Copy
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018
 

BESTE WENSEN VOOR 2019 !

We hebben in 2018 met zijn allen opnieuw heel hard onze sport gepromoot. De competitie 2017-2018 werd afgesloten met alweer een nieuw record wat betreft leden én jeugdleden in het bijzonder. Dank daarvoor aan allen die op een positieve en constructieve manier de krachtbalsport uitdragen.
Zonder de vele vrijwilligers kunnen wekelijks niet zoveel wedstrijden gespeeld, begeleid en geleid worden! De wetgever dacht in 2018 aan de vrijwilligers met allerhande wetten en voorzieningen. Wij hadden al de campagne #bedanktofficial #bedanktscheids en voegen daar met plezier een erg oprechte DANK U WEL aan toe voor iedereen die in 2018 zijn of haar steentje heeft bijgedragen!

Hopelijk mag 2019 een gezond, vreugdevol, sportief, inspirerend en leuk jaar worden. 
We wensen het u en uw familie alleszins toe !
klik ook hier
MINIKRACHTBAL: van vele markten thuis!

Minikrachtbal blijft een ideale schoolactiviteit. Dat bleek opnieuw op het minikrachtbaltornooi in Overpelt van 10/12 ll. (zie foto hieronder) waar we eens te meer zagen hoeveel plezier de kinderen en begeleiders hadden én hoeveel progressie ze maakten op een namiddag. Het zorgde ook voor 'goesting' om te krachtballen bij een club want na het tornooi kwam een juf naar de Limburgse begeleiders om te melden dat heel wat leerlingen wilden starten met krachtbal in clubverband omdat ze het zo leuk vonden. 
Het is ook een laagdrempelige spelvorm voor promotionele clubactiviteiten. Nieuwkomers beleven heel snel spelplezier en dat is een eerste stap richting krachtbal in clubverband. Kennismaking met een sport moet vooral leuk zijn en op dat vlak scoort minikrachtbal hoog! 
Enkele van de vele pluspunten: het bevat de basisvaardigheden werpen en vangen. Het is intensief, eenvoudig én zoals reeds aangehaald heel leuk. Het kan perfect voor elke leeftijd. Er  is weinig ruimte voor nodig. Er is aangepast materiaal - er zijn al balletjes vanaf 800gr. - en de reglementering is vrij eenvoudig.
Daarnaast bevat het heel wat elementen uit de krachtbalsport zoals die in competitie gespeeld wordt: nekworp, barrage, vleugel- en achterspeler, 5" regel, ...  
We herhalen daarom onze oproep naar jeugdverantwoordelijken in onze clubs om naar de plaatselijke school te stappen om één of meerdere kennismakingslessen te geven. Sluit de kennismaking eventueel af met een deelname aan één van de vele interscholen minikrachtbaltornooitjes op woensdagnamiddag.
Folder minikrachtbal op www.krachtbal.be
Intensieve trainingsvorm !
Maar minikrachtbal is meer dan dat! Het is ook zeer intensieve trainingsvorm. Ik kan u verklappen dat toen ik zelf nog actief was als speler bij Snellegem, wij op training heel veel minikrachtbal op het scherpst van de snee gespeeld hebben. We gingen door tot we onze armen bij manier van spreken niet meer boven ons hoofd kregen van de snelle opeenvolging van worpen. Onze achterspelers oefenden er - door het kleine veld - ook constant de binnen-buitenbeweging. Vleugelspelers leerden lang wachten om dan snel achteruit te lopen want te vroeg vertrekken van je lijn was dodelijk en zeker punt. Aanvallers leerden wachten en kijken wat de verdediger deed om dan te scoren in de vrijgekomen ruimte. Enz. Je kan ook gemakkelijk 2tg2 of 3tg3 spelen  en op een competitieveld passen meerdere veldjes. Kortom, de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en het aantal balcontacten erg hoog.

Minikrachtbal is daarom niet alleen een ideale schoolvariant of kennismakingsspel, het is ook een zeer leuke en intensieve trainingsvorm van krachtbal voor jong en oud !
Proberen zouden we zeggen !
DAG VAN DE TRAINER = DAG VAN DE JEUGDTRAINER KRACHTBAL

De jeugdtrainers van de clubs in het jeugdsportfonds krachtbal kregen van de federatie in 2018 een cadeaubon om 4 sessies te volgen op de dag van de trainer in Gent op 15/12 ll. Sport Vlaanderen nodigt tweejaarlijks alle trainers uit in de topsporthal in Gent voor een dag vol infosessies/workshops m.b.t de sport. Met heel wat onderwerpen die betrekking hadden op de jeugdsport leek het ons de ideale gelegenheid om de DVJT krachtbal te combineren met de DVT van Sport Vlaanderen. Enkele voorbeelden van workshops:
 • Hoe kan je meer motiverend coachen voor en tijdens jeugdwedstrijden?
 • Positieve en negatieve communicatie in teams.
 • Fysieke begeleiding van jeugdteams in de sportclub.
De ingeschreven trainers van de sporttak krachtbal werden ook uitgenodigd voor een 'krachtbalmoment' op de stand van onze multisportfederatie OKRA-sport+ (zie foto).  
Ter info: ook in 2020 zullen wij onze DVJT combineren met de DVT van Sport Vlaanderen. In 2019 zullen wij de DVJT in eigen regie organiseren. Suggesties zijn altijd welkom op jeugd@krachtbal.be 
TIP : MAAK UW KRACHTBAL FLUO

Zijn er in uw club spelers/speelsters die last hebben van (een vorm van) nachtblindheid of nachtbijziendheid en speel je de competitiewedstrijden op zaterdagavond. Of hebben ze last bij de avondtrainingen in de periode waar het vroeg donker is. Deze tip kan misschien helpen.
Met een reflecterernde spray kan je om het even welke bal laten 'schitteren' in het donker. Zie afbeelding hieronder. Links een onbehandelde bal, rechts eentje die behandeld werd.
Voor meer info kan u altijd contact nemen op info@krachtbal.be of 0474849914
KEN JE DEZE NOG? - KRACHTBAL 1 tegen 1
Naast minikrachtbal (cfr. hoger) zijn er nog mogelijkheden om leuke trainingsvarianten aan te beiden op de jeugdtrainingen. We maakten deze leuke variante een hele tijd geleden (2013) voor de Doe Aan Sport (DAS) Beurzen in Gent en Kortrijk. Op die beurzen liepen jongeren in een immense hal rond op zoek naar leuke activiteiten. Soms was dat in groepjes maar vaak ook slechts per 2 of 3. Zo ontstond deze 'wedstrijdvorm met de punch-back'  of  krachtbal 1tg1 omdat jongeren niets liever doen dan matchkes spelen :-)
Spelregels - zie ook filmpje van toen op de DAS beurs in Gent op krachtbal.be of klik hier 
 • Om beurten met een nekworp in de punch-back werpen. De andere speler probeert de bal te vangen.
 • Nekworp uit stand of met aanloop met aandacht voor correcte werptechniek!!
 • Punt voor werper als:
  • de vanger de bal niet kan vangen (= de bal valt in het doelvlak of wordt buiten geduwd)
  • Ev. extraatje: als bal voorbij lijn op afstand X botst = 2 punten (X variëren ngl. niveau)
 • Punt voor vanger als:
  • De werper de bal tegen zich krijgt (in de weg staat)
  • De bal rechtstreeks buiten het doelvlak botst.
 • Je speelt bv. tot 5 of 10 punten of gedurende X minuten. / Tornooitjes kunnen perfect.
Heel veel clubs hebben ondertussen punch-backs dus als je deze variant nog nooit probeerde op de jeugdtraining moet je dat beslist eens doen. Vragen? Contacteer ons gerust op info@krachtbal.be of 0474849914
Wat staat op de DOPINGLIJST?

Twijfel je of bv. de neusspray die je in deze winterse weersomstandigheden gebruikt, verboden stoffen bevat? Op dopinglijn.be kan je dat eenvoudig controleren. Klik op de foto.
Wij hebben bv. het alombekende Sinutab ingetoest. Hieronder zie je de info die je krijgt.
Samen zeggen wij NEEN tegen doping !
Omdat wij u warme feestdagen wensen, nog deze kleine eindejaarsquiz die daar misschien bij kan helpen ;-)
Scan en Win.
Succes !
 • Eric Wuyts (KBC Overpelt) meldde ons de geboorte van zijn kleinzoon Fil Van Rompaey,  geboren 4/6/2018
 • Wouter Bentein en Ann-Sofie Vienne (Grenskracht Menen) zijn trots met de geboorte van hun 2e zoontje Simon.
 • Amber is het dochtertje van Tim Gobert (Grenskracht Menen) en Oona Loncke.
 • Kimberly Ronse en Tom Callens (Grenskracht Menen) zijn de trotse ouders van Emke en Hilke, geboren op 19/8/2018
PROFICIAT!
________________________________________________________________________________
 • Op 7 juli ll. overleed Carl Baert, oud krachtbalspeler.
 • Op 16 oktober 2018 overleed dhr. Milo Forrest (over)grootvader van Wim en Silvie Vandenberghe, Ine en Arne (KRB Jabbeke).
 OPRECHTE DEELNEMING
Copyright © 2018 VKBF FALOS krachtbal, All rights reserved.