Copy
Nieuwsbrief april 2017
Bekijk in uw browser
De nieuwsbrief van april

We hebben u weer veel te vertellen!
Feestelijke opening tentoonstelling "Muziek Verbeeld"
De opening van de expositie "Muziek Verbeeld" zondagmiddag 12 maart was een waar feest! Het mooie lenteweer maakte het mogelijk om deze buiten in de tuin van De Wieger te houden in plaats van in het grote atelier, zoals gebruikelijk.
 
Na een openingswoord door de voorzitter van De Wieger, Ger Schinck, en door de voorzitter van de Koninklijke Harmonie Deurne, Dick van der Star, volgde een prachtige muzikale aubade door de Harmonie onder leiding van Theo Goossens.
Vervolgens bracht de JFF Band met een fantastische zangeres de rest van de middag een heerlijke mix van swingende hedendaagse en klassieke nummers ten gehore.

Onder het genot van een drankje kon iedereen de tentoonstelling bekijken, luisteren naar de muziek en genieten van de fijne ambiance in en om De Wieger. Onderstaande foto's spreken voor zich!
Kunstwerk in de spotlight: lente!
De lente is begonnen. De hoogste tijd om een bijpassend kunstwerk uit de collectie van De Wieger uit te lichten! De digitale spotlight schijnt nu op het schilderij Gele bloemen in een vaas van de Hongaars-Nederlandse schilder, tekenaar, en beeldhouwer Vilmos Huszár (1884-1960). Dit was het pseudoniem van Vilmos Herz. Hij is vooral bekend geworden als lid van De Stijl.
Huszár schilderde deze vaas met bloemen in 1929. Het geheel straalt frisheid uit. Vers geplukte lentebloemen zijn op een harmonieuze manier in de vaas geschikt. Hoewel het werk sterk figuratief is, neigt het ook wat naar abstractie. De weloverwogenheid en primaire kleuren die we kennen van De Stijl zijn goed in dit schilderij terug te zien.Vilmos Huszár, Gele bloemen in een vaas. Olieverf op paneel,1929. Collectie Museum De Wieger.
Wisselexpositie De Stijl deel 1: Theo van Doesburg
Foto: De Stijl-wand in de hal van De Wieger: Theo van Doesburg, Compositie in ovaal, 1931

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kunstbeweging De Stijl dit jaar wijdt De Wieger de wand in de hal van het gebouw aan kunstenaars en kunstwerken uit die beweging. Op deze wand is momenteel een werk van Theo van Doesburg (1883-1931) te zien. Dit schilderij draagt de naam Compositie in ovaal. Het is een van Van Doesburgs laatste werken. De compositie stelt het Zwitserse dorpje Davos voor met huizen, schoorstenen, een haag langs een weg, telefoonpalen, sparrenbomen en een hek. De horizontale delen zijn bedekt met sneeuw en op de achtergrond is een witgrijze winterlucht te herkennen. 


Kom eens naar De Wieger om het bijzondere kunstwerk van dichtbij te bekijken. Dan zult u versteld staan van de kunstigheid waarmee Van Doesburg in zijn laatste levensjaar deze compositie heeft weten te creeëren!
Bouwwerkzaamheden bij De Wieger
Momenteel zijn er verschillende bouwwerkzaamheden bezig bij De Wieger. Het leien dak wordt vernieuwd vanwege de heftige hagelbui van 21 juni vorig jaar. Dit wordt uitgevoerd door Leidekkersbedrijf Van de Kimmenade uit Helmond. Ook krijgt De Wieger een mooi nieuw terras bij de gang van het kleine naar het grote atelier! Hier dragen Frans en een aantal vrijwilligers zorg voor. Onderstaande foto's geven een impressie.

Het museum is gewoon geopend gedurende de werkzaamheden. U bent van harte welkom!
Boek&Pizza: na geslaagde start een tweede editie!
Na een goed bezochte eerste editie op 13 maart organiseert De Wieger een tweede “Boek & Pizza”. Dan zal Leon Berkers als gastlezer een inleiding houden over het boek De bekeerlinge van de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans. Zijn vorige boek Oorlog en terpentijn was een groot succes. Zijn nieuwe boek speelt zich af in een dorp in de Provence met een ingrijpende gebeurtenis uit de elfde eeuw in Caïro als onderwerp.
De avond begint met een gezamenlijke goedgevulde maaltijdsoep (vegetarisch/vlees/vis). Daarna volgt er een inleiding met aansluitend discussie over schrijver en boek.


Van deelnemers aan Boek & Pizza wordt verwacht dat ze De Bekeerlinge gelezen hebben. De avond wordt gehouden in De Wieger op maandag 10 april. Het begint om 18.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. De kosten bedragen €11,50, inclusief maaltijdsoep, brood en drankje.

Opgeven kan via e-mail naar beheer@dewieger.nl onder vermelding van Boek&Pizza. Eventueel kunt u voorkeur voor vegetarisch/vis/vlees aangeven. De opgave is definitief na overmaken van €11,50 op bankrekening NL 85 RABO 0170 861 309 t.n.v. De Wieger, Deurne.

Wij hopen u op deze avond te mogen verwelkomen!
Excursie Vrienden van De Wieger
In het kader van het 100-jarig bestaan van kunstbeweging De Stijl zullen De Vrienden van De Wieger op donderdag 11 mei naar Winterswijk reizen, de plaats waar De Stijl-lid Piet Mondriaan zijn jonge jaren heeft doorgebracht en waar zijn schilderscarrière begon. Winterswijk heeft veel te bieden: een prachtig coulisselandschap, leuke straatjes, een gezellige dorpse sfeer, mooie bezienswaardigheden.

Aldaar brengen we een bezoek aan museum Villa Mondriaan. Hier krijgen we een rondleiding en zullen we figuratieve kunstwerken uit de vroege periode van Piet Mondriaan en andere De Stijl-leden zien. Ook maken we onder leiding van een gids een wandeling door Winterswijk. We ontdekken bijzondere plekjes en mooie gebouwen en proeven de sfeer van het dorp.
Catalogus van de expositie Nies en nazaten
Bij de expositie Nies en nazaten, die nu te zien is op de bovenverdieping van De Wieger, is nu ook een prachtige catalogus verkrijgbaar!

De catalogus heeft een bijzondere vorm: een mooi stevig kartonnen mapje waarin kaarten met alle kunstwerken en begeleidende tekst en informatie over alle kunstenaars zitten. Deze vorm past helemaal bij de familie Nies en het kartonnagebedrijf!


De catalogus is te koop bij de balie van De Wieger voor  €4,50.
Binnenkort in De Wieger: Beeldenstorm

Op woensdag 29 maart ging de museumwerkgroep van De Wieger op bezoek bij Beeldenstorm in hun nieuwe werkruimte te Eindhoven. De werkgroep kreeg een rondleiding kreeg door de geweldige, grote ruimtes. Dit in het kader van de expositie die door De Wieger wordt georganiseerd in samenwerking met Beeldenstorm. Vanaf 21 mei zal deze te zien zijn in het groot en klein atelier. Meer informatie over deze expositie zal snel volgen!

Vanaf 1 januari 2017 is Beeldenstorm gefuseerd met Grafisch Atelier Daglicht. Ze gaan samen verder in de geheel vernieuwde en vergrote werkplaats op het voormalige NRE terrein in het centrum van Eindhoven. De naam Beeldenstorm wordt gehandhaafd. In het 'nieuwe' Beeldenstorm hebben de verschillende technische disciplines metaal, glas, kunststof en grafiek allemaal een eigen plek. 

Beeldenstorm gaat vooral over materialen en het maken, over het zoeken naar nieuwe verbindingen tussen creativiteit, kennis van materialen en vakmanschap. Dat is de basis van iedere ontwikkeling en innovatie. Het is een werkplaats waar je onderzoek kunt doen naar de mogelijkheden van metaal, glas, kunststof en grafiek.

Benieuwd geworden naar Beeldenstorm en wat ze allemaal doen? Neem eens een kijkje op de website voor meer informatie! 
http://www.beeldenstorm.org

Binnenkort in De Wieger: Beautiful Stranger

Een kennismaking met hedendaagse kunst uit de Arabische wereld
 
Met deze tentoonstelling biedt Museum De Wieger de unieke mogelijkheid om de bezoeker te laten kennismaken met moderne kunst uit de Arabische wereld. Getoond wordt een keuze uit een van de belangrijkste collecties van hedendaagse Arabische en Iraanse kunst, de collectie Nadour.
 
De collectie Nadour – ‘nadour’ betekent in het Arabisch ‘observatiepost’ – is een privéverzameling, bijeengebracht door verzamelaar Rüdiger K. Weng en curator Diana Wiegersma. De collectie is het resultaat van hun vele reizen en talrijke ontmoetingen met kunstenaars met een Arabische achtergrond. Met Nadour willen zij deze kunstenaars een platform bieden en de hedendaagse kunst uit de Arabische wereld promoten.

Met trots presenteert Museum De Wieger uit de collectie Nadour niet alleen internationaal bekende kunstenaars als Kader Attia, Mounir Fatmi en Ahmed Mater, maar ook onbekende ontdekkingen. Het museum kan deze buitengewone kans bieden, omdat de curator een speciale band heeft met De Wieger: zij is de achterkleindochter van zijn grondlegger, Hendrik Wiegersma.

Diana Wiegersma toont een dertigtal voor haar dierbare kunstwerken uit een complexe maatschappij en cultuur, die vaak slecht gekend of snel verkeerd beoordeeld worden. De voor ‘Beautiful Stranger’ geselecteerde werken geven door hun intieme, soms poëtische, allegorische of documentaire karakter een andere, juistere en meer gevoelige visie op de Ander, die verschillende aspecten blijkt te hebben.
 
Gegeven de actuele context en het urgente karakter van de situatie rondom vluchtelingen geeft Museum De Wieger graag juist nu ruimte aan deze tentoonstelling.Op zondag 21 mei wordt Beautiful Stranger geopend. Tot 17 september 2017 zal deze expositie te bezoeken zijn.Afbeelding: Sara Rahbar, Your Fragrance Faded And Left With The Wind. Textiel en mixed media, 2009. Collectie Nadour.
Even voorstellen! Nieuw lid van de museumwerkgroep
Mijn naam is Marjolein Leesberg (1962). Ik kom uit Vlierden, heb in Deurne op het Willibrord Gymnasium gezeten en heb aansluitend kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Samen met mijn echtgenoot, Piet van Kalken, woon ik alweer lange tijd in Deurne.
Sinds de jaren ’90 werk ik als kunsthistorisch onderzoeker en auteur voor de zogenaamde ‘Hollstein-reeks’. Dit is een standaardreeks over Nederlandse prentkunst tussen 1450 en 1700, waarbij mijn specialisatie ligt op het terrein van laat-16de/vroeg-17de eeuwse prentkunst (
www.hollstein.com). Hoewel dit een heel ander vakgebied betreft dan de kunst van het interbellum, de kerncollectie van Museum De Wieger, hoop ik met mijn kunsthistorische achtergrond een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan de museumwerkgroep. De zeer ervaren leden van de werkgroep wijden mij momenteel vol enthousiasme in in het reilen en zeilen van De Wieger, de achtergronden van de collectie en het voorbereiden van de tentoonstellingen. Ik kijk uit naar het werken als vrijwilliger aan het voortbestaan van dit prachtige museum!
 
‘There really is no such thing as Art. There are only artists.’
E.H. Gombrich (uit: The Story of Art)
Noteer in uw agenda!
 
 • Boek&Pizza: De bekeerlinge
  10 april 2017, 18:30 - 21:00 uur


   
 • Van Doesburg op De Stijl-wand
  nu te zien in de hal van De Wieger


   
 • Expositie "Nies en nazaten" 
  t/m 14 mei 2017


   
 • Tentoonstelling "Muziek verbeeld"
  t/m 14 mei 2017


   
 • Tentoonstelling Beautiful Stranger
  van 21 mei t/m 17 september 2017


   
 • Expositie i.s.m. Beeldenstorm
  van 21 mei t/m 17 september 2017


   
 • Op 1e en 2e Paasdag (16 en 17 april) is De Wieger geopend van 12.00 tot 17.00 uur!
   
 • Op Koningsdag (27 april) is De Wieger de hele dag gesloten
 
Museum De Wieger is wekelijks geopend van 
woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Copyright © 2017 De Wieger, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp