Copy
Γιώργος Παυλόπουλος - Απρίλιος 2014, Telegram #4
Δείτε το Telegram στον browser σας
Ai Weiwei
  Η έκθεση στήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω Ίντερνετ καθώς τα τελευταία χρόνια ο Ai Weiwei βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μολονότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανωθεί για τον ίδιο, ο Ai Weiwei δεν πρόκειται να τη δει από κοντά: οι κινεζικές αρχές του έχουν αφαιρέσει και το διαβατήριο. Ζει σ’ ένα μικρό προάστιο του Πεκίνου και κάθε φορά που βγαίνει απ’ το σπίτι τον ακολουθεί ένας αριθμός μυστικών και μη πρακτόρων. Θεωρείται εχθρός του καθεστώτος και ταραχοποιό στοιχείο. Τον Απρίλιο του 2011 μάλιστα, συνελήφθη και υποχρεώθηκε να περάσει 81 μέρες στην απομόνωση, σ’ ένα κελί που είχε στο δάπεδο ένα στρώμα και στο ταβάνι έναν γλόμπο που έκαιγε όλο το 24ωρο.
  Στην έκθεση “Evidence” που παρουσιάζεται στο Martin Gropius Bau του Βερολίνου, ο Ai Weiwei παρουσιάζει ένα ομοίωμα-εγκατάσταση του κελιού, που έχει τίτλο «81». Είναι μία από τις δεκαοχτώ εγκατάστασεις που έχουν στηθεί στο μουσείο. Μολονότι όλες οι εγκαταστάσεις μοιάζουν αυτοαναφορικές, ο καλλιτέχνης κατορθώνει σε καθεμιά ν’ αγκαλιάσει το παγκόσμιο, δίνοντας στα έργα του έναν τόνο αμιγώς πολιτικό.
  Το πρώτο έκθεμα βρίσκεται ανάμεσα στα γκισέ των εισιτηρίων –ή, για την ακρίβεια, από πάνω τους. Εκατόν πενήντα ποδήλατα, το ένα πάνω στο άλλο κρέμονται από την οροφή σχηματίζοντας έναν τεράστιο κύλινδρο από ρόδες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Ai Weiwei μιλάει για τον Yang Jia, έναν Κινέζο που συνελήφθη από τις αρχές με την κατηγορία της δολοφονίας έξι αστυνομικών στη Σαγκάη. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο Jia βασανίστηκε σκληρά. Η δίκη του έγινε πίσω από κλειστές πόρτες και του επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν ότι ο Jia δεν είχε δίκαιη δίκη, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφέβαλλαν αν όντως αυτός ήταν ο δολοφόνος των αστυνομικών. Ο Jia εκτελέστηκε τον Νοέμβριο του 2008 και όχι το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς επειδή τότε λάμβαναν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όταν συνελήφθη, ο Yang Jia οδηγούσε ένα ποδήλατο χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Στη σημειολογία του έργου προσθέτει αναμφίβολα και η μάρκα των ποδηλάτων: “Forever”.
  Προχωρώντας στο αίθριο του μουσείου, κάτω από τη γυάλινη οροφή έρχεται κανείς αντιμέτωπος με έξι χιλιάδες σκαμπό. Είναι ένα εντυπωσιακό έργο, το οποίο ειδωμένο από ψηλά έχει μια αισθητική πίξελ. Αυτά τα σκαμπό συνθέτουν μια ενιαία γλώσσα του ντιζάιν της αγροτικής Κίνας: δεν είναι μόνο ένας τρόπος να μιλήσει κανείς για την παράδοση αλλά ταυτόχρονα ν’ αναδείξει ένα αντικείμενο που υπάρχει σε κάθε σπίτι στην Κίνα. Τα πιο παλιά απ' αυτά είναι κατασκευασμένα την εποχή της δυναστείας των Μινγκ, ενώ άλλα είναι φτιαγμένα στις μέρες μας. Στο αίθριο του μουσείου, βαλμένα το ένα δίπλα στο άλλο, μοιάζουν άχρονα, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό σε διάφορα παστέλ χρώματα με προσέγγιση πάντως καθαρά αγροτική.
  Μια από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις είναι το έργο με τίτλο He Xie. Στον οριοθετημένο χώρο ενός δωματίου μπορεί κανείς να δει περισσότερα από τρεις χιλιάδες πορσελάνινα καβούρια να ξεχύνονται προς κάθε κατεύθυνση. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι ένα έργο που σχετίζεται με τη λογοκρισία στο Ίντερνετ: το 2010 η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να κατεδαφίσει το καινούργιο στούντιο του Ai Weiwei στη Σαγκάη για πολιτικούς λόγους. Η αντίδραση του καλλιτέχνη ήταν να διοργανώσει μια διαδικτυακή διαμαρτυρία αλλά κι ένα πάρτι στο υπό κατεδάφιση στούντιο. Τα καβούρια του ποταμού ονομάζονται στα κινέζικα He Xie και η λέξη ηχεί ακριβώς όπως ο όρος «εναρμονισμός», που στην κυβερνητική διάλεκτο της Κίνας σημαίνει ουσιαστικά «λογοκρισία». Στο πάρτυ, εκτός από τους εκατοντάδες ανθρώπους που παραβρέθηκαν, υπήρχαν περισσότερα από δέκα χιλιάδες ποταμίσια καβούρια ο ίδιος ο Ai Weiwei δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί, καθώς βρισκόταν και τότε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το πάρτυ διοργανώθηκε μέσω Twitter, ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο ο Weiwei είναι εξαιρετικά δραστήριος .
  Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η εγκατάσταση με τα βάζα. Ο Weiwei παίρνει οχτώ βάζα της νεολιθικής περιόδου και τα βάφει με μεταλλικά χρώματα, με αποτέλεσμα το λιτό τους σχέδιο να χάνει το χαρακτήρα του. Η παλέττα των χρωμάτων δεν είναι τυχαία: έχουν χρησιμοποιηθεί τα βασικά μεταλλικά χρώματα με τα οποία η BMW και η Mercedes βάφουν τ' αυτοκίνητά τους. Έτσι, δημιουργεί ένα κοντράστ ανάμεσα στην παράδοση (ή/και την Ιστορία) και τη δίψα της κινεζικής αστικής τάξης για εξουσία. Θα μπορούσε επιπλέον να πει κανείς, ότι είναι ένα σχόλιο πάνω στην εξέλιξη του πολιτισμού καθώς και του τρόπου με τον οποίο μεταμορφώνεται η Ιστορία.
  Το θέμα της Ιστορίας συναντά τη γεωγραφία στην εγκατάσταση για τα νησιά Ντιαογού, ένα σύμπλεγμα για το οποίο ερίζουν τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία. Πέρα από τα ανάγλυφα νησιά, στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί μια γαλάζια μοκέτα που αναπαριστά τη θάλασσα. Ο καλλιτέχνης καλεί το κοινό να περιπλανηθεί ανάμεσα στα νησιά δίχως όμως να ξεφύγει από τη μοκέτα –από τη θάλασσα, δηλαδή. Η γεωγραφία γίνεται έτσι μια απτή πραγματικότητα, ενώ με το να περιπλανάται κανείς μέσα στη θάλασσα είναι σαν να συμμετέχει στη γεωπολιτική/διπλωματική συζήτηση για το μέλλον του αρχιπελάγους.
  Η εγκατάσταση του αρχιπελάγους είναι από τις λίγες που παρουσιάζονται σε κλίμακα. Αυτά τα νησιά είναι ένας τρόπος να φέρει σε ανθρώπινα μέτρα ένα πρόβλημα πολιτικό. Ο ίδιος πάντως επιλέγει να αμφισβητήσει την Ιστορία με διάφορους τρόπους: σε μια σειρά από φωτογραφίες, εικονίζεται το μεσαίο του δάχτυλο υψωμένο απέναντι σε ιστορικά μνημεία. Ακόμα κι αυτό δε μοιάζει μηδενιστικό: είναι μάλλον ένα κάλεσμα σε αμφισβήτηση απέναντι σε ό,τι θεωρούμε δεδομένο.
 
