Copy
Mladi gorenjski pisatelji in pisateljice na premierni predstavitvi Vračanj z urednico Ano Žunič. Foto: Nejc Balantič. 
 

PREŠERNOV DAN 2019 V LAYERJEVI HIŠI

Prešernov dan 2019 je v Layerjevi hiši minil v znamenju pestrega programa v hiši in treh stolpih. Program osrednjega umetniškega stičišča v Kranju se je središčil okoli premierne predstavitve nove zbirke zgodb Layerjeve založbe in razstavnega programa umetnikov Ajde Tomazin in Andreja Štularja ter ulične razstave Instagram fenomena Gajstnice. Zbirko kratkih zgodb Vračanja (Layerjeva založba 2019), ki jo je uredila Ana Žunič, so predstavili mladi gorenjski pisatelji in pisateljice, ki so v živo prebirali svoja dela.

"Ta Prešerni dan" v Stolpu Pungert. Foto: Ada Trkulja.

Stolp Pungert s pestrim kulturnim dogajanjem za otroke in starše
 

S “Tem Prešernim dnem” so ustvarjalno svežino v Kulturno četrt na sončni strani Kranja že v jutranjih urah praznika vnesli dogodki za otroke v Stolpu Pungert. Tradicionalni slovenski zajtrk, sestavljanje kolaža,  glasbeno-pesniška delavnica, kamišibaj predstava in raziskovalna igra po poteh devetih kranjskih stolpov so le nekatere izmed vsebin, ki se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh programa najmanjšega kranjskega stolpa. Že to soboto se obeta celodnevni program “3, 4 zdaj … Gremo v stolp!”, ki vabi ne le otroke k igri, temveč tudi starše in stare starše k spoznavanju metod proste igre.

Otroke vabi tudi Stolp Škrlovec. Že to soboto, 16. februarja, ob 11h, bodo otroci lahko skupaj s kapljicama sodelovali na interaktivni plesni predstavi Od kapljice do oceana, ki je nastala v produkciji Hiše otrok in umetnosti. Najmlajši bodo preko prvin sodobnega plesa spoznali vodni krog in zaplesali skupaj s kapljicama, saj jih predstava preko igre spodbuja k ustvarjalnemu gibu.

 

Odprtje razstave #gajstnice [Tiptih]. Foto: Nejc Balantič.
 

Voden ogled Layerjeve hiše z ogledom razstav

V Layerjevi hiši se je kulturni dan začel z vodenim ogledom, na katerem je najprej spregovorila obsežna razstava Andreja Štularja Vseeno, nato se je ogled ob zanimivih zgodbah nadaljeval na terasi Layerjeve hiše in v Mergentalerjevi ulični galeriji, kjer je bilo ob odprtju razstave #gajstnice [Tiptih] moč slišati veliko o govorici gajstnih Slovencev, še bolje Slovenk.

V Galeriji Stolpa Škrlovec je interdisciplinarna umetnica Ajda Tomazin predstavila svoje desetletno delo in načrte za koreografsko predstavo za starostnike Jata izkušenih ptic, ki jo avtorica pripravlja skupaj z Layerjevo hišo, Ljudsko univerzo Kranj, Prešernovim gledališčem in partnerji pri evropskem projektu Mutunk. Prešernov dan 2019 so s skladbami z nove plošče Vražji bend in za kranjski koncert prirejenim repertoarjem raznolike poezije zaključile Same babe.
 

(nes)Končno Kranj 2025
 

S kulturnim dnem 2019 je projektna skupina Kranj za Evropsko prestolnico kulture 2025, v kateri sta tudi direktor Zavoda Carnica Selman Čorović in programska vodja Layerjeve hiše Zala Orel, javno predstavila projekt in začela z aktivnostmi ob kandidaturi za prestižni naziv. Kandidatura nastopa pod sloganom (nes)Končno Kranj 2025 in se zavzema za dva cilja: uspešno pripraviti in oddati zmagovalno prijavo, ki bo Kranju in Gorenjski regiji omogočila, da se v obdobju od 2020 do 2026 (in dlje) postavi na kulturni zemljevid Evrope ter povezati razpršene projekte različnih organizacij v eno zgodbo s skupno vizijo, ki bo že do leta 2020 služila razvoju regije.

 
Copyright © 2019 Layerjeva hiša in trije stolpi / Zavod Carnica, vse pravice pridržane.

Naš naslov je: info@layer.si

Layerjeva hiša, Tomšičeva 32, 4000 Kranj / Layerjevo hišo upravlja Zavod Carnica, Struževo 3, 4000 Kranj

V primeru, da naših sporočil ne želite več prejemati, nam pišite. 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Layerjeva hiša · Tomšičeva ulica · Kranj 4000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp