Copy
Amennyiben nem jelenik meg hírlevelünk, kérjük kattintson ide:
Hírlevél megtekintése böngészőben
2015. november
 
Facebook
Website
Email
YouTube
Megjelent a Kutatói segédlet
A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legrangosabb kutatóegyeteme, mindig is fontosnak tartotta a kutatói által létrehozott szellemi alkotások megfelelő védelmét és hasznosítását. Ez a segédlet rövid áttekintést nyújt arról, hogy a kutatók által létrehozott szellemi alkotások későbbi üzleti hasznosítása érdekében milyen tényezőket kell és érdemes figyelembe venni.
A Kutatói segédletbe online is belelapozhat, ha a cikkre kattint!
Mutassa be kutatócsoportját az SZTE Tudástérképben
Az SZTE Tudástérkép megújult kezelőfelülete lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetemi kutatócsoportok ipari szereplők és közfinanszírozású kutatóhelyek számára bemutathassák kutatási tevékenységüket, ezzel serkentve az együttműködési lehetőségeket. Igényeljen Ön is hozzáférést a rendszerhez, és jelentkezzen a konzultációs időpontok egyikére.
Horizon 2020 szakmai konferencia - beszámoló
A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2015. szeptember 17-én rendezte meg a „Mérlegen az eddigi tapasztalatok és a jövőbeni lehetőségek”- Horizon 2020 szakmai konferenciát. A rendezvény célja a H2020 programmal kapcsolatos pályázati tudás fejlesztése, az eddigi tapasztalatok cseréje, valamint a 2016-2017-es munkaprogramok és várható kiírások ismertetése volt.
Ipari Kapcsolati konferencia - beszámoló
A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013 kódszámú „A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában” c. projekt keretében 2015. szeptember 29-én a „Tudomány és gazdaság együttműködése a tudásalapú gazdaság megteremtésében” témában rendezte szakmai konferenciáját.
Agrárinnovációs konferencia - beszámoló
Eredményes agrárkutatásra van szükség a hazai mezőgazdaság fejlesztéséhez – jelentették ki többen is az Agrárinnováció a gyakorlatban című, Hódmezővásárhelyen rendezett konferencián. A Szegedi Tudományegyetem által kezdeményezett és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságával közösen szervezett programon a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István is a kutatók és a gazdák szorosabb kapcsolatát szorgalmazta.
Lezárult a projekt, amelynek középpontjában az egészséges társadalom és a jólét, az intelligens technológiák, valamint az élelmiszeripar és az agrár-innováció állt, a Csongrád megyén belüli Szeged–Hódmezővásárhely növekedési zóna fejlesztését megcélozva. A projekt 2015. február 1. és október 31. között valósult meg, mintegy 566 millió forintból. A konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem volt.
Az SZTE-n vizsgálják be a designer drogokat
Innovatív lehetőségek a dizájner drogok azonosításában és terjedésének visszaszorításában címmel rendezte meg klubestjét az SZTE Innovációs Klubja. A vendég dr. Kereszty Éva, az SZTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetének tanszékvezető egyetemi docense és dr. Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályának vezetője.
GINOP 2015.évi menetrendje
Megjelent a kormány által módosított 2015. évi GINOP menetrend. A Magyar Közlöny október 6-i számában közzétett 1716/2015. (X. 6.) Korm. határozat alapján az idei évben közel 30 pályázat jelenik meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül, melyek közül számos forrás elérhető lesz az egyetemi vonatkozású K+F+I projektek számára is.
Stratégiai K+F műhelyek kiválósága - GINOP-2.3.2-15
Magyarország Kormányának Felhívása a kormányzati kutatóintézmények, felsőoktatási intézmények, akadémiai kutatóintézmények, állami többségi tulajdonú non-profit gazdasági társaságok számára a kutatási infrastruktúra megerősítése érdekében.
K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések - GINOP-2.2.1-15
Magyarország Kormányának Felhívása a vállalkozások és kutatási szervezetek számára, a kiemelkedő, több szakterület szereplőinek együttműködésében létrejövő, kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények gazdasági hasznosítása érdekében.
Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés - GINOP-2.1.7-15
Magyarország Kormányának Felhívása a vállalkozások számára, a vállalati K+F+I kiadások GDP-hez viszonyított arányának növelése érdekében. A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció erősítését. 
Pályázati felhívás - "Múlt - jelen - jövő a szellemi tulajdon világában"
A MAGYAR IPARJOGVÉDELMI ÉS SZERZŐI JOGI EGYESÜLET (MIE) pályázatot hirdet egyetemisták és 35 év alatti fiatal szakemberek részére a "Múlt - jelen - jövő a szellemi tulajdon világában" című kétnapos szakmai konferencián történő térítésmentes részvételre.

Helyszín: Visegrád, Thermal Hotel Visegrád****

Időpont: 2015. november 25. – 26.

A pályázat leadási határideje: 2015. október 22.
Ujvári János diplomadíj-pályázat felhívása 2016 februárjában végzős hallgatók részére.
Az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók szellemitulajdon-védelmi tudásának bővítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) pályázaton elnyerhető díjat létesít végzős hallgatók részére.
A pályázat jelentkezési határideje: 2015. november 5.
A diplomadíj-pályázat leadási határideje: 2016. március 1.
 
Látogatást tett az SZTE-n a lengyel nagykövet
Roman Kowalski, Lengyelország nagykövete szeptember 25-én a Szegedi Tudományegyetemre látogatott. Az SZTE rektorával találkozott, és a Kutatók Éjszakája keretében szervezett előadást nyitotta meg a Bolyai Intézetben.
Elkészült az SZTE TIK szennyvízhő alapú hűtés-fűtés rendszere
Uniós támogatással, a tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ hűtési és fűtési rendszerének alapja immár a szennyvízhő.
Vizet találtak a Marson!
Nemcsak vízjég, hanem sós folyóvíz is előfordulhat a Marson, legalábbis a vörös bolygó nyári időszakában - jelentették be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei.
A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai műhold által gyűjtött adatok elemzéséből következtettek a szakemberek a sós folyóvíz esetleges jelenlétére, amelyet már régóta feltételeztek. Az űrszonda fekete, keskeny csíkokat észlelt, amelyek megjelennek, növekednek és lefelé haladnak néhány marsi lejtőn a bolygó legmelegebb hónapjaiban, és elhalványulnak, majd eltűnnek a marsi év további szakaszában.
 
Apró, szivacsos implantátum állíthatja meg a rákos sejtek terjedését
A biológiai anyagból készült, mindössze öt milliméter átmérőjű eszközzel végzett kísérletek azt mutatták, hogy akár hasi zsírba, akár a bőr alá ültették be, az implantátum felszívta a szervezetben keringő rákos sejteket.
Az implantátum azt a folyamatot utánozza, amikor a test különböző részeinek immunsejtjei magukhoz vonzzák a daganatról leváló rákos sejteket.
Kevésbé olvadó fagylaltot alkottak brit tudósok
Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti fagylalt összetevőit és megakadályozza a fagyos édesség gyors olvadását.
A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt.
Szerzői jog © 2015 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, Minden jog fenntartva.


leiratkozás a hírlevélről    beállítások frissítése 

Email Marketing Powered by Mailchimp