Copy

𝓣𝓸𝓹𝓮𝓵 𝓹𝓻𝓪𝔃𝓷𝓲č𝓷i 𝓹𝓸𝔃𝓭𝓻𝓪𝓿,


veseli december je v polnem zagonu!

Ta petek (20. 12.) v Galeriji Layerjeve hiše in Stolpa Škrlovec odpiramo skupinsko razstavo FIN-DE-SIЀCLE #III avtoric Andreje Kranjec, Anite Indihar Dimic, Anne Tassel, Katarine Caserman, Monike Plemen - MON, Nežke Zamar, Petje Novak, Rebeke Petrovčič in avtorja Roka Horvata. Vabljeni k raziskovanju sodobne slovenske umetnosti! Po odprtju razstave pa nadaljujemo s serijo petkovih koncertnih večerov, tokrat k nam prihajo legende slovenskega undergrounda Demolition Group z njihovim zadnjim albumom Pojdiva tja.

Daniel Vezoja, na Irskem živeči kantavtor slovenskih korenin, v goste prihaja čez en teden, prav tako v petek, 27. 12. Pred tremi leti je izdal svoj solo prvenec z naslovom Where the Light Resides, ki je bil pri kritikih odlično sprejet in se je kljub izidu tik pred koncem leta uvrstil na nekaj lestvic domačih albumov leta.

V letu 2020 se obeta zvrhana mera kulturnega programa. Za začetek vas v soboto, 4. 1. vabimo v Mergentalerjevo ulično galerijo na odprtje tiptiha Linde Söderholm in Helene C. Božič: TIPOGRAFIJA ~ TOPOGRAFIJA.  Avtorici sta inspiracijo za t(r)iptih našli pri Ottmarju Mergenthalerju, predvsem pri njegovem stavnem stroju (linotype, iz leta 1886). V sredo, 15. 1. pa odpiramo projekt Špele Volčič ET FIAT LUX, ki je zasnovan v različnih medijih fotografskega izražanja ter novo umetniško postavitev multimedijske umetnice Mirande Rumina REDUCE, REUSE, RECYCLE / ZMANJŠUJ, UPORABI PONOVNO, RECIKLIRAJ, ki je tokrat umeščena v galerijo Layerjeve hiše, kjer razstavlja instalacijo v svojem najljubšem elementu – steklu. 

Da januar ne bo preveč januarski, predlagamo, da ga zavijete v poezijo. Obetata se dva SLAM dogodka: SOS SLAM 2, delavnica za vse, ki želite izvedeti kaj slam sploh je, in Pesniški SLAM večer s SLAMURAJI, ekipo pesniških performerjev s Ptuja.

Pri premagovanju januarske sivine pomaga tudi glasba. K nam v petek, 10. 1. prihaja skupina Belin z Zgodbo neke ženske. Poezijo čuteče ženske skozi čas namreč ustvarja pevka skupine Belin, Neža Drobnič. Belin igrajo etno poetično glasbo, ki poboža dušo in povabi k plesu. Priporočamo!

Ker mislimo vnaprej in na prihodnje generacije bo po zaključku vseslovenskega natečaja na kulturni praznik v soboto, 8. februarja, luč premierno ugledal zbornik tridesetih pesnic in pesnikov ZADNJA VAJA, ki v svojih delih iščejo možnosti za manj sebično pozicijo človeka v sodobnem svetu, saj pesmi izpostavljajo željo po sobivanju, varstvu in zaščiti naravnih virov ter razširjajo idejo osnovne pravice do življenja na odrinjene Druge.

Ž𝓮𝓵𝓲𝓶𝓸 𝓿𝓪𝓶 𝓿𝓮𝓼𝓮𝓵𝓮 𝓹𝓻𝓪𝔃𝓷𝓲𝓴𝓮, 𝓿 2020 𝓹𝓪 𝓿𝓮č 𝓻𝓪𝔃𝓼𝓽𝓪𝓿, 𝓿𝓮č 𝓰𝓵𝓪𝓼𝓫𝓮 𝓲𝓷 še 𝓿𝓮č 𝓵𝓳𝓾𝓫𝓮𝔃𝓷𝓲!


Layerjeva hiša
www.layer.si

FIN-DE-SIЀCLE #III
Skupinska razstava
Galerija Layerjeve hiše in Stolpa Škrlovec
20. 12. - 11. 1.

Odprtje: petek, 20. 12. ob 19.00

Andreja Kranjec, Anita Indihar Dimic, Anne Tassel, Katarina Caserman, Monika Plemen, Nežka Zamar, Petja Novak, Rebeka Petrovčič, Rok Horvat

Skupina slovenskih umetnikov nas vpeljuje v svoje raziskovalne umetniške projekte. Avtorji in avtorice pripadajo isti umetniški generaciji, saj so svoje umetniško izobraževanje v celoti ali delno zaključili v zadnjih štirih letih. V njihovih delih, ki nas nagovarjajo s slik, grafik, videa in prostorskih postavitev, so pogosti konceptualni premisleki, iskanje odnosa med avtorjem in delom, resnice, subjekta in raziskovanja telesa. Reprezentacije pomenov, ki jih lahko beremo v delih, nas približajo doživljanju umetniškega notanjega sveta.

Vabljeni k raziskovanju sodobne slovenske umetnosti!

Demolition Group. Foto: Primož Korošec

DECEMBRSKI KONCERTI
 

DEMOLITION GROUP
Stolp Škrlovec
Petek, 20. 12., ob 21.00
Vstopnice:10 eur / 14 eur 

 

V Stolpu Škrlovec legende slovenskega undergrounda predstavljajo njihov zadnji album Pojdiva tja. Slednjega zaznamuje eksplozija pronicljivih besedil, podkrepljenih z značilnim zvokom saksofona, kitarskih rifov, elektronike in arhaičnega vokala Gorana Šalamona, ki ostaja neusmiljen opazovalec in kritik stanja v družbi. Glasbena slika novega albuma je nabita s čustvi in družbenokritično noto. Z novim albumom se Demolition Group obračajo na posameznika in igrajo na osebna čustva vsakega obiskovalca.
 

 
 

DANIEL VEZOJA
Stolp Škrlovec
Petek, 27. 12., ob 21.00
Vstop prost

Daniel Vezoja je kantavtor, ki prihaja iz Brežic, pred slabim letom pa se je preselil v Dublin. Decembra 2016 je izdal svoj solo prvenec z naslovom Where the Light Resides, ki je bil pri kritikih odlično sprejet in se je kljub izidu tik pred koncem leta uvrstil na nekaj lestvic domačih albumov leta. Pri Mladini so zapisali, da je album "eden izmed najbolj zaokroženih in zrelih prvencev kakšnega slovenskega avtorja v zadnjem času. Plošča, ki še kako presega slovenske meje."

 

NAPOVEDUJEMO V 2020


Linda Söderholm in Helena C. Božič: TIPOGRAFIJA ~ TOPOGRAFIJA
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa & Galerija Mahlerca
4. 1. - 6. 2. 2020

Odprtje: sobota, 4. 1. ob 12.00
 

Avtorici sta inspiracijo za t(r)iptih našli pri Ottmarju Mergenthalerju, predvsem pri njegovem stavnem stroju (linotype, iz leta 1886). Črke in znaki so ročno naslikani na lesene podlage v črkoslikarski tehniki (signpainting) in nato reproducirani v svojevrsten plakatni črkovnjak (type case). Podobe črk, ki v spremenjenko združujejo besedi tipografija in topografija, sta avtorici oblikovali posebej za ta projekt. Linda Söderholm in Helena C. Božič sta CASUAL SIGNS.
IG: @casual.signs
FB: @casual.signs.ljubljana


+++++

DELAVNICA: SOS SLAM 2
Galerija Layerjeve hiše
Sreda, 8. 1. od 18.00-20.00
Vstop prost

Delavnica za vse, ki niste prepričani kaj SLAM je ali kako sestaviti prvega. Vodi Toni Cahunek.

+++++

BELIN: Zgodba neke ženske
Stolp Škrlovec

Petek, 10. 1. 2020, ob 20.00
Vstopnina: 10 eur v predprodaji / 12 eur

Belin, za dotik globin. Etno poetična glasba, ki poboža dušo in povabi k plesu.
Zasedba Belin izvaja različne pesmi sveta: romske, hebrejske, sevdalinke, prirejene v slovenščino in svoje avtorske pesmi. Poezijo čuteče ženske skozi čas ustvarja pevka skupine Belin, Neža Drobnič, zato njihov koncert nosi naslov 'Zgodba neke ženske'.  
FB:
https://www.facebook.com/nezadrobnic/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCrZxdZrQ1o780kYYaEM1wxQ

+++++

Špela Volčič: ET FIAT LUX
Galerija Stolpa Škrlovec
15. 1. – 4. 2. 2020

Odprtje: sreda, 15. 1. ob 18.00

Celoten projekt Špele Volčič Et Fiat Lux je zasnovan v različnih medijih fotografskega izražanja, ki deli raziskovanje na določeno število elementov, ki se približujejo različnim metodologijam in pristopom. Med temi elementi so ključnega pomena dvoumnost materije, umetno cvetje - reprodukcija in svetloba.


+++++

Miranda Rumina: REDUCE, REUSE, RECYCLE / ZMANJŠUJ, UPORABI PONOVNO, RECIKLIRAJ
Galerija Layerjeve hiše
15. 1. - 4. 2. 2020

Odprtje: sreda, 15. 1. ob 19.00

REDUCE, REUSE, RECYCLE je nova umetniška postavitev multimedijske umetnice Mirande Rumina, ki je tokrat umeščena v Galerijo Layerjeve hiše, kjer razstavlja instalacijo v svojem najljubšem elementu – steklu.
WEB: https://mirandarumina.com
FB: facebook.com/mirandarumina/ facebook.com/people/Miranda-Rumina/100009039610690
IG: instagram.com/mirandarumina


+++++

PESNIŠKI SLAM VEČER: SLAMuraji
Galerija Layerjeve hiše
Sreda, 15. 1. ob 19.00
Vstop prost

Layerjeva hiša in Hestija vas vabita na zimski pesniški slam s SLAMuraji, ekipo pesniških performerjev s Ptuja! Pesniški slam je dogodek tekmovalne narave, na katerem boste rimoklepači lahko predstavili svojo avtorsko poezijo.

 

ZADNJA VAJA
Premierna predstavitev Zbornika naravovarstvene poezije
Layerjeva založba
Sobota, 8. 2. 2020 ob 12.00
Vstop prost

Po zaključku vseslovenskega natečaja naravovarstvene poezije bo na kulturni praznik v soboto, 8. februarja 2020, luč ugledal zbornik tridesetih pesnic in pesnikov ZADNJA VAJA, ki v svojih delih iščejo možnosti za manj sebično pozicijo človeka v sodobnem svetu, saj pesmi izpostavljajo željo po sobivanju, varstvu in zaščiti naravnih virov ter razširjajo idejo osnovne pravice do življenja na odrinjene Druge.

 

 

JAVNI POZIV LAYERJEVE HIŠE K PRIJAVI RAZSTAVNIH PROJEKTOV ZA LETI 2020 IN 2021

 

Layerjeva hiša poziva ustvarjalce k razstavljanju umetniških del in raznovrstnih projektov s področja likovnih, večmedijskih, oblikovalskih in drugih umetniških ter ustvarjalnih praks.
 

Slikarji, fotografi, ilustratorji, grafiki, oblikovalci, arhitekti, striparji, kiparji, multimedijski in intermedijski umetniki, raziskovalci prostora, tekstilne umetnosti, družbe in kulture, ulični umetniki in raznorazni ustvarjalci - vabljeni k prijavi!
 

Razpisujemo 22 razstavnih terminov:
5 v Galeriji Layerjeve hiše
6 v Galeriji Stolpa Škrlovec
9 v Galeriji Mahlerca in
2 v Medprostoru.

Rok za prijavo je vključno 2. februar 2020!
PRIJAVNICA: https://tinyurl.com/layer2020

 

 

Najboljša novoletna zaobljuba = NOV JOB X 2 v Zavodu Carnica

Zavod Carnica razpisuje dve novi delovni mesti:

✘ KOORDINATOR PROGRAMA IN PROMOCIJE M/Ž
✘ GRAFIČNI OBLIKOVALEC M/Ž

 Prijave (motivacijsko pismo in CV) za obe delovni mesti pošlji do srede, 15. 1. 2020 (do 23.59) na info@layer.si s pripisom Koordinator programa in promocije M/Ž ali Grafični oblikovalec M/Ž.

V prijavo ne pozabi zapisati, kaj lahko doprineseš ekipi Zavoda Carnica in v motivacijsko pismo navesti 5 svojih najmočnejših referenc. Upoštevali bomo le prijave z delovnimi izkušnjami in dosežki, ki ustrezajo zgoraj naštetim veščinam.

Celoten razpis najdeš tu.

 

Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2019 Layerjeva hiša / Zavod Carnica, vse pravice pridržane.

Naš naslov je: info@layer.si

Layerjeva hiša, Tomšičeva 32, 4000 Kranj / Layerjevo hišo upravlja Zavod Carnica, Struževo 3, 4000 Kranj

V primeru, da naših sporočil ne želite več prejemati, nam pišite. 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Layerjeva hiša · Tomšičeva ulica · Kranj 4000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp