Copy
 

KROGINKROG
Festival keramike Kranj
6. - 20. april 2019

 
Festival keramike Kroginkrog se vrti okoli gline, sodobnih in tradicionalnih načinov uporabe keramike ter njene čutne zaznavnosti. Razstavni keramični projekti predstavljajo širino v raziskovanju materiala in senzoričnih potencialov, s programom delavnic pa festival poudarja stik z glino. Na festivalu razstavljajo Dragica Čadež, Mojca Smerdu, Marko Pogačnik, Nataša Sedej, Ivana Petan, Rok Oblak, Maruša Mazej, Nika Erjavec, David Almajer, Eva Berce, Ana Haberman in Vesna Štih. Aprilsko dogajanje v Kranju bodo popestrile skupinske delavnice na keramičnih vretenih in ob različnih načinih žganja (raku, obvara, "rocket kiln", tradicionalna črna peka) ter poseben sklop delavnic, namenjen slepim in slabovidnim. Ustvarjalni program bo ob zaključku festivala popestrila kulinarična sobota, ki bo v znamenju gorenjskih specialitet.

Dragica Čadež, iz ciklusa Tihožitje, les, keramika 


Podbreška potica


 

Podbreška potica v Vatikanu in v Kranju

Na veliko soboto podbreška potica roma v Vatikan, okušali jo bomo tudi v Kranju ob zaključku festivala keramike Kranj

Ne orehi, suho sadje je nova hrana za bogove. Podbreška potica je s svojo originalnostjo že navdušila evropske poslance v Strasbourgu, na veliko noč pa se bo s potico z nadevom iz suhega sadja sladkal sam papež. Podbreška potica na veliko noč namreč roma v Vatikan. Pristno znanje in receptura iz samih lokalnih sestavin - od 17 standardnih je kar 12 podbreških - bodo v soboto okušali tudi obiskovalci Kranja. Ob zaključku keramičnega festivala Kroginkrog bo tudi na kranjskem Glavnem trgu dišalo. Tri jedi iz lokalnih sestavin, ki jih ni brez keramične tradicije, poudarjajo pomen ohranjanja kulturne dediščine Gorenjske.

Podbreška potica, blejska posmodulja in kranjski štruklji so tri gorenjske specialitete, ki združujejo kulinarično in keramično tradicijo. Podbreška potica mora biti pečena v posebnem keramičnem potičniku, kranjski štruklji v lončeni posodi, blejska posmodulja pa bo v Kranju 20. aprila pečena v posebni premični keramični peči. Večer prej bo v Galeriji Prešernovih nagrajencev potekal pogovor s slovenskim etnologom dr. Janezom Bogatajem, enim največjih strokovnjakov tradicije in gastronomije pri nas. Ohranjanje kulturne in kulinarične dediščine Gorenjske in njena promocija predstavljata pomemben del priprav na kandidaturo Kranja za evropsko prestolnico kulture.

Rok Oblak: Trk (vizualizacija)
 

πr kvadrat
Razstava sodobne kinetične keramike 

Različne lokacije v mestnem jedru Kranja
Odprtje: petek, 12. april, ob 18h


Kako spraviti kvadrat v krog, krog pa v Kranj?
 

Produkcija keramike iz področja kinetične umetnosti, ki letos prvič poteka v organizaciji Layerjeve hiše in Galerije Prešernovih nagrajencev predstavlja raznolik nabor postavitev v prostoru in instalacij, ki jih gradi predvsem glina v gibanju. Na različnih lokacijah mestnega jedra Kranja bo premierno na ogled pet keramičnih produkcij.

Ivana Petan v atriju nekdanjega obrambnega stolpa na Vovkovem vrtu z delom Z vetrom gradi odnos med keramičnimi skulpturami in vetrom ter obiskovalce vabi, da vstopijo v instalacijo z namenom haptičnega doživljanja. Rok Oblak, industrijski oblikovalec in avtor večkrat nagrajenega kuhalnika iz naravne gline, se s hiperobjektom Trk navezuje na grški ortodoksni ritual metanja keramičnih loncev skozi okna na ulice, ko se ob veliki noči poslavljajo od zime. V Galeriji Stolpa Škrlovec Ministrstvo za sanjarjenje postavi Nataša Sedej. Kiparka in keramičarka iz Postojne poetično postavitev in situ pripravi iz bele gline, papirnate gline in žice. Med tridimenzionalnim kolažem in svetlobno-prostorsko instalacijo V praznini gradi Maruša Mazej. Podiplomska študentka unikatnega oblikovanja keramike na ALUO raziskuje psihologijo zaznavanja in deprivacijo čutov. Interaktivna instalacija Nike Erjavec Zvenenje misli temelji na zvočno taktilnem dialogu teles in je eksperimentalna serija avtoričinega raziskovanja senzoričnih potencialov umetnosti.

Z izbranimi kinetičnimi deli iz svojega dolgoletnega ustvarjanja postavitev v Galeriji Prešernovih nagrajencev pripravi akademska kiparka Dragica Čadež, ena prvih, ki so se v Sloveniji posvečali skulpturi kot odprti formi. Na ogled bo kinetična instalacija nagrajenke Prešernovega sklada in akademske kiparke magistre Mojce Smerdu, ki je s svojimi deli odločilno vplivala na razvoj novih usmeritev v slovenskem kiparstvu zadnjih desetletij.

Spremljevalni razstavni program:

Ana Haberman in Vesna Štih: Rojstvo / Dotik
Galerija Layerjeve hiše, odprtje: torek, 9. april, ob 19.00

David Almajer in Eva Berce: Galaktična žurka
Galerija Mahlerca in kavarna Layer, odprtje: četrtek, 11. april, ob 19.00

Marko Pogačnik: Geokulturni manifest [TIPTIH]
Mergentalerjeva ulična galerija, odprtje: sreda, 17. april, ob 18.00

Ana Haberman in Vesna Štih: Rojstvo / Dotik


David Almajer, glazure pod mikroskopom


Marko Pogačnik, foto: Lidia Horvat

Širom. Foto: Klara Vrtačnik

Širom
petek, 12. april, ob 20.00
Stolp Škrlovec
Vstopnina: 4 EUR

Prekmursko-tolminsko-kraška navezap prepleta raznolike glasbene pristopove in orodja, zgodovine zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja v triu vkupno naštejejo preko deset inštrumentov in vsaj toliko danih oblik muzik, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju zasedbe. Na albumu Lahko sem glinena mesojedka (Glitterbeat, 2017) sodobna glasba zveni kot ljudska glasba in ljudska glasba kot sodobna glasba. Širom gradijo edinstven zvočni prostor, v katerem je moderno arhaično in arhaično moderno.
http://siromband.si/

ŠKM banda
petek, 19. april, ob 20.00
Stolp Škrlovec
Vstopnina: 4 EUR

ŠKM banda predstavlja peti album “nouvi sad”. Mitja Sušec, Iztok Koren, Jernej Koren in Jernej Sobočan se na svojstven in vedno razigran način podajajo v vode neofolka, afriških zvokov, celo post-jazza. Po skoraj petnajstih letih delovanja, štirih ploščah in fluidnem ustvarjanju njihove edinstvene glasbene realnosti, se prekmurski instrumentalni čarodeji vračajo s svežo stvaritvijo. Album “nouvi sad” v ospredje pa postavlja agresivnejši pristop h komponiranju in s prepletanjem različnih žanrov povezuje široko paleto čustev in impresij.
https://skmbanda.bandcamp.com/

Več informacij o Festivalu Kroginkrog in celoten program po dnevih: 

http://bit.ly/kroginkrog
 

Soorganizacija: Layerjeva hiša, Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernovo gledališče Kranj / Sofinancer: Zavod Carnica, Mutunk (ZavodO), Zavod za turizem in kulturo Kranj, Mestna občina Kranj / Medijski partner: TAM-TAM, VisitKranj

Del delavnic poteka v sklopu projekta MUTUNK - "Moja ustvarjalnost, tvoja ustvarjalnost, naša kultura", program podpirata Ministrstvo za kulturo in Evropski socialni sklad, vodilni partner projekta je Zavod O; http://www.mutunk.si/.

 

Copyright © 2019 Layerjeva hiša / Zavod Carnica, vse pravice pridržane.

Naš naslov je: info@layer.si

Layerjeva hiša, Tomšičeva 32, 4000 Kranj / Layerjevo hišo upravlja Zavod Carnica, Struževo 3, 4000 Kranj

V primeru, da naših sporočil ne želite več prejemati, nam pišite. 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Layerjeva hiša · Tomšičeva ulica · Kranj 4000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp