Copy
View this email in your browser
E-krachtbal juni 2016
De competitie 2015-2016 zit er op. Met de prachtige apotheose in Koolkerke als sluitstuk kunnen we terugblikken op een geslaagd seizoen. De weergoden spartelden wel even tegen met iets te veel fikse regenbuien maar onze kalendermakers hebben veel ervaring en puzzelden alles netjes ineen. Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de medewerking de voorbije competitie. Geniet van de zomer om er dan weer met volle goesting tegenaan te gaan in de competitie 2016-2017.
Opgelet: even rusten mag en moet maar als speler moet je vrij snel terug naar 'relatieve rust'. Dat betekent concreet dat je de conditie niet te ver laat afbrokkelen en aan de basisconditie werkt door te fietsen, zwemmen, tennissen, joggen,... Wie zonder die basis meteen begint met wedstrijden zal veel sneller met kwetsuren te maken hebben. Denk er tijdens de (vele) zomerBBQ's ook eens aan dat overdaad je later zuur kan opbreken. Alle kilo's die je er bij krijgt, moeten er ook terug af.
In dit nummer uiteraard een uitgebreide terugblik op de bekerfinales en alles wat daar in de rand gebeurde maar ook een verslag van het eerste interprovinciaal instaptornooi.
 1. Bekerfinales bij gastclub Sporting Brugge
 2. Superstars jeugd
 3. Laureaten referendum
 4. Kampioenen 2015-2016
 5. In de kijker
  • SVS competities
  • KB Moerdamme: paaskwis
  • Interprovinciaal instaptornooi
 6. Time Out tegen Pesten
 7. Familienieuws
Fotoreportage (meer dan 400 foto's) klik hier

Zondag 29 mei 2016 stond in vele agenda's reeds lang aangestipt als D-day. Zeker voor de vele medewerkers van Sporting Brugge. Nog een laatste controle: feesttent: check; krachtbalterreinen: check; springkasteel: check; schminkster: check; buitenpodium: check; catering: check; ganse schare enthousiaste en netjes uitgedoste medewerkers: dubbel check. Kortom alles was tot in de puntjes voorbereid en ieder kweet zich plichtbewust van zijn/haar taak.... Behalve de weergoden. Die deden de ganse dag hun uiterste best maar verloren dan heel even de klok uit het oog en openden de sluizen nét iets te vroeg.
Ook langs deze weg willen wij alle verantwoordelijken en medewerkers van gastclub Sporting Brugge van harte feliciteren met de puike prestatie. Eveneens een welgemeende dank u wel aan de scheidsrechters voor hun bijdrage tot het geheel en uiteraard een dikke proficiat aan alle bekerfinalisten, laureaten referendum, kampioenen en jeugdspelers die deelnamen aan de superstars.

De dag begon traditioneel met het jongste krachtbalgeweld. De PUPILLEN van KBC Heist en HO Beitem moesten vroeg uit de veren en maakten er een mooie opener van ook al was vrij snel duidelijk dat de kustjongens en -meisjes veruit het betere geheel waren. Yves Kyzanowski en Sil Van Massenhove speelden zich meteen in de kijker. Eerstgenoemde werd ook topscorer in de wedstrijd met 15 van de achttien doelpunten. De Beitemse coach deed er alles aan om bij te sturen en aan te moedigen maar de wet van de sterkste is een duidelijke wet en er was geen kruid gewassen tegen de Heistse suprematie. Eindstand 18-10.

Ondertussen waren ook de MINIEMEN JONGENS aan hun wedstrijd begonnen en kregen we een heruitgave van de bekerfinale vorig jaar in Dudzele tussen KBC Heist en KBK Ichtegem, toen nog bij de pupillen. Heel wat bekende gezichten ook: sommigen iets groter, iets volwassener gelaatstrekken, wellicht hier en daar ook al wat baard in de keel. Anderen waren dan weer bijna geen haar veranderd bij vorig jaar en dan spelen met een bal die dubbel zoveel weegt als vorig jaar is niet zo evident :-)  Het krachtbal dat ze speelden was ook vrij herkenbaar nl. van uitstekende makelij. Vorig jaar schreven we al dat die jongens erg goed kunnen krachtballen en ze hebben nog bijgeleerd. Bravo!! De wedstrijd verliep eigenlijk van meet af aan in het voordeel van KBK Ichtegem. Lennert Decorte opende de score met een rugworp, Bram Vanhaverbeke scoorde vlot en van nagenoeg overal en Kobe Beernaert plukte als achterspeler heel wat worpen zelfs zonder assistentie van zijn vleugelspelers. Heist zette daar zeer verzorgd krachtbal tegenover - een constante trouwens bij alle Heistse ploegen in de finales - maar met net wat minder punch en overtuiging. De kopjes gingen bij Heist ook iets te snel naar beneden waardoor het uiteindelijk 12-20 werd voor KBK Ichtegem. Bram Vanhaverbeke was topscorer met 16 doelpunten.
De wedstrijd bij de MINIEMEN MEISJES was een eerste match die alle kanten uit kon. De afwerksters van dienst -  Yenna Knaepen bij Baasrode, Luna Bostyn bij Heist - hielden elkaar voor de rust in evenwicht (5-6 voor Heist) maar de lage score geeft aan dat er ook erg goed verdedigd werd door beide teams. Hier en daar wat foutjes natuurlijk maar wat wil je, finalestress is iets wat op alle niveau's zijn rol speelt. Na de rust kon Heist een kleine voorsprong op het bord gooien en moest Baasrode wat meer risico nemen. Niet zo evident natuurlijk en zeker niet als er een stevig defensief blok voor je staat. Heist won uiteindelijk met 15-11.

De CADETTEN JONGENS van KRB Jabbeke grepen KBC Heist meteen bij de keel en met o.a. een rugworp van Tim Vandamme drongen ze de kustjongens vrij snel in de achtervolging. Met doelpunten van Thebo Vyncke, Tim Vandamme en William Mees klom Jabbeke naar een 15-10 voorsprong bij de rust. Heist gaf zich echter niet gewonnen. Met een rugworp van Noah Vanmassenhove sloeg de vlam weer in de pan maar de jongens van coach Maurice Vyncke bleven kalm en hielden aan de eindmeet 4 van de 5 doelpunten voorsprong die ze in de eerste helft bijeen speelden over: 22-18.
De CADETTEN MEISJES van KRB Jabbeke en KBK Ichtegem hadden in de competitie al bewezen dat ze even goed krachtballen en toonden dat nogmaals in de bekerfinale. Het verschil werd gemaakt door de extra stress die zo'n bekerfinale met zich meebrengt (zie ook hoger). In de eerste helft was het genieten van de mooie verzorgde worpen van Annelien Vantomme. Op slag van rust zagen we haar bij eerste worp voluit gaan maar de bal werd uit de lucht geplukt door Robin Decorte...voorbij de eigen doellijn. Inderdaad een worp van meer dan 22 meter. Bij de rust stond het 11-9 voor Jabbeke maar in de tweede helft steeg de foutenlast én verdedigde KBK Ichtegem uitstekend. Rhani Bostyn plukte mooi enkele eerste worpen en die werden telkens omgezet in een doelpunt. Bij Jabbeke leek Annelien door haar beste krachten heen en het verschil liep op dankzij doelpunten van Anne-Sophie Paepe. Anticlimax in de slotfase toen Annelien ter hoogte van de middellijn neerzeeg. Ze had alles gegeven en moest op de draagberrie van het veld. Gelukkig kwam alles snel opnieuw goed. Het verschil was toen in de tweede helft al opgelopen tot 5 punten en met de doelpunten van periode 1 er bij gaf dat een eindstand 17-20. Na de titel won Ichtegem ook de beker en dat telkens na ware thrillers. Proficiat meisjes.

De wedstrijd bij de LAGERE AFDELINGEN DAMES kwam vrij moeilijk op gang en er werd nauwelijks gescoord. Halfweg de eerste helft zagen we een 3-1 op het bord en aan de rust stond het 7-4. Na de rust iets meer doelpunten, vooral bij Dudzele dat met Shirley Maenhout de beste afwerkster van dienst in huis had. Loppem gooide met een rugworp de 16-10 eindstand op het bord.
Bij de LAGERE AFDELING HEREN stond Inter KSVV Assebroek nog voor het startsignaal al 6 doelpunten in het krijt...omdat tegenstander D&W Koekelare twee reeksen lager speelt en zo recht had op die bonus. In de aanvangsfase leek het alsof Assebroek vrij snel die achterstand zou goedmaken. In een mum van tijd stonden ze op twee punten maar toen kwam Koekelare beter in de match en kon Kris Bryon met snoeiharde worpen Koekelare op voorsprong houden. Ondanks een rugworp van Dylan Lagast had Durf en Win halfweg nog 1 puntje voorsprong (15-14). Een defensieve herschikking bij Koekelare - Klaas Casteleyn als achterman - bleek een goede zet en maakte het de jongens van Assebroek veel moeilijker dan velen hadden gedacht. Assebroek slaagde er maar niet in om afstand te nemen ook al moesten Kris Bryon en Bjorn Flameyn erg diep in het krachtenarsenaal tasten om Koekelare in het spoor te houden. In de slotfase plooiden ze toch o.a. na een rugworp van Jasper Sissau maar ze braken niet zodat het verschil beperkt bleef tot 22-19. Puike prestatie toch van een ploeg uit provinciale tegen de kampioen in derde nationale. 

         

Bij de SCHOLIEREN MEISJES zagen wij vooral dat het goed is de aanpassing naar de bal van 2kg in de eigen leeftijdscategorie te kunnen maken. Vangen en werpen van een bal van 2kg is op die leeftijd op zich al niet zo evident, laat staan dat zoiets - na de reeks cadetten - moet tegen speelsters die vaak al jaren ervaring hebben. Dit korte pleidooi voor een competitiereeks scholieren meisjes even ter zijde.
Buggenhout opende de debatten met een tweepunter van Björk Meysmans en diezelfde Meysmans zorgde, geassisteerd door Febe De Greef voor 12-6 bij de rust. Jabbeke kwam na de rust veel beter in de match en won die tweede helft ook met 9-7 maar Tina Vandamme en Lisa De Deckere konden hun ploeg nooit in het spoor van Buggenhout krijgen. Eindstand 19-15.
Bij de SCHOLIEREN JONGENS was KBC Male een maatje te groot van de jongens van KBK Temse. Toch moet ik beamen wat Diane Meersman me zei toen we stonden te kijken. Mits wat meer geloof in eigen kunnen had Temse - dat ook 2-1 voor kwam - het de jongens van Male beslist moeilijker kunnen maken. Aan de rust stond het 8-5 voor Male wat wijst op goed defensief werk van beide ploegen. Na de rust werd het overwicht van Male groter en bleef Temse het moeilijk hebben om te scoren. Edward De Maeyer milderde met een rugworp nog tot 19-11 maar het was vrij duidelijk dat Male het sterkste collectief was.

          

De grote finale bij de DAMES was een demonstratie van KBC St. Michiels. Nathalie Lievens en Lisa Verdonck, later niet toevallig verkozen tot speelster en belofte van het jaar, waren offensief oppermachtig. Nele Bolle deed haar uiterste best maar nog voor de rust was de wedstrijd al gespeeld en halfweg stond het veelzeggend 18-7. In de tweede helft probeerde coach Casteleyn het tij nog te keren met wat wissels maar de tweede helft eindigde ook al op een duidelijke 17-8 en dat illustreert dat KBC St. Michiels meer dan één maatje te groot was voor KBK Ichtegem. Eindstand 35-15. 
 
             

Bij de HEREN hadden insiders een rustig meesterschap van KRB Jabbeke verwacht maar het was KRB Loppem dat via Ballegeer verrassend 4-2 voorsprong nam. Jabbeke had zijn handen vol met de jongens uit Loppem, maar kon - zoals Tim Verscyk later voor de micro van Focus-WTV verklaarde - de rust bewaren en was offensief sterker met het duo Mahieu-Versyck. Net als bij de dames werden de blikvangers in de grote finale heren later verkozen tot speler en belofte van het jaar. Coach Decorte probeerde nog verschillende aanvalscombinaties uit maar het mocht niet baten: Ook de regen hielp niet voor Loppem: 12-8 voor de rust, 13-10 na de rust zorgden voor een ruime én verdiende bekerzege voor Jabbeke 25-18.
 
               
Ook dit jaar nodigden wij alle jeugdspelers uit naar de bekerfinales krachtbal om er bij de "Superstars" eens te kijken hoever ze gooien. Elke speler kreeg 3 pogingen, een brevet van de eigen prestatie en wie het verst gooide in zijn/haar categorie kreeg dan op het grote buitenpodium een aandenken (zie foto - zie lijst met afstanden)

Dit jaar noteerden wij bij de cadetten jongens en cadetten meisjes een nieuw rekord. Kobe Sevenhant gooide met een bal van 3kg een flinke 21m20 bijeen. Annelien Vantomme deed met de bal van 1kg nog beter met 22m90. Proficiat!
De andere laureaten van de dag waren: Lowie Degrande (16m - pupillen), Femke Eecloo (19m - miniemen meisjes), Max Nollet 15m - miniemen jongens), Charlotte D'hoore (17,3m - scholieren meisjes), Levi Soulliaert (20.1 m - scholieren jongens)
We houden alle rekords bij (zie foto) en hopen uiteraard dat we steeds weer nieuwe namen zien verschijnen want dat is nu eenmaal zo bij rekords, die dienen om verbeterd te worden.

Op deze link vind je alle deelnemers van 29/5/2016. Proficiat !!
Dit jaar twee duo's in de verschillende referenda: bij de heren zijn Tim Versyck (belofte) en Vincent Mahieu beiden aangesloten bij KRB Jabbeke. Bij de dames heeft KBC St. Michiels de laureaten Lisa Verdonck (belofte) en Nahtalie Lievens in de rangen.
Bij de dames won KBC St. Michiels met heel veel overtuiging de dubbel (kampioen, beker). KRB Jabbeke moest het stellen met de beker alleen maar het had beslist anders kunnen lopen. Een misstap in Ichtegem verknalde de kansen op de titel ook al won Jabbeke 2 van de 3 confrontaties met kampioen KBC Male.
Logisch dus dat de laureaten tot die clubs behoren, al was er hier en daar toch wel wat spanning.

Niet bij de hoofdprijs van de dames. Nathalie Lievens stak er - zoals op het veld - met kop en schouders bovenuit en haalde net niet het dubbele van het aantal punten van de tweede in de rangschikking Hanne Stevens (314 - 159). Nele Bolle (90 punten - KBK Ichtegem) werd knap derde. Voor Nathalie Lievens is het ondertussen haar 10e titel. De eerste behaalde ze in 1999! Jawel, in de vorige eeuw :-), van dominantie gesproken!
Bij de beloftevolle jongere dames was het iets spannender al won Lisa Verdonck duidelijk zowel ronde 1 als ronde 2. Amy Verbeeke, de laureate van de voorbije 2 jaar strandde op een tweede plaats (2e in ronde 1, 3e in ronde 2) en Anne Marie Geeroms ('t Botterken Baasrode) werd derde.

Bij de heren was het bij de beloftevolle jongere een heeeel spannende tweestrijd. Na ronde 1 lag Siebe Timmerman (KBC St. Michiels) nog op kop met 10 punten meer dan Tim Versyck. Ook in ronde 2 sprokkelden de beide spelers de meeste meeste punten maar nu was het Tim Versyck die - pas in de slotfase - de koppositie nam ... met 15 punten meer dan Siebe Timmerman. Net genoeg dus om als laureaat uit de bus te komen. Jason Devooght (KRB Loppem) behaalde brons.
Bij de grote jongens moest Vincent Mahieu in de eerste ronde nog Joos Anseeuw (KBC Male) in het wiel dulden, in de tweede ronde stond geen maat op zijn suprematie (104 - 66pt). Opmerkelijk is dat Tim Versyck ook hier op het podium stond als derde.

Voor de top tien na de verschillende rondes klik hier.
Eerste nationale heren : KBC Male
Eerste nationale heren reserven : KRB Loppem
 
Tweede nationale heren : D&W Koekelare
Tweede nationale heren reserven : KBC St. Michiels
 
Derde nationale heren : KSVV Inter Assebroek
Derde nationale heren reserven : MEZ Snellegem
 
Provinciale heren : Z.A.K. Beveren
Provinciale heren poule 1 : D&W Koekelare
Provinciale heren poule 2 : Z.A.K. Beveren
Recrea Reeks Limburg : Molenkracht Bree
 
Eerste nationale dames : Royal KBC St. Michiels
Eerste nationale dames reserven : Royal KBC St. Michiels
 
Tweede nationale dames : t Klaverken Buggenhout
 
Derde nationale dames : HO Beitem 
Derde nationale dames poule 1 : HO Beitem
Derde nationale dames poule 2 : Noordster Dudzele
 
Scholieren : KBC Male
Cadetten jongens : KBC Heist
Cadetten jongens poule 1 : KBC Heist
Cadetten jongens poule 2 : KRB Jabbeke
Cadetten meisjes : KBK Ichtegem
Cadetten meisjes poule 1 : Sporting Brugge
Cadetten meisjes poule 2 : KBK Ichtegem
Miniemen jongens : KBK Ichtegem
Miniemen jongens poule 1 : Sporting Brugge
Miniemen jongens poule 2 : KBC Heist
Miniemen meisjes : KBC Heist
Pupillen : KBC Heist
Pupillen poule 1 : KRB Jabbeke A
Pupillen poule 2 : KBC Heist
SVS interscholentornooien

Ook afgelopen schooljaar werkten wij samen met de Stichting Vlaamse Schoolsport voor de organisatie van ons woensdagnamiddag krachtbal. Voor de lagere scholen bieden wij minikrachtbal aan, voor het secundair de 'echte' competitievorm.
De foto's kan je terugvinden op onze website, de uitslagen op schoolsport.be. De (tussentijdse) som van het aantal deelnemende ploegen stijgt voorlopig van 101 naar 116. Sommige tornooien lokten iets minder ploegen, andere dan weer iets meer en er kwam bv. ook een tornooi bij in Halle dat meteen goed was voor 14 ploegen! In de regio Koekelare/Ichtegem ging het aantal deelnemende ploegen in drie jaar van 6 naar 14 ! Top! Bij de andere tornooien zien we kleine schommelingen zowel positief als negatief. Maar het blijven volgens ons redelijk indrukwekkende cijfers.

Langs deze weg doen wij nogmaals een oproep naar alle clubs met jeugdwerking om deel te nemen aan die tornooien. Diegenen die op het punt staan te beginnen, het is een ideale eerste stap.  Het is een uitstekende kans om de krachtbalsport en uw club voor te stellen in een/de school in de buurt van uw club. Het blijft ook een ideale gelegenheid voor de jeugdspelers om hun schoolvrienden uit te nodigen om samen te sporten. Ook dit jaar zagen we ploegen met 1 krachtbalspeler/-speelster en de rest vrienden of vriendinnen. Super tof!! Het versterkt de vriendschap...én een leuk neveneffect, het brengt ev. ook nieuwe spelers naar je club.
Dus weg met de excuses om niet deel te nemen en weg met de redenen die er geen zouden mogen zijn, gewoon meedoen. De jongeren zullen u dankbaar zijn. De krachtbalsport kan er alleen wel bij varen.

Op zondagnamiddag 3 april organiseerde krachtbal Moerdamme een paasquiz voor alle jeugdspelers maar ook voor hun ouders , ook de paashaas kwam op bezoek. We sloten af met een frietjesfestijn is ons nieuw clublokaal de barrage.
EERSTE INTERPROVINCIAAL INSTAPTORNOOI
 
En toen was het zover: 21 mei 2016, een eerste editie van het  'East meets West'-tornooi
 
Zowel Monique D'hooghe als ikzelf zaten al een tijd met wat ideeën omtrent de regionale instaptornooien voor de jeugd en eenmaal we echt aan de babbel geraakten, merkten we dat er in onze beide regio's dezelfde vragen leefden. Zo groeide al snel het idee om eens iets samen te organiseren om ook op dit niveau de teams eens met elkaar te laten kennismaken. Aangezien we dan ook al op dezelfde lijn zaten wat de visie betreft, ging het dan ook erg vlot om samen een initiatief als East meet West uit de grond te stampen. Uiteraard kan je zoiets niet met twee alleen en gelukkig stonden er vele helpende handen klaar waardoor het tornooi perfect verliep. Waarvoor eerst en vooral nogmaals onze dank langs deze weg aan alle betrokkenen. Met zijn allen maakten we er voor de jeugd een prachtige dag van waarbij onze jongsten hun seizoen met alweer wat extra ervaring konden afsluiten.
 
Maar liefst 20 teams namen op 21 mei deel aan deze eerste editie van het “East meets West”-tornooi! 9 pupillen- en 11 mikrabateams  uit West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen gaven op de terreinen van krachtbalclub Maldegem-Donk het beste van zichzelf.  Met de aanwezigheid van Sint-Michiels, Male, Opstal, Sporting Brugge, Maldegem-Donk, Baasrode, Lissewege, Loppem, Temse, Buggenhout en Moerdamme was er alvast een erg mooie bezetting voor deze eerste editie. Iedereen speelde drie tot vier wedstrijden en er werd getracht om waar mogelijk zoveel mogelijk interregionaal te spelen. En de formule werd gesmaakt, de spelertjes genoten volop van hun favoriete sport en lieten ons enkel positieve reacties na. En zeg nu zelf...Krachtbal, zon, een medaille voor het afgelopen seizoen, lekkere frieten, frikandellen en een leuke sfeer. Wat moet er meer zijn? ;) In ieder geval: we kijken alvast uit naar volgend jaar voor een volgende editie! (ingestuurd door Jimmy Florkin)
Foto's klik hier
 
Op 24/12016 werd Kasper Verrewaere geboren, zoontje van Pieter Verrewaere en Ann-Sophie Stroo (KB Moerdamme)

Op 18 februari 2016 werden Matthias Moernaut ('t Klaverken Buggenhout) en Natascha Van Heymbeeck de trotse ouders van Janne Moernaut.

Op 29 februari 2016 werd Nell Verhaegen geboren. Papa en mama zijn Hendrik Verhaegen (t Klaverken Buggenhout) en Veerle Van Audenhoven.

Op 8 maart werd Patrick Sobry geboren. Dit meldden ons Thomas (Grenskracht Menen), Agnes en Noémi Sobry troste ouders en fiere zus.

Ann-Sofie Vienne en Wouter Bentein (Grenskracht Menen) zijn trotse ouders geworden van een zoon Robin. Hij is geboren op 20 mei 2016.

PROFICIAT !! 
Copyright © 2016 VKBF FALOS krachtbal, All rights reserved.