Copy
View this email in your browser
E-krachtbal september 2017
 
 1. Sporttak krachtbal doet het goed!
 2. In de kijker:
  1. Word trainer krachtbal
  2. Welkomstpakket voor nieuwe clubs
  3. Strandkrachtbal 2017
 3. Nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriekhoek
 4. Familienieuws
SPORTTAK KRACHTBAL 
Zoals u weet is de krachtbalsport een erkende sporttak van de sporttakkenlijst.  Er wordt daar ondertussen meer dan 50 jaar hard voor gewerkt door de federatie, de krachtbalclubs en al wie krachtbal een warm hart toe draagt. Wekelijks zijn er in gans Vlaanderen competitiewedstrijden en initiatieven om de krachtbalsport te promoten en verder uit te breiden. In de clubs wordt flink getraind door jong en oud, de trainers volgen cursussen en bijscholingen, de federatie neemt initiatieven om de clubs te ondersteunen, er wordt geëvalueerd, bijgestuurd, gepromoot, opgeleid, constructief samengewerkt, ...  In een sport- en medialandschap dat vaak focust op internationale wedstrijden is het beslist niet altijd even gemakkelijk om aan bod te komen, maar we slagen daar in en mogen met zijn allen trots zijn op de vooruitgang die we boeken!

DE INSPANNINGEN LONEN
De laatste jaren worden jaar na jaar records gebroken op vlak van ledenaantallen, zeker bij de jeugdspelers. Sinds de start van het jeugdsportfonds krachtbal, bij alle clubs ondertussen goed bekend, zagen we een opmerkelijke stijging.(zie grafiek jeugdspelers) 

Wij zijn ondertussen een week of drie onderweg in de competitie 2017-2018 - met reeksen van pupillen tot seniors, zowel bij heren als dames. (zie www.krachtbal.be) We noteerden bij de start 2 nieuwe krachtbalclubs (Krachtbal Torhout en Meraki Aalst), 10 competitieploegen meer dan vorig jaar, het VTS gediplomeerd trainerskorps werd uitgebreid na de cursus initiator en er loopt ook een  cursus scheidsrechter krachtbal.Op de instaptornooien voor mikraba's (< 10 j.) en pupillen, waar los van competitie- en prestatiedrang, op een leuke manier en met aangepaste spelvormen kennis gemaakt kan worden met de krachtbalsport, zien wij het aantal ploegen toenemen. Fair Play, Fun en Enthousiasme staan er centraal en dat wordt gesmaakt.
Het initiatief om in te zetten op samenwerking met de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) (zie foto) door op woensdagnamiddag scholenkrachtbal te organiseren, was een schot in de roos. De basis werd begin deze eeuw gelegd met het minikrachtbaltornooi in Overpelt (Limburg) maar ondertussen zijn er - ondanks de drukke naschoolse sportagenda - 16 erkende organisaties over gans Vlaanderen. Er nemen elk jaar meer dan 200 schoolploegen deel en we stellen vast dat iedere keer opnieuw spelertjes de weg vinden naar een club na de leuke kennismaking op een van onze minikrachtbaltornooien.
 

De sporttak krachtbal doet het met andere woorden vrij goed.
Dank aan allen die daaraan mee helpen !!
Krachtbal, toffe sport !
IN DE KIJKER
Nieuwe clubs: MERAKI AALST en KRACHTBAL TORHOUT

De nieuwe clubs krijgen van de federatie een welkomstpakket. Op de foto zien we Diane Meersman bij de overhandiging van het pakket aan de mensen van MERAKI Aalst. Zodra ook de overhandiging bij Krachtbal Torhout plaatsvond, volgt een foto op o.a. de facebookpagina krachtbal.
Strandkrachtbal 2017

De strandkrachtbalzomer 2017 zal niet geboekstaafd staan als de meest succesvolle. De belangstelling was ruim minder en op het tweede tornooi te Zeebrugge moesten we ’s middags uitgeregend afdruipen als een bende waterkuikens. Degenen die wel deelnamen hebben zich echter zoals altijd zeer goed geamuseerd.Na de drie plaatsingstornooien werden op het strand van De Panne de finales betwist. En daar waren toch wel een paar verassingen bij.
Bij de miniemen meisjes werden de zusjes Febe en Felien Vermael (GK Menen) de kampioenen, en bij de scholieren meisjes ging de eindzege naar Annelien Vantomme (KRB Jabbeke) + Kathelijne D'hoore (KBC Sint-Michiels). De damesfinale was een St.-Michiels onderonsje tussen enerzijds Shana Verdonck + Fien Van Parys (KBC Sint-Michiels) en anderzijds Lisa De Mey + Jasmien Vandebruwaene (prijs voor de mooiste outfit). Na een spannende wedstrijd en verlengingen gewonnen door Shana en Fien. De grote verrassing kwam echter bij de heren van het duo Sam Emanuel en Eewoud Augustus ('t Botterken Baasrode). In de halve finale hadden ze reeds de broertjes Vermael (GK Menen) eruit geknikkerd. En in de finale namen ze verrassend de maat van de grote favorieten Dylan Sarlet en Kenny Depuydt. Tot slot was er nog een prijs voor de meest ludieke outfit, gewonnen door het olijke duo uit Menen, Wouter “Billy” Bentein en Bart Ampe.
Op de foto’s ziet u de winnaars.
    

Ons strandkrachtbalteam zoekt opvolging!
Wil jij helpen om iedereen te laten meegenieten van onze zomerse krachtbalfun op het strand? Dan zijn we dringend op zoek naar jou! André en Franky zouden, na deze zomer, de fakkel na talloze jaren dienst, inzet en plezier willen doorgeven aan enkel spring-in-het-veld-mensen… nou ja, in-het-zand.
Vereisten voor de kandidaten:
 • beachklopper
 • je hartslag klopt op het ritme van krachtbal
 • wat opslagplaats bij één van de kandidaten zou ideaal zijn (koorden en tent)
Taken:
 • Materiaal naar het strand brengen
 • Terreinen leggen
 • Tent opzetten
 •  Eventueel even fungeren als scheidsrechter
 • ’s avonds natuurlijk alles weer opruimen
Interesse om het strandkrachtbal een nieuwe jeugdige impuls te geven? Of heb je nog bijkomende vragen? Mail ons op strandkrachtbal@hotmail.com (ingestuurd door Franky De Mey)
NIEUWE VOEDINGS- + BEWEGINGSDRIEHOEK
Sinds kort is er een nieuwe voedingsdriehoek met daarbij ook een bewegingsdriehoek.
(bron: www.eoswetenschap.eu - zie ook www.gezondleven.be)

Nieuw
1. Duurzaam
Voor het eerst houdt de driehoek niet alleen rekening met wat gezond is, maar ook met de impact van ons voedingspatroon op het milieu. Hij kijkt vooral naar de uitstoot van broeikasgassen, en in mindere mate naar de watervoetafdruk. Gezonde voedingsmiddelen die het milieu het minst belasten, krijgen de voorkeur.
2 .Onafhankelijk
Bij de opstelling werd een expertenpanel geraadpleegd, met naast voedingsdeskundigen ook bewegingswetenschappers, psychologen en vertegenwoordigers van de overheid en organisaties als Kind en Gezin. Voor het eerst zaten geen belangengroepen als FEVIA (de voedingsindustrie) en het VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) mee aan tafel.
3. Bruikbaar
De oude driehoek diende als educatief hulpmiddel voor diëtisten, leraren en artsen. Er hoorde een uitgebreide brochure bij. Het nieuwe model moet bruikbaar zijn voor al wie in een oogopslag wil weten hoe gezond te eten. Voor achtergrondinformatie kan je terecht op www.gezondleven.be

Enkele veranderingen
1. Omgekeerd
De nieuwe driehoek staat op zijn kop. Om te vermijden dat wat in de top staat positief lijkt, terwijl het in werkelijkheid te mijden is.
2. Weg met beweging
De bewegingslaag vormt niet langer de basis van de driehoek. Niet omdat de experts vinden dat je gerust in de zetel mag blijven hangen, maar omdat ze een afzonderlijke bewegingsdriehoek  hebben ontwikkeld, die aangeeft hoe vaak en hoe te bewegen.(nvdr: is dat een nekworp krachtbal rechtsonder? ;-))
3. Kleurencode
De kleur van de verschillende etages in de driehoek weerspiegelt de gezondheidseffecten van wat erin staat. Donkergroen staat voor een bewezen positief effect op de gezondheid. Lichtgroen voor een positief, neutraal of onvoldoende bewezen effect. Producten in de oranje top zijn slecht voor onze gezondheid als we er te veel van eten. Ze bevatten wel nog nuttige voedingstoffen, in tegenstelling tot de rode, overbodige voedingsmiddelen.
4. Meer of minder, maar geen porties
In tegenstelling tot de vorige driehoek vermeldt de nieuwe geen porties. Die waren verwarrend. Zo luidde vroeger het advies vijf à twaalf sneden bruin brood per dag te eten, en drie à vijf gekookte aardappelen. Wat is het dan? Hoeveelheden zijn sterk individueel bepaald. Wie geen topsporter of dokwerker is, hoeft geen half brood te eten. Daarom zegt de nieuwe voedingsdriehoek enkel wat we beter meer en minder eten.
5. Rode rommel
Veruit de ingrijpendste verandering: de nieuwe driehoek noemt ongezonde man en paard. Ultrabewerkte producten als frisdrank, snoep, gebak, snacks, fastfood en alcohol zijn uit de figuur geknikkerd. In het oude model hoorden ze thuis bij de blanco ‘restgroep’ bovenaan de piramide. Dan zijn de rode cirkel, de expliciete afbeeldingen en de boodschap ‘zo weinig mogelijk’ een pak duidelijker.

Advies
Drie richtlijnen liggen aan de basis van de nieuwe driehoek:
1. Eet meer plantaardige dan dierlijke voeding
Een overwegend plantaardige voeding is gezonder en heeft een lagere impact op het milieu. We eten te veel vlees en te weinig groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten.
2. Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk
Sterk bewerkte producten bevatten doorgaans veel suiker, (verzadigd) vet en zout. Ze leveren veel calorieën, en weinig nuttige voedingsstoffen. Ze bieden geen meerwaarde en zijn overbodig.
3. Verspil geen voedsel en matig je consumptie
Overconsumptie en verspilling schaden zowel onze gezondheid als het milieu.
 

 

FAMILIENIEUWS
 • Op 2/9/2017 is FINN Gheysen, het 2e kindje van Sally Schotte (Grenskracht Menen) en Senne Gheysen,  geboren. 
 • Nicolas Couckuyt en Kim De Vos (Grenskracht Menen) werden de trotse ouders van CHLOË.
 PROFICIAT !
 
 • Grenskracht Menen meldde ook het overlijden van Juliette Rostaert, grootmoeder van Bart Durieu.
OPRECHTE DEELNEMING
Copyright © 2017 KRACHTBAL-SPORT+ , All rights reserved.
  Met vriendelijke groeten

Our mailing address is:
info@krachtbal.be

unsubscribe from this list 

Email Marketing Powered by Mailchimp