Copy
View this email in your browser
 
Nieuwsbrief februari 2018

H.O. Beitem is hartveilig 
Noël Severens (PJ Kaulille): krachtbal en snooker
Grenskracht Menen: splinternieuwe balvaste omheining
Helios Halle voor een beter klimaat
Minikrachtbal ism SVS
Familienieuws
Vlaamse week tegen pesten
HOGEROP BEITEM IS HARTVEILIG
Door een samenwerking tussen Stad Roeselare, Krachtbalclub Hoger Op Beitem en Rode Kruis - afdeling Roeselare prijkt dit bord binnenkort aan het lokaal van de eerste sportclub in Roeselare die aan de voorwaarden voldoet om zich 'hartveilig' te mogen noemen:
- een AED-toestel op maximaal 3 minuten wandelafstand
- minstens 10% van de medewerkers van de sportclub volgden de opleiding 'reanimeren en defibrilleren'
Zie ook hier

PROFICIAT!
KRACHTBAL EN SNOOKER
2017 is met rood omcirkeld door Noël Severens uit Sint-Huibrechts-Lille. Hij vierde in augustus niet alleen zijn eigen 50ste verjaardag, krachtbalclub Poederjongens Kaulille - bij wie hij nog wekelijks zijn spierballen toont - blies een maand later evenveel kaarsjes uit. Vroeger op het jaar werd Severens dan weer verkozen tot voorzitter van de Limburgse snookerfederatie. Een ongewone combinatie. Of toch niet? “Het draait in beide sporten om inzicht en techniek.”
In het krachtbal kan je je puur fysiek iets meer uitleven en mag je al eens keihard schreeuwen. Dat wordt aan de snookertafel minder geapprecieerd.

Noël Severens houdt niet van stilzitten. De directeur Infrastructuur van Scholengroep 15, die 17 Noord-Limburgse scholen uit het gemeenschapsonderwijs overkoepelt, combineert al jaar en dag snooker met krachtbal.
“Ik sloot me dertig jaar geleden aan bij snookerclub Enbild Neerpelt, één jaar later maakte ik via mijn schoonbroer kennis met het krachtbal in Kaulille. De twee sporten hebben meer gemeen dan het op het eerste gezicht lijkt. Techniek is belangrijk, daarvoor heb je balgevoel nodig. Plus tactisch inzicht. In het krachtbal mag je daar ook nog lenigheid en fysieke kracht aan toevoegen.”

Krachtbal als uitlaatklep
Severens houdt een warm betoog voor het krachtbal, een in België (Brugge) ontwikkelde sport met nog vijf actieve (Noord-)Limburgse clubs.
“Naast Kaulille zijn er nog clubs in Lozen, Bree, Grote Brogel en Overpelt. Wij vormen samen met de Antwerpse clubs uit Edegem en Mechelen een reeks. In krachtbal proberen twee teams van vier spelers een bal van vier kilogram aan de grond te brengen in het doelgebied van de tegenpartij. Omdat er geen contact is toegestaan, is het geen blessuregevoelige sport. Veel meer dan spierletsels en een sporadische vinger uit de kom, kom je niet tegen.”
Als uitlaatklep is krachtbal meer geschikt dan snooker. “Je kan je puur fysiek iets meer uitleven en je mag al eens keihard schreeuwen”, lacht hij. “Dat wordt aan de snookertafel minder geapprecieerd. Daar sta ik na een competitiewedstrijd overigens ook vaak flink in het zweet. Niet dat je in zes frames zoveel meters maakt, het zijn vooral de spanning en de focus die voor de zweetdruppels zorgen...(bron: het nieuwsblad)
GRENSKRACHT MENEN - BALVASTE OMHEINING
Niet zo heel lang geleden stuurden wij naar alle clubs extra richtlijnen met betrekking tot de balvaste omheining. Grenskracht Menen ging er mee aan de slag met als resultaat de mooie balvaste omheining die je op bovenstaande foto kan zien.

Nog even de extra richtlijnen :
 1. Het betreft – zoals het woord het zegt – een effectieve omheining.
 2. Deze omheining is tijdens de wedstrijd rondom het veld volledig gesloten.
 3. Deze omheining zorgt er voor dat de bal niet wegrolt, over/onder de omheining botst/rolt of vast komt te zitten. M.a.w. de omheining zorgt er voor dat de bal richting veld terugkaatst zodat het spel niet onderbroken moet worden.
Uit de reglementering - Item 49 Balvaste omheining.  
... Die omheining heeft bij voorkeur een hoogte van 80 cm en staat bij voorkeur op minstens 3 m. (strikte min. = 2 meter) en max. 7 meter van de zijlijn van het terrein . ...
HELIOS HALLE VOOR EEN BETER KLIMAAT
Duurzaam sporten met minder energieverbruik, minder afval en een kleinere ecologische voetafdruk is perfect mogelijk. Negen sportclubs uit Halle tonen als ecosportclub hoe dat kan en helpen de stad Halle zo om minder CO2 uit te stoten.

...
Geen wegwerpflesjes
De negen trekkers in duurzaam sporten zijn krachtbalclub Helios, de turnkringen Populaire Halle en de Sint-Veroon Turnkring uit Lembeek, de Vaantjesduikers, Olympic Essenbeek, triatlonclub H3O, het Budo Research Center, Capoeira Vlaanderen en karateclub Black Eagle Halle....
Krachtbal Helios : “We pakken duurzaamheid met strikte regels aan. Alleen herbruikbare drankflessen zijn toegestaan en we drinken enkel kraantjeswater. Dat geldt ook voor clubs die op wedstrijd komen bij ons. We voorzien voor hen herbruikbare flessen die ze zelf aan de kraan kunnen vullen. Ook als wijzelf op verplaatsing gaan, vragen we aan de club in kwestie waar we onze flessen kunnen vullen”, zegt voorzitter Stef Denayer (4e van links op de foto). “Zo hebben we natuurlijk al kennis gemaakt met het volledige gamma aan kraantjeswater in heel Vlaanderen en toegegeven: het kraantjeswater in De Bres smaakte zowat het slechtste. Daarom hebben we nu van de stad bekomen dat ze een koel- en filtersysteem plaatste zodat ook dat euvel verholpen is.”
“Verder werkten we een systeem uit dat leden die kunnen bewijzen dat ze met de fiets naar de training komen, een bonnetje krijgen. Wie op het einde van het seizoen twintig bonnetjes heeft gespaard, krijgt 20 euro van zijn lidgeld terug. Dat werkt ongelooflijk goed”, zegt Denayer. “Waar de fietsers vroeger een absolute minderheid waren, zijn ze nu op twee jaar tijd in de meerderheid.”

Witte raven
Nog straffer doet Helios het met zijn jaarlijks streekbierenweekeinde, een bijzonder populair evenement in Halle. “Ondanks het feit dat het hier twee dagen ‘volle bak’ is met honderden bezoekers, is de afvalbalans na het weekeinde slechts twee groene restafvalzakken. Voor we iets aankopen, denken we echt eerst goed na. Brengt het te veel afval mee, kopen we het niet”, zegt Stef... (bron: het nieuwsblad)
MINIKRACHTBAL ism SVS
In het voorjaar staan traditiegetrouw heel wat (mini)krachtbaltornooien voor scholen op het programma. Een overzicht:
 • 07/2/2018 - Schepdaal
 • 21/3/2018 - Halle
 • 28/3/2018 - Ledegem en Ichtegem
 • 25/4/2018 - Heist en Brugge
 • 02/5/2018 - Meulebeke
 • 16-5-2018 - Moorslede
 • 23-5-2018 - Brugge (Secundair!) 
Inschrijven via de turnleerkracht van de school of via schoolsport.be
Doe mee, het is keileuk!

 
 • Op 28 januari ll. overleed mevr. Alina Reybrouck. De oma van Lindsay, Lesley, Melissa en Kim Timmerman en grootoma van Laura Roets en Emmely De Meyer allemaal speelsters van 1NDA en MIM van KBC Maldegem-Donk.
  Alina stond mee aan de wieg van KBC Maldegem-Donk. Haar zonen en schoonzonen waren de eerste spelers. Op haar boerderij zijn de eerste competitiewedstrijden van de club doorgegaan.
 OPRECHTE DEELNEMING.
Copyright © 2018 *KRACHTBAL-SPORT+*, All rights reserved.