Copy
View this email in your browser
naar krachtbal.be
E-krachtbal december 2014
2014 was op een aantal vlakken een recordjaar: de federatie blies in 2014 vijftig kaarsjes uit maar er waren nog records zoals u verder kan lezen. Naast dat goede nieuws is er ook nog de aangekondigde besparingsronde van de regering. Hopelijk gaat niet alles naar de mediasporten en nijpt men de kleine sporten niet stilletjes dood door de subsidiekraan geleidelijk aan dicht te draaien.
Tijdens deze eindejaarsperiode branden wij alvast een (krachtbal)kaars (zie foto) opdat al uw wensen werkelijkheid zouden worden. 
Vrolijk kerstfeest en gelukkig nieuwjaar !!
SVS TORNOOIEN KRACHTBAL
In 2014 klokten we af op 230, jawel tweehonderddertig !!, schoolploegen op onze woensdagnamiddagtornooitjes in samenwerking met SVS. Een nooit eerder behaald aantal (zie grafiek - waar het dipje te wijten was aan de weersomstandigheden met afgelasting van een tornooi tot gevolg) en daarom ook nogmaals onze bijzondere dank aan allen die aan dit succes meehielpen. Uiteraard mogen we niet op onze lauweren rusten. We zitten zo stilaan tegen het maximum wat aantal organisaties betreft - momenteel zijn dat er 15 - maar op vlak van aantal deelnemende ploegen kunnen we nog beter.

Heel concreet:
1. Elke club met jeugdwerking klopt aan bij de scholen waar hun spelertjes school lopen. Zijn er onvoldoende leerlingen voor een ploeg, dan kunnen initiaties een oplossing zijn. Je kan ook aan de spelertjes vragen om hun vriendjes/vriendinnetjes uit te nodigen om mee te spelen.
2. Voor clubs die nog niet met jeugd werken zijn de tornooitje een ideaal startpunt. Neem contact met de directie of leerkracht(en) van de school en plan initiaties in de periode net voor één van de vele tornooitjes. Deelname aan het tornooi is een mooie afsluiter van die initiatiereeks in de school. Daarna verwelkom je de spelertjes (en hun broers, zussen, neven, nichten, buren, vrienden,...) op enkele leuke en speelse trainingen.

Tip !! : zorg dat wat je aanbiedt LEUK is, op maat van de groep waar je voor staat. Krachtbal is een toffe sport en als trainer, begeleider heb je de zeer belangrijke taak om er voor te zorgen dat de aanwezigen zich rot amuseren. Mond aan mond reclame doet dan de rest !!
Met minikrachtbal hebben we het perfecte spel in huis voor snel spelplezier: intens, eenvoudig, plezant, dicht aanleunend bij de competitesport, enz.

Weet u niet precies hoe u dit moet aanpakken, aarzel niet om contact te nemen met de federatie. Wij helpen u graag op weg. Veel succes!
(meer info over de jeugd klik hier)
BIJSCHOLING TRAINERS 5/12/2014
De bijscholing voor jeugdtrainers krachtbal was een schot in de roos. Met 54 aanwezigen mochten wij ook hier een recorddeelname noteren.
Het luikje core stability training zorgde hier en daar voor een stramme spier 'the morning after' zo vernamen wij. Op basis van de reacties zijn wij overtuigd dat de aanwezigen de oefeningen zullen toepassen in hun club.
De kennismaking met het doelspelcompetentiemodel krachtbal had als hoofddoelstelling om een nieuwe visie aan te bieden op het aanleren van krachtbal. Wij hopen alvast dat het een stimulans is voor niet gediplomeerden om een VTS cursus te volgen. Voor diegenen die al initiator krachtbal zijn, was het hopelijk de noodzakelijke prikkel om door te stromen naar een niveau hoger = trainer B krachtbal. Waar en wanneer er cursussen zijn voor het algemeen gedeelte trainer B kan u terugvinden op de site van de Vlaamse Trainersschool of via de links op www.krachtbal.be bij opleidingen.
VTS - DAG VAN DE TRAINER 13/12/2014
Om de twee jaar is de topsporthal in Gent plaats van afspraak voor trainers en coaches uit alle sporttakken. Ook wij waren aanwezig en liepen er tussen de verschillende workshops door enkele krachtbaltrainers tegen het (stoere) lijf. Alle aanwezigen moesten uit het grote en gevarieerde aanbod 3 workshops kiezen van telkens anderhalf uur. Wij kozen voor:
Rudi Diels, coach van o.a. Kim Gevaert, die ons zijn visie gaf op coaching. Heel leuk gebracht maar wij bleven wat op onze honger zitten omdat bij inschrijving vermeld was dat het over coaching van teams zou gaan. Dat item kwam pas de laatste 10 minuutjes aan bod met voorbeelden van het team 4 x 100 en het bobsleeteam. 
In de workshop van Kris Perquy leerden we dat een coach ook 'stoorzender' mag spelen voor zijn atleten/spelers. Daarmee wordt bedoeld dat je het pad niet altijd moet effenen voor de sporters maar dat je hen ook uit hun comfortzone moet durven te halen, een 'bumpy road' moet durven creëren om hen tot optimale prestaties te leiden. Niet altijd leuk voor de sporter maar wel goed voor de prestaties! 
In de laatste workshop van de dag leerde Fabienne Van de Steene ons "één pad kennen in de jungle van het stretchen". Niet onbelangrijk voor dynamische sporten of mixed sporten zoals krachtbal was dat verend stretchen (opnieuw) mag. Vele jaren werd verkondigd dat enkel statisch stretchen goed was, maar nu werd zelfs wetenschappelijk aangetoond dat bv. na statisch stretchen een sprinter de eerste 20 meter van een honderd meter sprint (=dynamische actie) significant trager loopt !
Een leerrijke dag die afgesloten werd met een frisse pint en een leuk geschenkje aangeboden door de VTS. Wie het nog niet meemaakte moet er beslist eens van proeven in 2016. Info ten gepaste tijde via de site van de VTS en onze site.
CLUBNIEUWS
Meisjes en jongens van 12, 13 jaar groeien als kool. Omdat ze een beetje uit de grijze outfit gegroeid waren mochten de miniemen jongens prachtige nieuwe truitjes in ontvangst nemen. Terzelfdertijd mochten ze samen met alle pupillen een mooie nieuwe sportzak ontvangen, geschonken door de opa van Dries Margot. Op de foto zie je de fiere bende samen met de milde schenker. (ingestuurd door Franky De Mey)
CURSUS SCHEIDSRECHTER KRACHTBAL
Cursus regio West
De cursus gaat door op 16/1/2015. Lesgever is Jan Vanhecke. Inschrijven via het scheidsrechterscomité West-Vlaanderen.

Cursus regio Oost
We verwelkomen alvast volgende nieuwe scheidsrechters: Eveline Vekemans, Elisa Van Verre, Daan Goedgezelschap, Sara Goedgezelschap, Wietse Bas, Ine De Cock, Eline De Bleser
ZEG NEEN TEGEN DOPING
Wat is ‘doping’? Het begrip is alvast ruimer dan het gebruik van een verboden stof of methode. Het betekent bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van een verboden stof in het lichaam, het bezitten, verhandelen of toedienen van verboden stoffen, het weigeren van een dopingcontrole, het aanzetten tot een overtreding van de antidopingregels en om het even welke medeplichtigheid daarbij. Zowel de sporter als de entourage/begeleider kunnen een ‘dopingpraktijk’ begaan.

Er wordt op de internationale dopinglijst een onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën: sommige stoffen en methoden zijn altijd verboden, andere zijn alleen verboden binnen wedstrijdverband of zijn verboden bij bepaalde sporten.

Op www.dopinglijn.be vind je meer informatie hieromtrent. Je kan er onder andere van elk geneesmiddel in België nagaan of het al dan niet een verboden stof bevat, en of voor het gebruik ervan een ‘toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN)’ vereist is.
FAMILIENIEUWS
* Op 22/11 ll. overleed dhr. Jean Pierre Luypaert, vader van Andy Luypaert (Sporting Brugge)
* Op 7/11 ll. overleed dhr. Piet Vanbussel. Piet was medestichter van PJ Kaulille en KBC Hamont, 2 maal scheidsrechter van het jaar en vele jaren comitélid en lesgever voor het scheidsrechterscomité Limburg.
 
OPRECHTE DEELNEMING !
Copyright © 2014 VKBF FALOS krachtbal, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp