Copy
View this email in your browser
E-krachtbal februari 2016
De regen zijn we ondertussen met zijn allen meer dan beu. We willen krachtballen en liefst in de beste omstandigheden. Niet zo evident ! Hoe we dat in de toekomst misschien wel elke week zouden kunnen, lees je verder in deze nieuwsbrief. Verder nog wat info uit verschillende clubs, organisaties en langs deze weg nogmaals een oproep om je tegenspelers het plezier van krachtballen niet te ontnemen door zelf niet op te dagen. Stel als speler en als club alles in het werk om alle wedstrijden te spelen. Er zijn genoeg feestjes op momenten dat er niet gekrachtbald wordt, carnaval combineren met krachtbal kan, bekijk de doorschuifmogeljkheden tussen de verschillende ploegen, enz. Enkel op die manier kunnen we spelers aan onze sport en onze clubs binden. Krachtbal is een toffe sport, zeker als iedereen zijn engagement ook effectief nakomt.
Veel succes !
 1. SVS Tornooien
 2. Gezond Sporten: zeg neen tegen doping !
 3. Krachtbal 2.0: spelen op kunstgras
 4. Superstars jeugd 2016
 5. Sporting Brugge vrijwilligersvriendelijk
 6. In de kijker: Krachtbal internationaal
 7. Botterken Baasrode bloeit
 8. Familienieuws
SVS TORNOOIEN
Ook al lentekriebels? Dan zal je er zeker bij willen zijn op een van de vele SVS interscholentornooien. 
Een overzicht:
 • 13/4/2016 - secundair - in het St. Lodewijkscollege te Brugge (competitiekrachtbal)
 • 20/4/2016 - minikrachtbal op de terreinen van KBK Ichtegem.(basisscholen – outdoor) 
 • 27/4/2016 – minikrachtbal in het Tempelhof in Brugge. (basisscholen – outdoor)
 • 11/5/2016 – minikrachtbal in Heist. (basisscholen - outdoor)
 • 18/5/2016 – minikrachtbal in Ledegem. (basisscholen - indoor)
 • 25/5/2016 – minikrachtbal in Moorslede. (basisscholen - indoor)
 • 1/6/2016 – minikrachtbal in Aarschot. (basisscholen - indoor)
Zorg dat je er ook bij bent!! Spreek er over met je jeugdtrainer. Contacteer als club de plaatselijke school/scholen. Alle info mbt inschrijven op www.schoolsport.be, selecteer je provincie/graad enz.
GEZOND SPORTEN
Medische screening:
Binnen de krachtbalsport hechten wij sinds jaar en dag bijzondere aandacht aan gezond sporten. Als één van de weinige sporten in Vlaanderen verplichten wij onze sporters om jaarlijks een medische screening te ondergaan vooraleer een wedstrijdvergunning af te leveren. Een bewuste en gezonde keuze.

Doping
Heb je de rubriek 'gezond sporten' al eens bezocht op www.krachtbal.be. Neen? Misschien toch eens doen.
Naast een link naar de gids voor de breedtesporter - dat zijn alle sporters die geen elitesporter zijn -  is er ook de link naar een zeer handige tool om op te zoeken of een geneesmiddel dat je neemt voor grote of kleine ongemakken al dan niet verboden substanties bevat. Je tikt gewoon de eerste letters van het geneesmiddel in en krijgt een duidelijk overzicht. Beslist eens doen want misschien zijn de neusdruppels die je gebruikt niet zo onschuldig als je denkt...als er een dopingcontrole zou zijn.

Praktische tips voor een ev. dopingcontrole:
 1. Breedtesporter worden normaliter enkel binnen wedstrijdverband of in een fitnesscentrum gecontroleerd.
 2. Bij breedtesporters wordt doorgaans enkel een urinemonster afgenomen.
 3. Bij een dopingcontrole moet je altijd aan de controlerende arts zeggen welke medicijnen je de laatste 7 dagen genomen hebt.
 4. Bij je huisdokter meld je best dat je sport in competitieverband. Hij zal je dan een geneesmiddel voorschrijven dat geen verboden stoffen bevat.
 5. Als er geen alternatief bestaat moet je een TTN (Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak) aanvragen. Enkel voor minderjarigen volstaat een doktersattest.
 6. Een TTN kan je proactief en retroactief aanvragen. Retroactief kan enkel als je in orde bent met puntje 3.
Voor de volledige uitleg verwijzen wij naar de hoger vermelde pagina. Say no to doping !! (JB)
KRACHTBAL 2.0: SPELEN OP KUNSTGRAS
In de inleiding gaven we het al aan dat het water ons zo stilaan de oren uit komt of beter nog, tot aan onze  ... enkels staat. Als het zo doorgaat, geraken we straks serieus in de problemen om alles gespeeld te krijgen.
Een eerste en ook de voornaamste oorzaak van de vele uitgestelde wedstrijden is uiteraard de overvloedige regenval. De pluviometers verslikken zich constant en records sneuvelen bij bosjes als het om natste week, maand, enz. gaat. Daar kunnen we uiteraard niets aan doen. Alleen maar hopen dat die zondvloed zo stilletjes aan stopt.
We moeten echter ook even in eigen boezem durven kijken. Als we zien dat er steeds opnieuw wedstrijden niet kunnen doorgaan op (bepaalde) terreinen, dan loopt ook daar iets fout. 2 vaststellingen:
 1. Onze sport is van die aard dat een relatief kleine oppervlakte druk belopen wordt. Dat zorgt er voor dat er al snel geen gras meer staat op het middenste gedeelte van het veld en de bovenste 'aardkorst' stevig aangedrukt worden. Beide factoren zorgen er voor dat het water niet makkelijk of nauwelijks in de bodem geraakt. Komt daarbij dat bij de (her)aanleg van de terreinen a. het gras onvoldoende tijd krijgt om stevigheid te krijgen en b. niet overal drainering voorzien werd. We horen verhalen van drainering die maar tot de helft van het veld loopt, van draineringsbuizen die golvende bewegingen maken, van inrichtende overheden die geen centen willen spenderen aan drainering, enz. Jammer maar helaas is dat vragen om moeilijkheden.
 2. Heel wat clubs zijn danig gegroeid in aantal leden en aantal ploegen zonder dat het aantal beschikbare terreinen evenredig mee groeide. Dat betekent dat de beschikbare velden overbelast geraken. Alle trainingen en competitiewedstrijden van alle ploegen (bij sommige clubs 16 !!) op die 2, max. 3 velden. Jammer maar helaas is ook dat vragen om moeilijkheden.

EEN OPLOSSING OF DÉ OPLOSSING!?
We zien het in alle veldsporten zo stilaan opduiken en het is dan ook onze plicht om na te kijken of krachtbal op kunstgras tot de mogelijkheden behoort.
In een eerste opwelling zou je denken: onmogelijk! Duiken, springen, glijden,.. naar een bal kan je niet op kunstgras. Fout gedacht !
Op donderdag  18/2 ll. gingen wij met een delegatie naar Aalst om er te kijken naar een oefenwedstrijd tussen Osiris Aalst en 't Botterken Baasrode...op kunstgras. En jawel, er werd gedoken, gegleden en gesprongen naar de ballen. Heel wat spelers speelden ook in korte broek. Bey bey vooroordelen !
Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat sommige spelers - vooral van Baasrode die voor het eerst op kunstgras speelden - aangaven dat het iets harder vallen was en dat de belasting op enkels en knieën hen ook iets groter leek. Bij de jongens van Osiris Aalst kwamen die opmerkingen niet omdat zij al enige tijd op kunstgras trainen.
Verklaring: overal wordt beschreven dat de overschakeling van natuurlijk naar kunstgras een aanpassingsperiode vergt (men spreekt hier en daar van 6 tot 8 weken). De jongens van Baasrode hadden die aanpassingsperiode nog niet doorlopen, die van Osiris Aalst duidelijk wel.
En de alom gevreesde brandwonden? Eén speler had een schaafwondje aan de knie maar de rest bleef ongeschonden. De oorzaak was volgens ons tweeledig:
 1. het kunstgrasveld in Aalst heeft heel dunne en zachte kunstgrasvezels. Ideaal volgens ons.
 2. het had geregend en het veld lag er dus nat bij. Dat bevordert het schadeloos schuiven op de ondergrond.
Tip: het zou dus bv. goed zijn om bij droog weer voor een match het veld even te besproeien om hetzelfde effect te bekomen als hierboven beschreven.
Of er al of niet meer kwetsuren zijn op kunstgras is onderwerp van heel veel studies (in andere sporten). Als wij er een rode draad moeten uit filteren, dan deze: het aantal kwetsuren is op de huidige generatie kunstgrasvelden niet groter maar de aard van de kwetsuren is anders.

Bovendien werd door alle spelers beaamd dat het voor de aanvallers ideaal spelen is. De aanloop is optimaal, de bal altijd perfect (dat laatste geldt trouwens ook voor de verdedigers). Geen ballen dus die uit de handen glijden vanwege teveel water of een extra laagje slijk. Men gaf ook aan dat snel spelen erg goed gaat en dat hangt uiteraard samen met een effen, vlot lopend veld. Dat klinkt ons als muziek in de oren wat één van de doelstellingen van de federatie is ...snel en attractief krachtbalspel.

Een goed kunstgrasveld ligt er altijd perfect bij. Lichte regenval is ideaal maar ook als het vriest blijft het veld even 'hard' of beter gezegd even zacht want die hardheid viel reuze mee. Als je het veld betreedt, kan je gemakkelijk het verende karakter van de rubber bolletjes tussen de synthetische vezels waarnemen. Een zacht kussentje van gemalen autobanden :-) (nvjb: in Aalst ligt onder de grasmat ook nog een schokabsorberende mat)
Alleen als het sneeuwt kan en mag je niet spelen op een kunstgrasveld. M.a.w. het aantal uitgestelde wedstrijden zou bijzonder sterk teruglopen én ook alle trainingen zouden kunnen doorgaan. Wij lezen immers regelmatig op de websites van clubs 'geen training vanwege de slechte staat van het veld'.

Naast de hierboven opgesomde voordelen, zijn er ook nog volgende argumenten pro:
 1. de uitstraling van de sport is een heel stuk beter is. Spelen op een mooi, effen groen veld met duidelijk zichtbare, rechte lijnen is een stuk aantrekkelijker dan de donkere modder met uitgelopen, vaak zigzag lijnen die bij slecht weer en modderige toestanden vaak ons deel zijn. De uitrusting van de spelers blijft proper, de sponsor dus zichtbaar. Ook je voetbalschoenen  zijn na de match properder dan ooit tevoren.
 2. Nauwelijks onderhoud. Even met een speciaal aangeleverde borstel over het veld en klaar is kees. Gedaan dus met egaliseren, opnieuw inzaaien, tussentijds putten vullen, zand strooien, gras afrijden, .... Zeker voor de groendiensten van steden/gemeenten erg aantrekkelijk. Maar ook voor de clubs want nu blijkt het tijdig inzaaien vaak een probleem als men bv. ver doorstoot in de bekercompetitie. Dat is dan verleden tijd. Hoera !
 3. Altijd de juiste afmetingen en rechte, duidelijk zichtbare lijnen.
  • Nu controleren we jaarlijks op de juistheid van de afmetingen, dat wordt overbodig.
  • Lijnen durven ook al eens 'op wandel gaan' in de loop van een competitie. Verleden tijd.
  • Lijnen moeten nu constant bijgetrokken worden (soms zelfs tijdens een time out). Verleden tijd.
  • We maakten al mee dat lijnen niet getrokken konden worden omdat 
   • er geen kalk meer was of
   • de verf uitliep door de overvloedige regen. Verleden tijd!
  • De 'man met de kalkkar' rijdt niet altijd even recht (bv. door bulten op het terrein), waardoor lijnen al eens een knik vertonen. Verleden tijd.
Het zal u ondertussen wel duidelijk zijn: ik behoor tot de believers. Alles heeft zijn voor- en nadelen maar volgens mij zijn er aan krachtbal op kunstgras veel voordelen !
We mogen in deze natuurlijk niet over één nacht ijs gaan en extra tests zullen zeker nog uitgevoerd worden. We moeten ook nog verder onderzoeken wat de kostprijs is, wat de duurzaamheid is, enz.
Kortom, er is nog wat werk aan de winkel maar een eerste test werd bij alle aanwezige observatoren en de meeste spelers heel erg POSITIEF ervaren. (JB)

PS als je vragen of suggesties hebt, aarzel niet om die over te maken op kunstgras@krachtbal.be 
BEKERFINALES 2016
De bekerfinales 2016 gaan door op zondag 29/5/2016 in Koolkerke. Gastclub is Sporting Brugge.
Naast de bekerfinales voor alle categorieën is er ook de bekendmaking van de speler/speelster/belofte van het jaar (ronde 1 op de middag / einduitslag tijdens kampioenenhulde) en de huldiging van de kampioenen van 2015-2016.

WIE WORDEN DE NIEUWE SUPERSTARS?
Tussen 10u en 14u verwelkomen wij ook graag alle jeugdspelers om te kijken hoe ver ze effectief werpen. Alle deelnemers krijgen een geschenkje en de superstars krijgen hun trofee op het buitenpodium. Hieronder een overzichtje van de huidige superstars.Stip deze datum aan in uw agenda want uiteraard willen wij graag ook u en uw familie verwelkomen.
Tot dan !!
 SPORTING BRUGGE VRIJWILLIGERSVRIENDELIJK
Eind oktober 2015 kreeg onze club een mail van DYNAMO PROJECT, onderdeel van VSF vzw, die onze volle aandacht kreeg : verspreid over 2016 wordt op 8 locaties in Vlaanderen in 5 interactieve workshops aangeleerd hoe meer vrijwilligers bij je sportclub te betrekken.   Onze club kent – zoals zovele krachtbalclubs – de laatste jaren een enorme ‘boom’, voornamelijk bij de jeugd.  Om dit alles in goede banen te kunnen blijven leiden en alle spelertjes de begeleiding te geven waar ze recht op hebben, besloten we, in een gemotiveerde mail, ons kandidaat te stellen.
In december kregen we dan bevestiging dat we als één van de 90 sportclubs waren geselecteerd om aan dit project deel te nemen.
20 sportclubs uit diverse sporttakken (voetbal, hockey, handbal, turnen, zwemmen, krachtbal, enz) tekenden present op de 1ste workshop in het clubhuis van Hockey Club Brugge.  Na een korte kennismaking, stelde iedere club zich voor en werd de noodzaak aan vrijwilligers al vlug duidelijk :  liefst 81 % van de Vlaamse sportclubs zegt een tekort aan vrijwilligers te hebben.  Aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk (bv een korte film over de 70.000 vrijwilligers die meewerkten bij Olympische Spelen in London, hoe overtuigt een marktkramer de mensen bij hem te kopen,…) werd ons een 1ste tool aangereikt : zoek één (of meerdere) vrijwilligersverantwoordelijke(n) voor je club (die niet in het bestuur zetel(en)t.  Welk profiel moet die hebben (positieve denker, vertrouwen uitstralen, kent de club, aanspreekpunt voor ouders,..?)  Het was een boeiende avond waarbij helaas ook de pijnpunten bij de vele sportclubs naar boven kwamen.
Wij kunnen – als kleine sport – natuurlijk moeilijk vergelijkingen maken met grote sportclubs waar wekelijks honderden mensen hun favoriete sport beoefenen, toch zijn we in de overtuiging dat zo’n projecten het behoud van onze favoriete sport kunnen verzekeren en dit willen we graag met alle krachtbalclubs delen !
Wordt vervolgd ! (ingestuurd door Luc Vancaeneghem)

Werkinstrument 1 klik hier.
IN DE KIJKER: KRACHTBAL INTERNATIONAAL

De voorbereidingen voor het tornooi in Frankrijk zijn volop aan de gang.  Het tornooi zelf heeft plaats op vrijdagavond  8 en zaterdag 9 april te Duerne, Frankrijk.  Deze nieuwe locatie ligt op een boogscheut van de vorige en heeft een goede accommodatie.  Het verblijf is in tenten maar bij te koud weer is er de mogelijkheid om binnen te slapen. 
We vertrekken op donderdag 7 april en komen terug op zondag 10 april.  We voorzien een aantal mini-bussen voor de verplaatsing.  Let wel, om te genieten van de verzekering dient u zich in te schrijven via de IKBF-VKBF. Eventueel te spelen wedstrijden van de doelgroep (scholieren en juniors) kunnen verplaatst worden - met onderlinge toestemming.  
Hou alvast deze datum vrij voor dit jaarlijks sportief gebeuren in Frankrijk. (ingestuurd door Mieke Schotte)
BOTTERKEN BAASRODE BLOEIT
Wij vroegen aan Jimmy Florkin van 't Botterken Baasrode naar zijn ervaringen bij het opstarten en aanzwengelen van jeugdwerking krachtbal. Hieronder zijnrelaas:
"
Het is nu het 2e jaar dat ik de kalender en de speelschema’s van regionale jeugdtornooien in Oost-Vlaanderen opstel en doordat je de nieuwe spelertjes ziet toestromen en de iets ervaren ploegen naar de wekelijkse competitie ziet vertrekken, kijk je soms wel eens vanuit een andere invalshoek naar deze tornooien. Enerzijds wil je via die instaptornooien vooral de jeugd hun portie spelplezier laten beleven, ze hun eerste stappen helpen zetten in hun prille krachtbalcarrière, maar anderzijds denk je op een bepaald moment ook in functie van verscheidenheid van teams en aan de werving van nieuwe spelers bij alle clubs. Want wees nu eerlijk: ons krachtbal is een fantastische sport en het zou zonde zijn om de sport niet door te geven aan nieuwe jeugdspelers.  Bij elke initiatie die ik geef op sportdagen van scholen vraag ik op het einde van elke sessie, tijdens de cooling down, steevast naar hun ervaringen en wat ze die dag (tot dat moment) het tofst vonden. Schrik niet, maar ik kom zelden een leerling tegen die niet krachtbal antwoordt en dat ondanks de concurrentie van andere sporten zoals voetbal, badminton, rugby, enz.
Maar even terug naar de aantallen: als we van die potentiële jeugdspelers nog maar 20% omzetten in nieuwe leden, nieuwe jeugdspelers, dan zal onze sport lang niet zo klein blijven. We moeten dus echt af van die gedachte dat we klein zijn. De toekomst is de jeugd en de jeugd houdt van krachtbal
Uiteraard moeten we dit licht nuanceren want vele potentiële spelertjes doen al zoveel andere activiteiten,  hun overvolle agenda heeft straks, bij wijze van spreken, amper nog plaats om dagdagelijkse taken zoals “eten en slapen” deftig in te plannen. Gelukkig beschikken ze over ouders die hen overal naar toe voeren na schooltijd en in het weekend. Vaak beslissen ook die ouders over wat hun jongste spruit net niet mag of net wel mag doen. En net die ouders kennen vaak onze sport (en/of de club) totaal niet en dat maak het werven van nieuwe leden beslist niet makkelijk. Zeker als je van op nul begint en moet optornen tegen al wat veel bekender is.

Hogere 'visibility' !
Bij ons, bij ’t Botterken Baasrode, gaan we – net zoals bij sommige andere clubs - niet alleen meer af louter op onze mond-aan-mond reclame. Die is nochtans wel heel effectief, want goeie ervaringen die verder verteld worden, trekken op zich ook nieuwe spelertjes aan (ouders worden op die manier bv. best overtuigd). Maar die keten van mond-aan-mond reclame mag niet verstoord worden en is onderhevig aan momentopnames en… het grote nadeel ervan: het gaat vaak traag als je nieuwe categorieën binnen je club wil opstarten… Tenzij je een jeugdlid hebt die zijn of haar hele vriendenkring of klas meebrengt natuurlijk, maar dat is op jonge leeftijd nog niet zo evident en dus eerder uitzonderlijk.
Vertrokken vanuit onze vaststelling dat velen jonge potentiële spelertjes ons een “toffe sport” vinden, oordeel ik vervolgens dat net “dit” ons een voorsprong geeft t.o.v. vele andere sporten. Een opportunistische visie? Best mogelijk, maar je moet je sterktes gebruiken en durven de strijd aangaan. En dat is "de keuze van de jeugd" in dit geval!
Zo stappen we bij onze club niet enkel en alleen meer naar de jeugdspelers toe (via initiaties, vriendjesdagen, enz.) maar creëren we als het ware een samenwerking met de sportdienst en de pers die op hun beurt wel meer invloed hebben bij de ouders. De sport en de club moeten bij die ouders een hogere visibility krijgen. Niet eenmalig, maar permanent! En ja daar is werk aan, dat ga ik heus niet ontkennen, maar eenmaal je meer bekend bent (dus ook bij die ouders van de potentiële jeugdspelers) zullen er vanuit het niets extra jeugdspelers bij jouw club komen aankloppen. Neem daarbij nog het idee dat je in elke categorie teams hebt, dan moet je zelfs niemand teleurstellen die komt vragen om "eens te proberen". Iedereen kan dan bij een van je teams aansluiten en meteen ook matchen spelen. Die mond-aan-mond reclame die daaruit voortvloeit, zorgt dan op haar beurt weer voor een nieuwe boost en weer extra kansen om jeugdspelers in te lijven.
En werkt onze aanpak? In Baasrode is het zo dat dit idee geleid heeft tot een serieuze groei van de club in alle gelederen. We hebben ondertussen door de bekendheid een vast aantal scholen waar we steeds op de sportdag verschijnen, we worden door anderen gevraagd en we zijn betrokken bij vaste activiteiten van de stad en komen aan bod op de door de sportdienst georganiseerde sportkampen.
En zijn er valkuilen? Ja hoor ook die zijn er en ervaren we trouwens ook in Baasrode… de terreinen worden overbelast, extra kleedkamers worden broodnodig en we moeten ons aantal trainers en begeleiders flink in het oog houden met dat groeiend aantal sportievelingen in onze rangen want we willen ook onze kwaliteit blijven behouden.  Maar uiteraard zijn de valkuilen dan ook de nieuwe uitdagingen voor de toekomst van onze club." (ingestuurd door Jimmy Florkin)
FAMILIENIEUWS
* Op 29/12/2015 werd Lars Gheysen geboren. Lars is het eerste kindje van Sally Schotte en Senne Gheysen (Grenskracht Menen)

PROFICIAT !
Copyright © 2016 VKBF FALOS krachtbal, All rights reserved.