Copy
Maria Vittoria Trovato: Veliko popotovanje / Grand Tour
 

VSE POTI VODIJO V RIM, DVE REKI V KRANJ

Trije razstavni fotografski projekti Marie Vittorie Trovato, Valerie Galizzi in Joãa Vilela Geralda

Odprtje razstave Veliko popotovanje / Grand Tour: petek, 1. marec, ob 17h, v Galeriji na mestu

Odprtje razstave Saudade in Ahilova peta / Achilles heel: petek, 1. marec, ob 18h, v Layerjevi hiši
 

Maria Vittoria Trovato je ena izmed najboljših evropskih dokumentarnih fotografinj, ki na svojem Grand Touru okrog sveta išče navdih za fotografska dela. Burno prečenje Atlantika na tovorni ladji od Buenos Airesa do Hamburga, predsedniška kampanja v Peruju, ledolomilka na Švedskem in živahni preiskovalni oddelek miamijske policije, vse to so zgodbe, preko katerih se je njen pristop k fotografiji razvil v radoveden, a nevsiljiv in preprost vpogled v življenja ljudi, ki jih srečuje. Njeno pot je prekrižalo tudi mesto Kranj, ki ga je označila kot simbol Centralne Evrope. V Layerjevi hiši je že lansko leto na umetniških rezidencah skupaj s kuratorjem Joãom Vilelo Geraldo pripravila razstavo Dimniki so prvi kranjski nebotičniki, ki je letos januarja gostovala tudi v portugalskem Portu pod naslovom Kranj is Europe, letos pa se oba vračata v Kranj z novim projektom in novim ciljem, fotoknjigo.

Vse poti vodijo V Rim, dve reki v Kranj / All roads lead to Rome, two rivers lead to Kranj so trije razstavni projekti, na katerih se, skupaj z Valerio Galizzi, eno najvplivnejših evropskih umetniških vodij, avtorica sprašuje predvsem o odnosu ljudi do fotografije kot medija. Na Grand Touru je spoznala, da imamo vsi ljudje sumničav in radoveden odnos do fotografije, saj fotografija pokaže, kdo smo in ne kar želimo postati. Fotografija nikoli ne kaže naših sanj, projektov, strahu, dvomov. Kaže našo sedanjost, nikoli preteklosti ali prihodnosti. Saudade je drugi projekt in edina beseda na svetu, ki nima prevoda v noben drug jezik. Nekateri pravijo, da je nostalgija, drugi, da je spominjanje in spet tretji upanje, celo hrepenenje. Morda sploh ni potrebe po prevajanju. Vemo, da jo občutimo, ko nekoga ali nekaj pogrešamo. Zato bodo tisti, ki ne pogrešajo ničesar, nepogrešani. Ahilova peta je tretji projekt in serija fotografij Valerie Galizzi, ki je leta 2017 nastala v Atenah pod kreativnim urokom kaotične in navdihujoče velike mame vseh mest. S sodobnim pristopom in izogibanjem običajnim zankam zgodovinske analize in nostalgiji za starim in klasičnim, je fotografinja ujela človeško telo prepleteno z elementi, ki grško prestolnico kažejo kot kompleksno tapiserijo kultur, kjer ni časa za statično opazovanje.

 

Betsabea Vernik: We are all in the same boat

"We are all in the same boat"

 

Odprtje razstave ALUO [TIPTIH] v Mergentalerjevi ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa: sobota, 2. marec, ob 12h

 

Slovita performerka Marina Abramović je lani na Barcolani sprožila številne burne odzive z izjavo “We are all in the same boat”, ki odpira občutljive teme, dotikajoč se vprašanj okolja, migracij, odnosa posameznika do skupnosti in obratno. Ravno zato je nujen premislek o mnogih plasteh obravnavanega sporočila. Na tokratni ulični razstavi v Mergentalerjevi galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAM Inštituta ALUO [TIPTIH] želimo opazovati, kako so se na izjavo Marine Abramović odzvali študenti na programu Oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Na odprtju bo predstavljen tudi katalog razstav v sezoni 2018 [STRIPTIH].

 

 
Copyright © 2019 Layerjeva hiša in trije stolpi / Zavod Carnica, vse pravice pridržane.

Naš naslov je: info@layer.si

Layerjeva hiša, Tomšičeva 32, 4000 Kranj / Layerjevo hišo upravlja Zavod Carnica, Struževo 3, 4000 Kranj

V primeru, da naših sporočil ne želite več prejemati, nam pišite. 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Layerjeva hiša · Tomšičeva ulica · Kranj 4000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp