Copy
View this email in your browser
E-krachtbal juli 2017
Terwijl iedereen ondertussen geniet van een welverdiende krachtbalvakantie, hieronder enkele verslagen van voorbije activiteiten en wat extra info. We laten u zelf de inhoud ontdekken maar geven ook graag mee dat in de competitie 2017-2018 twee nieuwe clubs zullen aantreden : Krachtbal Torhout en Meraki Aalst. U vraagt zich af wat meraki betekent en dat deden wij ook. Karel De Jaeger van de nieuwe club vertelde ons het volgende: "Meraki = iets wat je graag doet met zoveel passie, ambitie en liefde, zodat je er volledig voor kan gaan". Van harte welkom aan de beide clubs.
Geniet van de zomer !
NIEUWTJES
 1. JEUGDSPORTFONDS 2017
  1. Winnaars van het gouden kidsclublabel: KBC St. Michiels, KBC Male, KBK Ichtegem, 't Klaverken Buggenhout en KRB Jabbeke.
  2. Winnaars van het zilveren kidsclublabel: Sporting Brugge, D&W Koekelare, HO Beitem, KBC Heist en 't Botterken Baasrode.
  3. Uitreiking van de labels op de volgende dag van de jeugdtrainer krachtbal. Info volgt.
 2. COMPETITIE 2017-2018
  1. Start: 9-10/9/2017
  2. Aanpassingen - verduidelijkingen: klik hier
  3. TWEE NIEUWE KRACHTBALCLUBS !!
   1. Krachtbal Torhout: zie info op deze link
   2. Meraki Aalst: secretaris is Karel De Jaeger, Pastorijstraat 1 bus 12 Nieuwerkerken (9320) - GSM: 0479/84 73 62 - voorlopig emailadres: karel_de_jaeger@hotmail.com
BEKERFINALES IN TEMSE
Op zondag 28 mei ll. werd de krachtbalsport in Temse letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. De gastclub KBK Temse maakte er een prachtige clubdriedaagse van met als orgelpunt de bekerfinales en kampioenenhulde op zondag. Nogmaals van harte proficiat aan alle medewerkers ! Eveneens een welgemeende dank u wel aan de scheidsrechters voor hun bijdrage en uiteraard een dikke proficiat aan alle bekerfinalisten, laureaten referendum, kampioenen en jeugdspelers die deelnamen aan de superstars.

Foto's (240) klik hier en voor nog heel veel meer foto's (1685) klik hier

BEKERFINALES
De allerjongste competitiespelers m.n. de PUPILLEN openen traditioneel de finaledag. Op het vroege uur was het al erg warm maar dat lieten de jongens van KBK Ichtegem niet aan hun hart komen. Ze vertrokken als een speer uit een boog en maakten er in een mum van tijd, via een erg sterk spelende Phebe Bostyn, 1-5 van. Jabbeke deed wat ze konden maar ze moesten de wet van de sterkste ondergaan. Aan de rust stond het 2-7 en in de tweede helft scoorde enkel Ichtegem nog doelpunten zodat de eindstand 2-17 werd.

Ook bij de MINIEMEN JONGENS stond een team van KBK Ichtegem aan de afworp maar zij hadden meer moeite om afstand te nemen van hun tegenstander, Sporting Brugge. Lennert Decorte kon vroeg in de wedstrijd een eerste worp onderscheppen (1-2) en Kobe Beernaert gooide iets later de bal om en bij de 19 meter ver (4-5). Bij Sporting lieten ze enkele kansen onbenut maar aan de rust stond met de 8-10 een score op het bord die nog alle kanten uit kon. Gianne Frere opende de 2e helft met een mooi doelpunt (9-10) maar Ichtegem bleef op voorsprong en bouwde die halfweg de 2e helft dankzij een sterke Kobe Beernaert uit tot 10-17. Twee rugworpen op rij van Sporting zorgden voor 14-19 maar de jongens van Ichtegem - die ondertussen wel wat ervaring hebben met bekerfinales - hielden het hoofd figuurlijk koel en wonnen al bij al overtuigend met 14-23. Leuke partij krachtbal van de beide ploegen !

Bij de MINIEMEN MEISJES trok KRB Jabbeke aan het langste eind na een spannende wedstrijd aan hoog tempo. Jabbeke opende knap maar de meisjes van Beitem boden aardig weerwerk (1-3). Na een welverdiende drinkpauze liep Jabbeke verder uit tot 5-9. Die kloof kwam er vooral door het sterk verdedigende werk van Jabbeke dat ging rusten met een 5-10 voorsprong. Ook in de 2e helft lag het tempo ondanks de hitte vrij hoog. HO Beitem maakte puntje per puntje goed en toen ze 6 minuten voor affluiten een mooie rugworp scoorden, kon het plots opnieuw alle kanten uit (14-16). De zenuwen stonden bij de 2 teams strak gespannen wat de foutenlast iets groter maakte. De verdedigers waren in de slotfase baas over de aanvallers en enkel KRB Jabbeke kon nog scoren zodat het uiteindelijk 14-17 werd.

De CADETTEN JONGENS van HO Beitem gooiden er meteen de beuk in en scoorden vrij snel een rugworp (0-2). Thebo Vyncke en co bleven echter kalm en maakten de achterstand weer goed. William Mees zorgde voor de 2-6 maar na een interceptie op eerste worp maakte Beitem er opnieuw met een tweepunter 4-6 van. Tijd voor Jabbeke om een versnelling hoger te schakelen en verschroeiend uit te halen naar 6-15 aan de rust. Hogerop moest uit zijn pijp komen in de tweede helft maar Thebo Vyncke - achterman én afwerker van dienst - stond pal en uiteindelijk won KRB Jabbeke met vrij ruime cijfers. (12-24)
De finale bij de CADETTEN MEISJES was zoals zo vaak eentje om in te kaderen: verre worpen, mooie intercepties en veel spanning, al valt dit laatste niet af te leiden uit de eindstand. KBK Ichtegem en Sporting Brugge waren veel meer aan elkaar gewaagd dan de 20-14 laat vermoeden. De volgende tussenstanden bewijzen de spanning: 9-6 / 11-9 / 14-12 / 16-13. Heel veel uitblinkers in deze match die door het snelle tempo, de spanning en uiteraard de warmte zijn sporen naliet. Proficiat meisjes, we zagen heel veel krachtbaltalent aan het werk!

In de finales voor LAGERE AFDELINGEN stond bij de dames geen maat op het meesterschap van Atlas Varsenare, in een recent verleden nog bekerwinnaar hogere afdelingen. 23-10 winst tegen gastclub KBK Temse. Bij de heren haalde MEZ Snellegem knap de finale maar ze konden geenszins op tegen o.a. de werpkracht van Erwin Deblock, ook al iemand die niet zo heel lang geleden het mooie weer maakte in de hoogste reeksen.(15-25)

De wedstrijd bij de SCHOLIEREN JONGENS was de spannendste van de dag. Sporting Brugge ging in de beginfase tekeer als een wervelwind met doelpunten van Foek en Levi (3-6) en bij een 7-12 tussenstand zag het er even naar uit dat KBC Male er niet aan te pas zou komen...MAAR de jongens van Male met Kobe Sevenhant op kop gaven zich niet zomaar gewonnen. De verfrissingen aan de rust hadden hen duidelijk goed gedaan en 7' ver in de tweede helft hingen de bordje terug gelijk : 13-13 ! Bij 16-15 voor Male zagen we dé actie van de dag: Jaro, barragespeler bij Sporting Brugge, plukte op sublieme wijze een eerste worp en werkte schitterend af met een rugworp (16-17). Bij 18-18 gooide Sporting voor de 3e keer een laatste worp rechtstreeks buiten. Vrije worp en 19-18. In de slotfase scoorden beide teams nog één keer binnen de officiële tijd: 20-19 winst voor KBC Male.

De wedstrijd bij de SCHOLIEREN MEISJES was één helft spannend: 7-7 bij de rust. In de tweede helft werd snel duidelijk dat de meisjes van KBK Ichtegem daarvoor veel dieper in het krachtenarsenaal hadden moeten duiken dan KRB Loppem. Na de pauze nam Loppem snel 4 punten voorsprong en bij het eindsignaal was die voorsprong nog eens verdubbeld (11-19).
 
In de finale voor HOGERE AFDELINGEN dames stonden 't Klaverken Buggenhout en 't Botterken Baasrode oog in oog. De meisjes van Baasrode hielden gelijke tred tot 4-4 maar een tussenspurt van 't Klaverken en nogal wat fouten bij 't Botterken zorgden voor 13-5 halfweg de eerste helft. Er volgde nog een kleine opflakkering maar na een mislukte rugworp van Baasrode net voor het rustsignaal waren we dan al aan de dubbele cijfers : 22-11. Ook na de rust was de suprematie van de meisjes uit Buggenhout zeer uitgesproken. Ze lieten zich niet verrassen door de vele rugworppogingen en haalden het al bij al gemakkelijk met 32-20.

In de finale voor HOGERE AFDELINGEN heren toonde KBC Male dat het ondertussen komaf heeft gemaakt met de finalestress die hen in vorige finales wel eens parten durfde spelen. Het eerste kwartier was vrij gelijkopgaand vooral omdat Baert regelmatig Anseeuw aan banden kon leggen en het trio Mahieu-Vandamme-Versyck heel veel moeite had om te scoren door knap defensief werk van Male (5-7). De laatste tien minuten van de eerste helft liet bij Jabbeke vooral Tomas Vandamme heel fraaie dingen zien maar desondanks liep Male uit tot 5-11. Toch slaagde Jabbeke er nog in de spanning in de wedstrijd te herstellen dankzij enkel heel mooie defensieve acties. Rust 9-12. Na de rust kwam bij Male Tourlamain in de ploeg en met een verre worp effende hij het pad voor de 9-13. De wedstrijd bleef nog een tijdje spannend maar op het socrebord nam Male stelselmatig meer voorsprong. Vooral Dylan Sarlet liet in die fase zien wat hij in zijn mars heeft. Jabbeke kwam nog moeilijk aan scoren toe en vrij snel stond het 17-24. In de slotminuten vierde een zegezeker Male de teugels en was het Baert die met een rugworp de 23-27 eindscore op het bord gooide.
OOK NOG IN TEMSE
Traditioneel worden op de bekerfinales ook de jongeren uitgedaagd om het beste van zichzelf te geven in het afstandswerpen bij de superstars: 
 • Pupillen - Phebe Bostyn (KBK Ichtegem) en Van Massenhove Sil (KBC Heist) - 19m20 - NIEUW RECORD!
 • Miniemen J - Gianni Frere (Sporting Brugge) - 21m80
 • Miniemen M - Yenna Knaepen (Botterken Baasrode) - 17m80
 • Cadetten M - Annelien Vantomme (KRB Jabbeke) - 23m65 - NIEUW RECORD!
 • Cadetten J- William Mees (KRB Jabbeke) - 19m70
 • Scholieren J - Remco Pollet (HO Beitem) - 19m00
De dag werd traditiegetrouw afgesloten met de hulde van de kampioenen, de  uitreiking van de fair play prijzen bij de jeugd, de bekendmaking van de laureaten in het referendum en de gastclub van de bekerfinales voor het volgende jaar.
Volgende laureaten in de fairplaycup jeugd kregen een oorkonde: KBC St. Michiels en KB Moerdamme bij de pupillen, HO Beitem (miniemen meisjes), 't Botterken Baasrode (miniemen jongens) en KBC Opstal bij de scholieren jongens. Super!
Voor een overzicht van de kampioenen 2016-2017 verwijzen wij naar deze link. Proficiat aan alle laureaten.

De winnaars in het referendum zijn: Niels Bolle (KBK Ichtegem) - Nathalie Lievens (KBC St. Michiels) - Jonathan Gerlo ('t Klaverken Buggenhout) - Lisa Verdonck (KBC St. Michiels). Voor de volledige uitslag van het referendum klik hier

De bekerfinales 2018 werden toegewezen aan 't Klaverken Buggenhout.
KRACHTBAL SNELLEGEM IN KILT
In het weekend 23-24/6 ll. stond het fameuze Snellegemse kermisweekend met Highlandgames op het programma. Een ideale gelegenheid om aan iedereen te laten zien dat krachtbalclub Snellegem terug is! Wij waren dan ook van de partij vanaf zaterdagmorgen om onze tenten zowel op als naast het veld op te slaan. De zon had ons helaas in de steek gelaten, maar dat lieten we niet aan ons hart komen! Iedereen die wilde kon eens proberen om in de punchback te werpen en een brevet afstandswerpen te bemachtigen.
Om het publiek te verwennen en om aan iedereen die wilde uit te leggen wat krachtbal nu net is, hadden we ook enkele demonstratiewedstrijden voorzien.
Om 9u30 speelden de micraba’s van KBC St. Michiels en AVANTI Lissewege een wedstrijd tegen mekaar, om 10u nam KRB Jabbeke het op tegen Lissewege en om 10u30 namen de mikraba’s van St. Michiels en Jabbeke het tegen elkaar op. Om 11u15 gingen de pupillen van zowel St. Michiels als Lisswege tegen elkaar spelen. Iedereen gaf het beste van zichzelf in een mooi kijkstuk waar sportiviteit en fair-play wonnen!
In de namiddag gaven Sandra en Charlotte ook nog een demonstratie van onze nieuwste activiteit voor de allerjongsten: Multimove! De interesse was alvast gewekt voor de volgende dag.
Ook op zondag gingen we er vol tegenaan. Dezelfde standen werden opgetrokken en opnieuw gingen er demonstratiematchen door. Om 10u namen de Heren van KRB Jabbeke het op tegen een mix van onze eigen heren (Simon, Jürgen, Matthias en Frederique) met enkele heren van Sporting Brugge. Na een mooie en spannende match trokken de heren van Jabbeke nipt aan het langste eind.
Om 11u30 kwamen de scholieren van KBC Sint-Michiels en KRB Jabbeke het beste van zichzelf geven. Na een mooie match toonden de meer ervaren Jabbekenaars zich de sterkste.
Om 14u bewezen de dames van KRB Jabbeke en KBC Sint-Michiels dat krachtbal niet enkel een sport voor mannen is! In een match met mooie acties aan beide zijden kroonde Sint-Michiels zich uiteindelijk tot winnaar!
Om 15u30 gaf onze gediplomeerde multimove-begeleider Alexander nog een gratis sessie multimove samen met Moovie. De grote groep kinderen amuseerden zich duidelijk! Extra foto’s en filmpjes kun je terugvinden op onze facebookpagina.
Graag willen we alle spelers, speelsters, helpers en sympathisanten bedanken voor het geslaagde weekend, zonder jullie was dit alles niet mogelijk! (ingestuurd door Matthias Luyckx)
IN DE KIJKER
PAASTORNOOI HO GROTE BROGEL
Op het tornooi in Grote Brogel namen 4 competitieploegen het tegen elkaar op: Ploeg Limburg, KBC St. Michiels, HO Grote Brogel en PJ Kaulille.
Daarnaast ook nog eens 12 dorpsploegen die als volgt eindigden: Elliluak, HO zonder Tun, Cox zonder co, KLJ Kaulille, Team Heavybols, Bear Claes, Piri-Piri, VZW Teenissen, Team Blauw, Beentjes, De toverkrachtballen, Bartjes Ploeg.
Op naar een volgende editie. (ingestuurd door Willy Ramaekers)

 
HELIOS HALLE
(ingestuurd door Stef Denayer)
DAS BEURS KORTRIJK
Het doek is gevallen over de DAS beurs in Kortrijk. DAS stond voor Doe Aan Sport en de beurs was een organisatie van de sportdienst van de provincie West-Vlaanderen. De provinciale sportdiensten verdwijnen  op 1/1/2018 en hun activiteiten gaan naar Sport Vlaanderen. Of althans de meeste activiteiten (en personeel) want de DAS beurs was met de 25ste editie meteen ook aan de laatste uitgave toe. Met de sporttak krachtbal waren we er heel vaak bij en ook nu weer. We verzamelden alleszins voldoende stempeltjes voor een gouden medaille.
MAAKT BRUISWATER DIK?
In het nieuws
Enkele onderzoekers van de Birzeit-universiteit in Palestina beweren dat bruiswater een hormoon ‘wakker’ maakt, waardoor we geneigd zijn meer te eten, en dus dikker worden.

Waar komt dit nieuws vandaan?
Het verband tussen frisdrankconsumptie en obesitas is gekend: hoe meer gesuikerde frisdrank iemand consumeert, hoe dikker hij of zij wordt. Andere studies tonen aan dat ook light frisdrank de honger aanscherpt en meer doet eten. Dat bracht onderzoekers in Palestina op de idee dat het misschien niet de suiker is, maar wel de prik in de drankjes die meer doet eten. Ze zetten een paar experimenten op om dat te onderzoeken.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De experimenten werden goed opgezet. Het eerste, met ratten, laat niet toe conclusies te trekken voor de mens. Het tweede, bij studenten, laat niet toe te veralgemenen naar de hele populatie. Bovendien werd in dit tweede experiment niet aangetoond dat er een gewichtstoename was, maar enkel dat de concentratie ghreline in het bloed steeg na drinken van drank met prik. Of dit echt aanzet tot meer eten bij mensen, is niet bewezen. Eetgedrag wordt door zeer veel factoren beïnvloed: sociale, genetische, psychologische, enzovoort. Hoe zwaar de factor ‘hongerhormoon’ doorweegt, is niet bekend, maar dat maakt de bevindingen niet minder interessant. Het zou mogelijk kunnen verklaren waarom mensen die light frisdrank drinken toch geneigd zijn meer te eten in vergelijking met mensen die plat water drinken. Tot nu toe werd gesteld dat kunstmatige zoetstoffen in light-dranken de honger aanwakkeren, maar het zou dus ook de prik kunnen zijn. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Conclusie
Onderzoekers stellen vast dat zowel bruiswater als frisdrank met prik (light of gewoon) de concentratie aan ghreline, een hormoon dat de honger aanscherpt, doet toenemen. Dat stelden ze vast bij ratten en bij mannelijke studenten. Of je daarom dikker wordt van de prik is niet gezegd, maar dat je iets meer gaat eten, is ook niet uitgesloten.
Referenties : http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Can-fizzy-water-make-you-fat.aspx
Copyright © 2017, KRACHTBAL-SPORT+, All rights reserved.