Copy
Nieuwe exposities in De Wieger
Bekijk in uw browser
Nieuwe exposities in De Wieger
In De Wieger hadden we de afgelopen weken niet één, maar zelfs twee feestelijke openingen van nieuwe exposities. Over de opening van de expositie ArtORO in Beeld leest u verderop meer. Op zondag 27 september werd de tentoonstelling Geert Jan Jansen, echt of onecht officieel geopend. De werken van deze kunstenaar, die met name bekend werd als meestervervalser, zijn nog tot 10 januari te zien in De Wieger. De meeste van de in De Wieger tentoongestelde werken zijn te koop. Tijdens de opening van zijn tentoonstelling wist Geert Jan Jansen alle aanwezigen te verrassen met de mededeling dat de opbrengst van de verkoop van alle werken op papier ten goede komt aan De Wieger. Een mooie geste waar wij erg blij mee zijn.

Meer informatie over de tentoonstelling
Opening ArtORO in beeld

Maandagmiddag 28 september vond de besloten opening plaats van de expositie van 11 kunstenaars, die allen werkzaam zijn op het nieuwe kunstatelier van ORO in Deurne. Op de binnenplaats werd het gezelschap van zo'n 60 kunstenaars, familieleden, vrienden en personeel van ORO, namens het museum door Inge van Beek welkom geheten. Na een korte toespraak door Anja Korsten, regiodirecteur van ORO, werd de expositie officieel geopend met het doorknippen van het lint.
Voor vele aanwezigen was het hun eerste kennismaking met De Wieger. Men was niet alleen vol lof over de getoonde werken, maar ook over het sfeervolle museum.
Wij hopen dat niet alleen veel oude bekenden, maar ook vele nieuwe bezoekers naar De Wieger zullen komen voor beide tentoonstellingen. De kunstwerken van ORO en Geert Jan Jansen hebben veel met elkaar gemeen: de pure, spontane uitdrukkingswijze, het veelal primitieve karakter en het intense kleurgebruik en ook nog: alles is te koop!

Meer informatie
 
Kijk voor meer info over onze tentoonstellingen op onze site
Educatie
Basisschoolproject Echt Waar!? gestart

Basisschool De Zeilberg gaf deze week de aftrap voor het basisschoolproject Echt Waar!? Elk najaar wordt door De Wieger en zijn vrijwilligers, in samenwerking met Werkgroep Kunstzinnige Vorming Deurne, een educatief project uitgevoerd voor alle 15 basisscholen van de gemeente Deurne. Dit jaar zijn het leerlingen uit de bovenbouwgroepen 5 tot en met 8. Dit zijn bijna 1300 leerlingen. Met de vrijwilligers van De Wieger, de docenten en de ouders gaan we er een leuke 1,5 maand van maken! 

Meer informatie over dit project en de eerste foto’s

Pilotproject Remix Altelier

De Wieger heeft een pilotproject ontwikkeld over kopiëren en beeldmanipulatie in de kunst. Met dit project wil De Wieger een invulling geven aan projecten waarin kunst- en cultuureducatie met kwaliteit centraal staan. Ze wil dat doen door het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met De Wieger op een vernieuwde manier die dichtbij de leerlingen staat. Omdat het een pilotproject is, wordt er begonnen met een kleinere groep in plaats van een hele school. Alle tweedejaars van het Willibrord Gymnasium in Deurne zullen deelnemen.

Elk kunstwerk is in zekere zin een artistiek bedachte leugen, of in elk geval een spel met de leugen en de waarheid. Elk kunstwerk wil ons vaak even doen geloven in dingen die er niet zijn, ons verplaatsen naar een wereld die niet werkelijk bestaat. Kunstwerken zijn vaker geïnspireerd op een of meerdere reeds gemaakte werken. Alle activiteiten in dit project hebben als doel om met de leerlingen op hun eigen niveau de discussie aan te gaan over onderscheid tussen kopiëren en creëren. Natuurlijk in relatie tot de tentoonstelling van Geert Jan Jansen in het najaar: ‘Echt en onecht’.

Het eerste onderdeel is een museumles. Hierna volgt het bezoek aan De Wieger, waar ze stiftgedichten maken, een audiotour volgen en digitale tekeningen maken. Als afsluitende opdracht gaan de leerlingen op school met dit thema op beeldende wijze aan de slag. Bekijk hier wat ze allemaal gaan doen.

Bij dit onderdeel wordt een audiotour ontwikkeld. Deze is bijna af! Natuurlijk is deze tour ook erg interessant voor andere scholen binnen het voortgezet onderwijs, maar zal ook erg leuk zijn voor onze dagelijkse bezoeker. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.
Podium
Maandag 19 oktober, 19.30 uur
Film: Clouds of Sils Maria, 2014

Een fraai acteursdrama over een oudere actrice, gespeeld door Juliette Binoche, die gevraagd wordt voor hetzelfde toneelstuk waarmee ze twintig jaar eerder haar grote doorbraak had. Toen speelde ze een jonge vrouw die haar oudere bazin het hoofd op hol bracht. Nu wordt ze gevraagd voor de rol van bazin. Maria trekt zich als voorbereiding op die rol terug in het Zwitserse dorpje Sils Maria, waar ze samen met haar personal assistent (een ijzersterke Kristen Stewart) scènes uit het stuk gaat naspelen. Waarna werkelijkheid en fictie door elkaar gaan lopen. Intelligent, intrigerend en broeierig.
Deze film werd zowel op het filmfestival van Cannes als op het filmfestival van Berlijn genomineerd voor Beste Film.

Reserveren
Lezing: Het hartstochtelijk leven van Vincent van Gogh

Jana Waarts geeft op zondag 1 november een lezing over Vincent van Gogh. In 2015 is het 125 jaar geleden van Vincent van Gogh (1853-1890) stierf. Ter gelegenheid hiervan staat in deze lezing het leven en werk van deze wereldberoemde Nederlandse schilder centraal. We volgen zijn jaren van zoektocht, aan de hand van een leven dat getekend werd door grote problemen en dieptepunten. Hij verlangde sterk en voortdurend naar erkenning, liefde en succes. Het gevoel van ongelukkig zijn, uitgedrukt in een stroom van brieven aan zijn broer Theo, heeft hij in zijn kunst omgezet in een hartstochtelijk zoeken naar stabiliteit, waarheid en het leven zelf.

We zullen in deze lezing zijn hartstochtelijk bestaan volgen aan de hand van zijn schilderijen en brieven. We zien zijn verblijf in Nuenen, Drenthe, de Borinage, Parijs, Arles, Saint Remy en sterfplaats Auvers-sur-Oise. Maar ook zijn zonovergoten landschappen uit de Provence, de intense zelfportretten en natuurlijk zijn Aardappeleters, Irissen en Zonnebloemen.

Meer informatie en reserveren
Vrijwilligersavond De Wieger

Op maandag 12 oktober om 20.00 uur is de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst van De Wieger. Met de inzet van enthousiaste vrijwilligers is De Wieger bezig aan een nieuwe toekomst. Tijdens de vrijwilligersavond kijken we terug, maar vooral vooruit. Dat doen we door een aantal interviews met verschillende medewerkers/vrijwilligers, waarbij ook de zaal de kans krijgt te reageren.
Speciale gast deze avond is de singer-songwriter Thomas Pieters uit Helmond, die eind 2013 in de finale stond in Paradiso Amsterdam en meedeed om de titel beste singer-songwriter van Nederland.

Denkt u er over na om ook vrijwilliger te worden bij De Wieger. Kom dan maandag 12 oktober kennismaken.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Copyright © 2015 De Wieger, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp