Copy

© Luigi Spina – MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli), Musei Capitolini Centrale Montemartini Roma. Curated by João Vilela Geraldo, jointly with Zala Orel and Layer House Kranj
 

SVETLOPISANI DNEVI
Festival fotografije Kranj
5. - 13. 11. 2019

 

Sporočilo za javnost 
 
Svetlopisani dnevi od 5. do 13. novembra osvetljujejo Kranj s pogledi v ustvarjalnost sodobne mednarodne fotografije, preko analognih in pionirskih tehnik ter s povezovanjem fotografske skupnosti. Na festivalu, ki nosi ime po svetlopisu, zapisu fotografij na steklo, ki ga je v 19. stoletju izumil Kranjčan Janez Puhar, se predstavlja 115 fotografov in fotografinj iz Slovenije in Evrope. Poleg 20 premiernih fotografskih serij se obetajo tudi foto izzivi in sprehodi, debate in delavnice, vse skupaj na 14 prizoriščih v kranjskih galerijah, gledališču in na ulicah. 

V letu, ko je Kranj, nanašajoč se tudi na 100. obletnico rojstva filmskega režiserja Franceta Štiglica, poimenovan Pionirsko mesto fotografije in filma, se festival ozira čez meje in povezuje z Evropo. Vrh evropske fotografije s premiernimi serijami predstavljajo Horst Friedrichs, večkrat nagrajeni dokumentarni in portretni fotograf; Luigi Spina, ki navdihe za svoje umetniške fotografije namesto v svetlobi išče v sencah; Tiago Sales; čigar delo močno zaznamujejo potovanja, iskanje preprostosti in lepote ter Valeria Galizzi, večna raziskovalka različnih umetniških oblik v svetu mode, oblikovanja, gourmeta, arhitekture in lifestyla.

Posebno pozornost festival namenja kreativni domači fotografski sili, med katero velja izpostaviti Mio Paller, ki se predstavlja s serijo črno-belih fotografij posnetih z doma narejenim Risboaparatom, Blaža Pintarja, ki ga poganja želja po odkrivanju in razumevanju novega ter Mino Bulić in Maria Karlovčca z Oddelka za fotografijo Vist.

Pomembno vlogo ima tudi lokalna fotografska skupnost v podobi 22 fotografov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj in 65 fotografov na razstavi salona Pokrajina 2019 ter štirih mladih fotografov, Marka Breznika, Mateja Aleksova, Sergeja Stijovića in Božidarja Baste, ki s serijo The Hood predstavljajo Kranj na humoren način.
 
Festival v produkciji Layerjeve hiše in številnih koproducentov poteka tudi v sklopu priprav na kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Več o festivalu si lahko ogledate na spletni strani festivala:
https://layer.si/svetlopis
in na družbenih omrežjih:
FB: https://www.facebook.com/events/svetlopis
IG: @layerjevahisa, @kranj2025, @trainstation_subart, @presernovo, @tamtam_mestni_ plakati, @vist_fotografija

Lep pozdrav,
Layerjeva hiša

www.layer.si

 
 
Foto: Maria Vittoria Trovato

 
Foto: Blaž Pintar

 
Foto: Tine Založnik
Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2019 Layerjeva hiša / Zavod Carnica, vse pravice pridržane.

Naš naslov je: info@layer.si

Layerjeva hiša, Tomšičeva 32, 4000 Kranj / Layerjevo hišo upravlja Zavod Carnica, Struževo 3, 4000 Kranj

V primeru, da naših sporočil ne želite več prejemati, nam pišite. 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Layerjeva hiša · Tomšičeva ulica · Kranj 4000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp