Copy
Dit is een nieuwsbrief van ontwikkelgroep lombok centraal, een informeel netwerk van mensen en organisaties dat zich bezig houdt met de ontwikkelingen rondom het Westplein te Utrecht.

Nieuws maart 2014

Ontwikkelgroep Lombok Centraal

Utrecht kiest op aanstaande woensdag 19 maart, hoe het coalitieakkoord ook gaat luiden, het Westplein staat in alle agenda's en programma's. In deze nieuwsbrief aandacht voor de mobiele tuinen, culturele zondag op zaterdag 24 mei en een terugblik op het debat en houtzaagmolen de ster. 


Een maand geleden werd door OLC een verkiezingsdebat georganiseerd over de westzijde van het stationsgebied en de Westpleintunnel. Onder begeleiding van Frans Soeterbroek gaf de Utrechtse politiek haar visie. Ook enkele organisaties uit de stad zoals Utrecht Omsingeld, Comité van Zijstweg, Centrum Management, Kracht van Utrecht en de Fietsersbond, deden mee aan de discussie. Een belangrijke conclusie met betrekking tot de Westpleintunnel is dat alleen D66 tegen is. Kijk en luister het filmfragment van het debat terug met de verschillende invalshoeken.


Tim Schipper (SP) legt uit: "In 2004 was de Utrechtse politiek unaniem voor. Wij zijn nu nog steeds voor een tunnel onder het Westplein, maar de financiering is echt een probleem." Bart Beerlage (PvdA): "Ook volgens de meest optimistische verkeersprognoses blijft de leefbaarheid van het Westplein een probleem. De ambitie van een tunnel moet je dus houden." Voor VVD en CDA is de financiering een kwestie van forse keuzes maken.

Bram Fokke (D66) is duidelijk over de tunnel: "Wij gaan die financiering de komende vier jaar niet rond krijgen; die belofte doe ik dan ook niet." Maar er is een diepere kwestie. Want waar wil je al die auto's door een tunnel naar toe sturen? Catharijnesingel, Weerdsingel, Amsterdamsestraatweg? Bram Fokke (D66): "Een tunnel lost het ruimteprobleem op het plein op; maar niet het autoprobleem. Op deze manier blijf je tunnels bouwen".

We hebben de verkiezingsprogramma's doorgenomen en fracties vooraf gepeild en een stemwijzer opgesteld. Een onafhankelijke beschouwing vind je op bouwpututrecht.nl. Foto's met dank aan Sebastiaan. Bekijk ook het filmpje 'Verbind West, auto's onderlangs'. Uiteraard loopt nog onze petitie 'Verbind West, auto's onderlangs'. De visie en ons advies blijft actueel. 

Hub van de Toekomst

Onder de noemer ‘Stad van de Toekomst‘ kan de bezoeker van culturele zondagen op 24 en 25 mei op negen ontmoetingsplekken de toekomstige stad zien aan de hand van negen invalshoeken. Het Westplein is een van deze negen plekken van het tweedaagse festival ‘De Stad, de Toekomst’.

Lombok centraal geeft op zaterdag 24 mei 2014 vanuit de buurt invulling aan het Westplein als ‘HUB van de toekomst’. Een ‘HUB’ is een dynamisch centrum van activiteiten waar verschillende stromen van mensen samenkomen, een plek die altijd in beweging is. In de ‘HUB van de Toekomst’ draait het om verbinding. Het is een plek waar ruimte is voor uitwisseling en ontmoeting en waar nieuwe ideeën ontstaan. Het is een plek die niet alleen gekenmerkt wordt door energie en beweging, maar deze ook genereert. Een plek die inspireert en prikkelt om zelf in beweging te komen, om nieuwe verbindingen te leggen of uitdagingen aan te gaan.
Bekijk het fantastische programma! Voor de markt worden nog culturele ondernemers gezocht.

De energie die nodig is om dit programma te laten slagen wordt zoveel mogelijk lokaal opgewekt. Timmer jij zo een paar palletstoelen, podium of feesttent in elkaar, draai je graag een rondje bardienst met vrienden, fotografeer je, blog je of draai je graag mee in het pop-up restaurant, meldt je dan aan als vrijwilliger; liefst met veel vrienden, want 24 mei moet een feest worden waarin een nieuw stukje Lombok zich presenteert aan de stad! 

Kop van Lombok

Deze zomer worden het gebouw 'Buenos Aires' van Bouwfonds, de Ulu Moskee opgeleverd en het nieuwe Moskeeplein aangelegd en opgeleverd.


Een groep bewoners heeft meegedacht in een klankbordgroep 'Kop van Lombok'. De stichting 'Trek Lombok door tot het Spoor' hield zich ook bezig met verbetering van de plannen; voorkomen rondje om de moskee & andere uitvoering kunstwerk. Inmiddels is de stichting gestopt en overgegaan naar het netwerk lombok centraal.

Kop Straatweg

epeatable Er wordt intussen ook hard gewerkt aan de plannen voor de andere kant van de daalsetunnel; de kop van de Straatweg. Er is door de gemeente al een voorlopig ontwerp gemaakt van de openbare ruimte en er zijn al veel bomen weg. Enkele berokkenen hebben ideeen geoppert voor een Daalsepark. Dit biedt kansen voor een groene verbinding met het Westplein. 

OLC-cafe

Op maandagavond 31 maart is er weer een 'OLC-cafe'. Je bent van harte welkom om mee te doen en denken met de activiteiten van Ontwikkelgroep Lombok Centraal. We gaan deze avond vooral kijken naar de activiteiten in de aanloop naar het festival 'Hub van de toekomst' op zaterdag 24 mei. Vanaf 19:30 uur kun je inlopen in het PaviljoenPOP.
 

Paviljoen P.O.P.

Sinds de opening zijn er in het Paviljoen allerlei activiteiten en bijeenkomsten geweest. Je kunt er even binnen lopen voor een goede kop koffie, broodje of om te werken (binnenkort wifi). Kijk voor het actuele programma op de website van het paviljoenOp zaterdag 12 april houdt Paviljoen pOp een Repair Café, tussen 14.00 uur en 17.00 uur.
Paviljoen pOp vindt u tussen de rijbanen midden op het Westplein. Iedere tweede zaterdag in de maand bent u welkom met uw kapotte apparaten (elektrisch en mechanisch), fietsen , kleren en kleine meubelstukken. De 5 enthousiaste vrijwilligers willen u helpen om zelf wat handiger te worden en niet alles meteen weg te gooien als er een stekkertje of een draadje los zit. Neemt u wel zelf vervangende onderdelen mee als die nodig zijn?

Mobiele tuinen 'Halte Westplein'Een groep vrijwilligers uit de buurt steekt de handen uit de mouwen en gaat in compacte verplaatsbare tuinbakken tuinieren. Zaterdag 14 maart zijn de houten plantenbakken in elkaar gezet en is een begin gemaakt met de afrastering van wilgentenen op het Westplein. 

Op zaterdag 22 maart gaan we met een grote groep vrijwilligers de afrastering maken van wilgentenen ism NLdoet (meld je aan om te helpen!). Als je ook interesse hebt in de mobiele tuinen kijk dan op de website, meld je aan. Met dit initiatief krijgt het Westplein in het voorjaar kleur!

Fietsenstalling

Intussen is er al een tijdelijke fietsenstalling op het Westplein verschenen. Binnenkort komt er ook een nieuwere grotere tijdelijke fietsenstalling op het Westplein (dubbel laagse rekken). De vergunning is bijna rond en de stalling opent gelijktijdig met de nieuwe fietsenstalling van Stationsplein West. Onderstaande afbeelding laat zien dat er niet alleen een nieuwe stalling komt maar ook een nieuwe oversteekplaats; ook dit gaat het Westplein het komende jaar ingrijpend veranderen.

Sloop fietstunnel?

Pepijn van GL heeft zich samen met OLC vragen gesteld over de sloop van de fietstunnel onder het Westplein. Er zijn ideeën om de tunnel tijdelijk voor een deel anders te gebruiken. Lees het item van GL.
 

Stem Molly!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; denk bij de gemeenteraadsverkiezingen aan de toekomst van het Westplein en kies voor de enige echte duurzame oplossing; de Westpleintunnel. Ook een maaiveld variant (met HOV-viaduct) kost vele miljoenen, dan beter goed investeren in 'Utrecht Aantrekkelijk en bereikbaar'.

 

Filmpje 'Verbind West, auto's onderlangs'>  
Copyright © *2013* *OLC*, All rights reserved.
lombokcentraal@gmail.com 
Aanmelden nieuwsbrief OLC
Email Marketing Powered by Mailchimp