Copy
Dit is een nieuwsbrief van ontwikkelgroep lombok centraal, een informeel netwerk van mensen en organisaties dat zich bezig houdt met de ontwikkelingen rondom het Westplein te Utrecht.

Januari 2015

Ontwikkelgroep Lombok Centraal


In deze nieuwsbrief lees je over het aanbieden van de petitie 'Verbind West, auto's onderlangs, de bouw van de Kop van Lombok fase 2, verminderen rijbanen en kijken we vooruit naar het voorjaar met de tuinen.

Vermindering rijbanen

Dinsdagmiddag 13 januari 2015 hadden enkele actieve leden van de ontwikkelgroep samen met enkele anderen een werkatelier verkeer over rijstroken op het Westplein die nu al of op korte termijn vrij komen. In verband met werkzaamheden een gewijzigde situatie, doorvoeren van de knijp / reconstructie paardenveld is door de verkeerskundigen van de gemeente aangegeven dat er in de nabije toekomst enkele rijbanen kunnen vervallen. Inzet is om het verkeer over het plein 2 x 2 banen te krijgen zodat het ook aansluit bij de Daalsetunnel en de Graadt van Roggenweg. Er is al een strook asfalt buiten gebruik gesteld en afgezet. Met het verdwijnen van rijbanen en het asfalt ontstaat ruimte meer ruimte voor het plein, groen en tijdelijke initiatieven. De ontwikkelgroep gaat samen met de makelaars van de tussentijd een voorstel doen voor een prijsvraag voor tijdelijk gebruik.

Wildwestplein

Deze Zondagavond 18 januari vond een ernstig ongeluk plaats op het Westplein. Een jongeman op de fiets werd door een te hard (door rood) rijdende auto geschept. Er gebeuren vaker ongelukken op het Westplein en het is wachten op fatale ongelukken. Het verkeersplein is met alle veranderingen in het stationsgebied onoverzichtelijker geworden. Het is fysiek nog ingericht als oprit van de snelweg.  Aanpassingen zijn nodig. Intussen wordt de roep om meer veiligheid groter, zie ook het artikel van het UtrechtsNieuwsblad en dichtbij. Wij agenderen al jaren het verbeteren van de oversteekbaarheid met de petitie ‘Verbind West, auto’s onderlangs’. Inmiddels hebben al zo’n 1750 mensen getekend voor een tunnel en verbetering van de verkeersveiligheid. Deze petitie wordt dinsdag 27 januari om 20:15 uur op het stadhuis aangeboden aan wethouder Everhardt.  

Kop van Lombok fase 2

In de tussentijd wordt het braakliggende terrein nog gebruikt maar de signalen zijn dat van de zomer wordt gestart met bouwen. Er lag al een bouwvergunning voor de 2e fase. Het tweede deel van de Kop van Lombok wordt echter geen ontwerp vanMarlies Rohmer maar van Klunder Architecten.
Op woensdagavond 4 februari is er van 19:30 tot 21 uur in de bouwkeet op het braakliggende terrein Westkust een informatieavond over de nieuwbouwplannen. Omwonenden krijgen een aparte uitnodiging van Bouwfonds.  

Crowdeffect on tour

Na een bijzondere eerste editie van Crowd Effect on Tour in de binnenstad van Utrecht is de volgende stop aangekondigd… Lombok!

Op 14 februari, tevens de dag van Valentijn, krijgen bewoners en bezoekers van Lombok de kans om de toekomst van Lombok mede te bepalen. Meer dan vijf initiatiefnemers laten door een 3D-maquette van Lombok hun ideale toekomst van de wijk zien en jij bent van harte welkom om langs te komen!

Wanneer: 14 februari 12.00-17.00
Waar: Westkust, westplein, Lombok, Utrecht

Aanbieden petitie

Op dinsdag 27 januari overhandigt de Ontwikkelgroep Lombok Centraal namens 1750 bewoners uit de stad Utrecht een petitie aan de wethouder van het stationsgebied, Victor Everhardt. Dit zal plaats vinden om 20:15 uur in de hal van het  stadhuis. Aansluitend wordt om 20:30 tijdens deze raadsinformatieavond gesproken over de stedenbouwkundige randvoorwaarden van het stationsgebied over het gebied Westplein en Jaarbeurs (fase 2).

De besluitvorming over de inrichting van het stationsgebied rond het Westplein is door het gebrek aan een haalbaar dekkingsplan op een bijna stilstaand traject terecht gekomen. Bewoners uit de hele stad roepen de gemeenteraadsleden op om juist nu de zaden te planten voor moedige plannen. Via deze petitie geven bewoners het simpele advies om in de komende jaren stap voor stap reserveringen te maken voor de benodigde middelen. Zodat er een autoluw verruimd stadshart zal ontstaan, waar toeristen, zakenmensen en bewoners graag verblijven.

Meer weten?

Het voorjaar komt!

In 2014 hebben de verplaatsbare plantenbakken, wilgenafrastering en tulpenbollen het Westplein kleur gegeven. In de lente van 2015 wordt de wilgenafrastering verder afgemaakt zodat er een veilig en mooie middenberm ontstaat. Daarnaast worden plannen gemaakt voor tuinieren in de volle grond ten zuiden van het paviljoen. In de winter staan de bakken gezellig bij elkaar en zijn er ook twee kerstbomen neergezet. Je kunt je aanmelden als geïnteresseerde op de website van de mobiele tuinen en alvast inschrijven voor NLdoet op zaterdag 21 maart.

Westkust

De Makelaars van de Tussentijd hebben sinds oktober een gedeelte van hetWestplein onder handen genomen en het omgedoopt tot Westkust; de plek die het centrum kust maar nog wordt opgehouden door een doolhof van verkeer. Vanuit verschillende initiatieven en ontwikkelingsgroepen in Lombok is er behoefte aan meer aansluiting met de binnenstad, maar voorlopig is het nog onduidelijk wat er met het gebied en met het hele Westplein gaat gebeuren. Op het terrein liggend aan het Westplein, op een steenworp afstand van het Centraal Station, is in ieder geval tot de zomer ruimte voor culturele en maatschappelijke activiteiten. Goed voor de omgeving en buurtbewoners en mogelijk een aandachtstrekker voor toekomstige bewoners. Lees meer over het project in dit artikel.  Op zondag 21 december vond er de zeer geslaagde Lombok Lichtdag plaats en op zondag 11 januari de nieuwjaarduik.

Copyright © *2015* *OLC*, All rights reserved.
lombokcentraal@gmail.com 
Aanmelden nieuwsbrief OLC
Email Marketing Powered by Mailchimp