*Όλες οι φωτογραφίες είναι από κινητό τηλέφωνο και σε καμία δεν έχει χρησιμοποιηθεί φλας.
Νέα
  • Το Όριο και το Κύμα κυκλοφόρησε στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Ποταμός! Πλέον, μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο αριθμεί 280 σελίδες και είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των εκδόσεων Ποταμός κάνοντας κλικ εδώ.
  • Από τις 15 έως τις 20 Απριλίου είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά το Φεστιβάλ μικρού μήκους της Δρέσδης. Μπορείτε να δείτε ένα φωτογραφικό άλμπουμ τόσο για την πόλη όσο και για το Φεστιβάλ, μ’ ένα κλικ εδώ. Επίσης, στο blog της προσωπικής μου ιστοσελίδας υπάρχουν πέντε αναρτήσεις με εντυπώσεις από την Δρέσδη καθώς και συνοπτικές παρουσιάσεις ταινιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Anika Schmidt για τη διαπίστευση που μου έδωσε, καθώς έτσι είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σχεδόν ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Οι προτάσεις του μήνα: ένα βιβλίο και μια ταινία
"Ατελείωτος Δρόμος", Πάτρικ Λη Φέρμορ, εκδ. Μεταίχμιο.
Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011), «κυρ Μιχάλης» για τους Μανιάτες φίλους του, θεωρείται ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Οι περιπλανήσεις του ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών, το 1933, όταν αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες. Τις εμπειρίες του από το ταξίδι αυτό καταγράφει σε μια τριλογία που χρειάστηκε μια ζωή για να γραφτεί. O ανά χείρας τόμος είναι ο τρίτος, αυτός που ολοκληρώνει το οδοιπορικό του και κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Πάτρικ Λη Φέρμορ.
(Περίληψη από την ιστοσελίδα του εκδότη).
Snowpiercer
Ο Νοτιοκορεάτης Μπονγκ Τζουν-Χο («Ο Επισκέπτης» ) παρουσιάζει το νέο μελλοντολογικό θρίλερ του (πρώτη αγγλόφωνη ταινία της καριέρας του ) με τους Κρις Έβανς και Εντ Χάρις. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο έτος 2031 μ.χ., όπου μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα για να ανακοπεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια νέα εποχή παγετώνων έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι οι ταξιδιώτες ενός τρένου. Οι επιβαίνοντες της οικονομικής θέσης, μη μπορώντας να ανεχθούν πλέον τις κακές συνθήκες διαβίωσης, επαναστατούν.
(Πηγή: Αθηνόραμα )

 
Μοιραστείτε το Telegram:
Share
Tweet
Forward to Friend
Επίσημες σελίδες του Γιώργου Παυλόπουλου στο Internet:
Facebook
Instagram
Tumblr
Website
Copyright © 2014 George Pavlopoulos, All rights reserved.
Λαμβάνετε αυτό το newsletter λόγω της εγγραφής σας στην ιστοσελίδα μου :)


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp