Copy
Nieuwsbrief november
Bekijk in uw browser
Lessen van meestervervalser Geert Jan Jansen bij De Wieger
De expositie van Geert Jan Jansen draait volop, met veel bezoekers en een heuse conference van de meester zelf, op zondag 15 november. Speciaal voor zijn expositie Echt en Onecht hebben we een audiotour ontwikkeld die u meeneemt langs het leven en werk van Geert Jan Jansen.

Na deze expositie gaan we ons klaar maken voor een feestelijk jaar. Want De Wieger bestaat in 2016 40 jaar. Om dat te vieren hebben we diverse bijzondere exposities en activiteiten voor u in petto. Welke? Dat houden we nog even geheim. Toch besteden we in deze nieuwsbrief al aandacht aan het jubileum met een terugblik op het onstaan van Museum De Wieger. Verder zijn we nog druk bezig met educatieprojecten van De Wieger, hebben we weer een filmvoorstelling, komt Dé Muziekschool op bezoek en heeft onze luikenactie een mooi resultaat opgeleverd.
Mooi bedrag voor vervanging luiken

Lionsclub Deurne heeft met een actie voor vervanging van de luiken van museum De Wieger in Deurne 9.800 euro bij elkaar gekregen. Zaterdag 17 oktober overhandigde de Lionsclub in atelier Buiten Destat de cheque aan museumvoorzitter Ger Schinck (foto: Marius van Deursen).

Lees verder bij het Weekblad voor Deurne
Conference Geert Jan Jansen
De avonturen van een meestervervalser

De schilder Geert Jan Jansen is bekend geworden als de grootste kunstvervalser van de twintigste eeuw. In zijn conference ‘De avonturen van een meestervervalser’ verhaalt hij op humorvolle wijze van zijn avonturen als verzamelaar, galeriehouder, kunsthandelaar en vervalser van het werk van veel bekende twintigste-eeuwse kunstenaars.

Na zijn studie kunstgeschiedenis in Amsterdam werkte hij geruime tijd als kunstcriticus en organiseerde hij tentoonstellingen in zijn galerie. Ook heeft hij zich jarenlang verdiept in de techniek van schilders als Picasso, Chagall, Matisse en Mondriaan.

In een geestige conference op zondag 15 november neemt hij ons mee langs verzamelaars, kunstenaars en ateliers in Europa en Amerika, en maken we onder meer kennis met de geheimen achter het werk van Karel Appel, Asger Jorn, David Hockney en Andy Warhol.

Meer informatie en reserveren
Educatie
Basisonderwijs

De basisschoolbezoeken zijn inmiddels ruim over de helft. Er zijn al veel afdrukken gemaakt en de blog is al voor een groot deel gevuld met vele ‘schilderijen van licht’. De robot is goed gevuld met de vele gemaakte onderdelen op school. De speurtocht is erg leerzaam, leuk en een beetje moeilijk soms, maar alles komt goed op zijn plek door de goede begeleiding vanuit school en de vrijwilligers van De Wieger. De bezoeken lopen nog door tot 13 november. De feestelijke opening van de tentoonstelling in de Wiegersma-kamer is op woensdagmiddag 9 december.
Voortgezet onderwijs

Alle tweedejaars van het Willibrord Gymnasium zullen deze maand een bezoek brengen aan De Wieger, als onderdeel van het project Remix Atelier. Jacinta Hebers, stagiaire van Fontys Hogeschool voor de Kunsten zal dit mee begeleiden en gaat de museumles geven als haar stageproject. Het project bestaat vijf onderdelen. Welke dat zijn en meer informatie over dit project kunt u hier lezen.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Coöperatiefonds van de Rabobank en het VSB Fonds.
 
De eerste bezoekers hebben afgelopen week de audio-tour gelopen die bij Remix Atelier ontwikkeld is. Deze is gratis voor u beschikbaar bij de tentoonstelling van Geert Jan Jansen.
Podium
Maandag 16 november, 19.30 uur
Film: The Dark Horse; Nieuw Zeeland 2014

De nog jonge Nieuw-Zeelandse regisseur Robertson (1982) weet vakkundig het waargebeurde verhaal van een Maori schaakgenie met psychische problemen te verweven met elementen uit een familiedrama. Steeds wanneer The Dark Horse overhelt naar al te gemakzuchtig drama, weet acteur Cliff Curtis, die ook al een rol had in Once Were Warriors, alle twijfel op te heffen. Hij speelt Potini met een ongelooflijke inzet en precisie, voortdurend schakelend tussen kracht en zwakte, winst en verlies. Alleen al die acteerprestatie maakt The Dark Horse aangrijpend.

The Dark Horse was de verrassing van IFFR 2015, waar de film werd verkozen tot beste van het festival.

Reserveren
Dé Muziekschool ontmoet De Wieger

Dé Muziekschool en De Wieger nodigen leerlingen, ouders en belangstellenden van Dé Muziekschool Deurne uit voor de voorspeelmiddag op zondag 29 november. Deze begint om 15.00 uur en u bent vanaf 14.30 uur welkom bij het podium van De Wieger in Deurne. Tijdens de middag kunt u genieten van dwarsfluit, zang, slagwerk, gitaar, piano, hobo, accordeon en dans van de talenten van Dé Muziekschool. Tijdens de voorspeelmiddag gelden de gebruikelijke toegangsprijzen van De Wieger. Reserveren is niet nodig.
Wist u dat...
Het Dinghuis de voorloper is van Museum De Wieger? Op de foto zijn te zien Hendrik Wiegersma, zijn vriend Ossip Zadkine, met daarachter Pieter Wiegersma, de eerste conservator van het museum. Hendrik Wiegersma toont in dit museum een deel van zijn kunstverzameling en een groot deel van zijn verzameling volkskunst.

In 1962 besluit het gemeentebestuur van Deurne het 16e eeuwse Dinghuis, gelegen achter het groot kasteel, te restaureren. Op initiatief van Pieter Wiegersma wordt besloten het Dinghuis als museum in te richten als eerbetoon aan zijn vader, de arts en kunstenaar Hendrik Wiegersma.

Op maandag 11 oktober 1965 wordt Gemeentemuseum Het Dinghuis officieel door de commissaris van de Koningin, mr. dr. C. N. M. Kortmann geopend. Na de dood van Hendrik Wiegersma 1969 koopt de gemeente in 1972 zijn woonhuis aan. Het duurt nog tot 6 augustus 1976 dat dit woonhuis officieel als Museum De Wieger zijn deuren opent.
In verband met het Sinterklaasfeest is het museum op 5 en 6 december gesloten.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Copyright © 2015 De Wieger, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp