Copy

KROGINKROG

Festival keramike Kranj
6. 4. - 20. 4. 2019

 

Kroginkrog se vrti okoli gline, sodobnih in tradicionalnih načinov uporabe keramike ter njene čutne zaznavnosti. Razstavni projekti predstavljajo širino v raziskovanju materiala in senzoričnih potencialov, s programom delavnic pa festival poudarja stik z glino. Aprilsko dogajanje v Kranju bodo popestrile skupinske delavnice na keramičnih vretenih in igre z ognjem s predstavitvijo načinov žganja v različnih pečeh, od rakuja, obvare, “rocket kilna” in papirnate peči. Ustvarjalni program bo ob zaključku festivala popestrila kulinarična sobota, manjkalo pa ne bo tudi glasbe; v Stolp Škrlovec prihajata domači zasedbi Širom in ŠKM banda.

 

 

πr kvadrat
Razstava sodobne kinetične keramike 
Različne lokacije v mestnem jedru Kranja

Odprtje: petek, 12. april, ob 18.00

 

Kako spraviti kvadrat v krog, krog pa v Kranj?

 

Produkcija keramike iz področja kinetične umetnost, ki letos prvič poteka v organizaciji Layerjeve hiše in Galerije Prešernovih nagrajencev predstavlja raznolik nabor postavitev v prostoru in instalacij, ki jih gradi predvsem glina v gibanju. Na različnih lokacijah mestnega jedra Kranja bo premierno na ogled pet keramičnih produkcij. Ivana Petan na atriju nekdanjega obrambnega stolpa na Vovkovem vrtu z delom Z vetrom gradi odnos med keramičnimi skulpturami in vetrom. Rok Oblak, industrijski oblikovalec in avtor večkrat nagrajenega kuhalnika iz naravne gline, se s hiperobjektom Trk navezuje na grški ortodoksni ritual metanja keramičnih loncev skozi okna na ulice, ko se ob veliki noči poslavljajo od zime. V Galeriji Stolpa Škrlovec Ministrstvo za sanjarjenje postavi Nataša Sedej. Kiparka in keramičarka iz Postojne poetično postavitev in situ pripravi iz bele gline, papirnate gline in žice. Med tridimenzionalnim kolažem in svetlobno-prostorsko instalacijo V praznini gradi Maruša Mazej. Podiplomska študentka unikatnega oblikovanja keramike na ALUO raziskuje psihologijo zaznavanja in deprivacijo čutov. Interaktivna instalacija Nike Erjavec Zvenenje misli temelji na zvočno taktilnem dialogu teles in je eksperimentalna serija avtoričinega raziskovanja senzoričnih potencialov umetnosti.

 

Razstavni program Galerije Prešernovih nagrajencev

 

Z izbranimi kinetičnimi deli iz svojega dolgoletnega ustvarjanja postavitev v atriju Pavšlarjeve hiše pripravi akademska kiparka Dragica Čadež, ena prvih, ki so se v Sloveniji posvečali skulpturi kot odprti formi. Na ogled bodo tudi dela nagrajenke Prešernovega sklada akademske kiparke magistre Mojce Smerdu. V ulični Mergentalerjevi galeriji pa bo s svojo zapisano besedo ambient ustvaril Marko Pogačnik.

Razstavni program Layerjeve hiše

 

V Galeriji Layerjeve hiše se predstavlja skupno delo Ane Haberman, keramičarke in antropologinje, ter Vesne Štih, oblikovalke tekstilij. Po Dravogradu in Vrhniki bo v Kranju razstavljena tretja v nizu razstav Rojstvo/Dotik, ki vzpostavljajo dialog med glino in tkanino. David Almajer v kavarni Layer razstavlja fotografije raznolikih glazur pod mikroskopom, ki ustvarjajo nepoznane skrivnostne vzorce. Glazure Almajer opremi z natančnimi lokacijami, kje v naravi so prisotne. Eva Berce pa v galerijo Mahlerca s postavitvijo unikatnih keramičnih luči oblikuje eno samo veliko toplo svetlobno telo ob terasi hiše.

 

Sladke koreninice
Program delavnic gline, primernih tudi za nevidne skupine
8. - 20. 4. Kranj / 21. - 25. 5. Škofja Loka

 

Delavnice z glino so namenjene vsem, ki si želijo ustvarjalnega stika z naravo in poudarjajo občutljivost posameznih čutov in krepijo zavedanje o dotiku, vidu in sluhu. Gozdna Galerija Brat Škrat z mentorico magistro slikarstva Anno Roso Tomšič Jacobs vabi na izdelovanje kipov iz naravnih materialov kanjona Kokre in travnikov ob Bobovških jezerih. Nina Koželj, vizualna umetnica, ki deluje primarno na področju kiparstva in grafike bo mentorica delavnic avtoportreta iz gline za slepe in slabovidne ter avtoportreta v temi za vse brez motenj vida. Na dvodnevni delavnici bodo pod mentorstvom interdisciplinarne umetnice Nike Erjavec udeleženci izdelovali taktilne inštrumente.
 

Del delavnic je namenjen odraslim posameznikom z motnjami vida, motnjami v duševnem razvoju in gibalno oviranim. Program ustvarjalnih delavnic za nevidne skupine poteka v sklopu projekta Mutunk, sofinanciranega s strani Evropskega socialnega sklada, glavni partner pri projektu je Zavod O.
 

Več informacij o Festivalu Kroginkrog in celoten program po dnevih: 

https://bit.ly/2Hho9Q2

Soorganizacija: Layerjeva hiša, Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernovo gledališče Kranj
Sofinancer: Zavod Carnica, Mutunk (ZavodO), Zavod za turizem in kulturo Kranj, Gorenjski muzej, Mestna občina Kranj
Medijski partner: TAM-TAM, VisitKranj

 

Copyright © 2019 Layerjeva hiša / Zavod Carnica, vse pravice pridržane.

Naš naslov je: info@layer.si

Layerjeva hiša, Tomšičeva 32, 4000 Kranj / Layerjevo hišo upravlja Zavod Carnica, Struževo 3, 4000 Kranj

V primeru, da naših sporočil ne želite več prejemati, nam pišite. 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Layerjeva hiša · Tomšičeva ulica · Kranj 4000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp