozott szellemi alkotások megfelelő védelmét és hasznosítását. Ez a segédlet rövid áttekintést nyújt arról, hogy a kutatók által létrehozott szellemi alkotások későbbi üzleti hasznosítása érdekében milyen tényezőket kell és érdemes figyelembe venni.
A Kutatói segédletbe online is belelapozhat, ha a cikkre kattint!
Mutassa be kutatócsoportját az SZTE Tudástérképben
Az SZTE Tudástérkép megújult kezelőfelülete lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetemi kutatócsoportok ipari szereplők és közfinanszírozású kutatóhelyek számára bemutathassák kutatási tevékenységüket, ezzel serkentve az együttműködési lehetőségeket. Igényeljen Ön is hozzáférést a rendszerhez, és jelentkezzen a konzultációs időpontok egyikére.
Megjelent az innovációs voucher igénybevételére irányuló pályázat (GINOP-2.1.4-15) a vállalkozások számára
Felhívjuk Kutatóink figyelmét, hogy az alábbi pályázat keretében lehetőség nyílik a Szegedi Tudományegyetem alvállalkozóként történő bevonására, azaz az általa biztosított laboratóriumhasználat, vagy műszaki/tudományos tesztelés, továbbá műszaki és/vagy technológiai bizonytalanságot jelentő probléma megoldására irányuló tevékenység is igénybe vehető a vállalkozások részéről.
Nemzetközi ösztöndíjak és kutatási versenyek a Szegedi TudományegyetemenA Szegedi Tudományegyetem összegyűjtötte azokat a nemzetközi ösztöndíjakat és kutatási versenyeket, amelyek érdeklődésre adhatnak számot az egyetemi hallgatók, kutatók körében.
Az elkészült összesítés több, mint 150 nemzetközi ösztöndíjra és kutatási versenyre hívja fel a figyelmet!
Új baktériumot neveztek el az SZTE mikrobiológusáról
Holland kutatók új anaerob, vagyis oxigént nem igénylő baktériumot izoláltak. Az új fajt Prof. Dr. Nagy Erzsébet, az SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet mikrobiológusa után nevezték el a kutatónő munkájának elismeréseként.
Idegrendszert védő anyagokat szabadalmaztattak magyar kutatók
A Parkinson- és a Huntington-kór, a migrén, a stroke, valamint a sclerosis multiplex alapját képező neurodegeneratív folyamatok vizsgálata mellett új idegszövetvédő hatású molekulák létrehozása is a célja az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportnak. Több általuk előállított vegyületre már szabadalmi oltalmat szereztek.
5,5 millió forintos eszközt vásárolt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája
Évente több száz olyan beteget lát el az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, akik inkontinencia, vagy kismedencei gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz. A most megvásárolt úgynevezett urodynamiás készülék ezen betegek kivizsgálásához nélkülözhetetlen. A három dél-alföldi megyében egyébként jelenleg ez az egyetlen ilyen profilú ambulancia.
Újabb ébresztőórát fejlesztettek lusta embereknek
A Ruggie névre keresztel újdonság nem hagyja visszaaludni gazdáját. A fürdőszobaszőnyeghez hasonlító ébresztő ugyanis elvárja, hogy legalább 3 másodpercen keresztül rajta álljanak, mert csak akkor fejezi be a csipogást. Ez pedig már elég idő ahhoz, hogy kellőképpen felrázódjunk.
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Elismerték a periódusos rendszer 113. elemét
Egyelőre csak Ununtriumként elmegetik. Japán kutatók fedezték fel, így ők is nevezhetik el az új elemet.
Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak Ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők, most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók nevezhetnek el.
Forrás: delmagyar.hu
Egykerekű robogóvá alakítható a Ford autója
Az elektromos autók felépítése egészen vad megoldásokat tesz lehetővé, ilyen például a Ford mérnökei által megálmodott kisautó-robogó hibrid. Az autóipari óriáscég szabadalommal védte le az ötletet, hogy az egyik hátsó kerék akár egy rejtett egykerekű robogó is lehetne, és ha túl nagy a forgalom, akkor az autó nagy részét hátrahagyva, erre az egy kerékre felpattanva folytathatjuk az utunkat.
Forrás: Index
Magyar kutatók igazolták óriásvírusok sós sivatagbeli jelenlétét
Az óriásvírusokat francia kutatók fedezték fel 2003-ban angliai ipari hűtőtornyok biofilmjének vizsgálata közben.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói a világon elsőként igazolták óriásvírusok jelenlétét a bolygó legnagyobb sós sivatagában, az India Gudzsarát tagállamának területén található Kutch sivatagban.
Forrás: delmagyar.hu
Szerzői jog © 2016 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, Minden jog fenntartva.


leiratkozás a hírlevélről    beállítások frissítése 

Email Marketing Powered by Mailchimp