Copy
AGEM nieuwsbrief september 2018
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Naar een nieuw evenwicht in groene energie

De prijs van Nederlandse groene energie stijgt. Dat is vervelend voor de consument wiens energierekening oploopt. Maar anderzijds is het gunstig voor de producent. Wordt het daardoor ook gunstig voor de consument?
 
Steeds meer grote Nederlandse bedrijven willen groene stroom die in eigen land is opgewekt.
De productie blijft nog achter bij de vraag. Van de totale behoefte naar energie is 45% groen. De groene productie in Nederland is echter nog 15% van het totaal. Er valt dus nog veel te doen.

Gelukkig gebeurt er veel. De hogere prijs zorgt dat de ontwikkeling van bijvoorbeeld windparken rendabeler wordt, ook zonder subsidie. Een grotere productie van duurzame energie zal leiden tot een lagere prijs.

Geen sjoemelstroom
Opvallend is dat het aandeel waterkracht snel afneemt en dat het aandeel windenergie snel groeit. De inkoop van goedkope Noorse waterkracht werd afgedaan als sjoemelstroom omdat het de verduurzaming van onze eigen energiebehoefte in de weg zou staan. Dat gat wordt nu nog opgevuld door windenergie uit vooral Spanje en Italië. Maar dat lijkt een tijdelijke kwestie omdat de hogere prijs leidt tot meer productie in eigen land.
Dat is ook wel nodig omdat het de vraag is hoe lang de hogere prijs houdbaar blijft.

Ook opvallend is de hoeveelheid zonne-energie: dat blijft een relatief klein aandeel in de totale groene-energieproductie. Dat is niet zo vreemd omdat één windmolen net zoveel energie produceert als 10.000 zonnepanelen. Bovendien tellen particuliere zonnepanelen niet mee omdat die ‘achter de meter’ hun werk doen.

Wil je meer weten over energie uit de Achterhoek lees dan het artikel over GVO's uit de Achterhoek.

Premium partner in het zonnetje
Kremer Installatie uit 's-Heerenberg is een familiebedrijf. Maar wel met 170 medewerkers. Hiernaast een foto van Kremer uit 1976, toen nog in Zeddam.
Willy Kremer begon zijn bedrijf in 1965 in Doetinchem. Door de groei is Kremer Installatie diverse keren verhuisd. In 2009 vestigde het bedrijf zich aan de Ulenpasweg in 's-Heerenberg.
Na ruim vijftig jaar is Kremer meebewogen met de ontwikkeling van de techniek. Domotica is bijvoorbeeld zo'n relatief nieuwe tak. Voor 'duurzame technieken' heeft Kremer zelfs een aparte divisie opgericht. Lees hier meer over de passie voor duurzaam.
Mariënvelde straalt verder
Mariënvelde krijgt zijn eigen zonnepark. Het dak van maatschap Bokkers-Heutinck kan daarvoor gebruikt worden. 
Op het dak van Maatschap Bokkers-Heutinck is er plaats voor zo’n 250 panelen. Die zijn tijdens een informatie-avond dag zo goed als allemaal verkocht aan 22 nieuwe potentiële leden van Zonnig Zieuwent.
Woensdag 13 juni organiseerde Zonnig Zieuwent in het BMV in Mariënvelde een informatie-bijeenkomst voor geïnteresseerden over het project dat Mariënvelde Straalt is gedoopt.

"Op korte termijn organiseren wij een definitieve intekenavond organiseren voor de mensen die een interesseformulier hebben getekend. Ook andere geïnteresseerden zijn dan welkom," aldus Ruud Krabbenborg, voorzitter van Zonnig Zieuwent.
Het succes betekent dat Zonnig Zieuwent nog een vierde dak zoekt. Lees meer
Share
Share
Stap direct over
Stroomprijs stijgt
De stroomprijs zal dit jaar hoger zijn dan in vijf jaar daarvoor. Het jaar 2018 duurt nog vier maanden maar de verwachting is dat de prijs over dit jaar boven de 52 euro per kWh uitkomt. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Voor consumenten met variabele contracten zullen dat gaan merken. Voor het eerst zijn vaste contracten in het voordeel. Maar als ook die termijn is verlopen zal het effect merkbaar zijn.

Mensen die hun eigen energie opwekken hoeven geen zorgen te hebben om hogere prijzen.
Een prijsstijging kan dus een stimulans zijn om zonnepanelen te plaatsen of deel te nemen in een postcoderoosproject. Of om energie te besparen.
Paul Wallerbos
AGEM groeit. Maar we blijven klein genoeg om nieuwe collega's voor te stellen. Deze maand: Paul Wallerbos (50) uit Groenlo.

Paul werkt sinds dit jaar voor AGEM. Daarvoor adviseerde hij onder andere het MKB over energie-besparing. Bij AGEM is hij projectleider Zonnige Bedrijven Achterhoek en adviseert hij bedrijven over het investeren in grote zonnedaken op hun bedrijfsdak. "De realisatie van zonnepanelen op grote bedrijfsdaken is toe aan een boost." 
Paul gebruikt zijn eigen kennis en de kennis die binnen AGEM is opgebouwd om zonnedaken in de Achterhoek te realiseren.

Paul woont samen en heeft twee dochters. “Ik vind mezelf een betrokken Achterhoeker. Ik ben o.a. voorzitter van de lokale energiecoöperatie, bestuurslid bij ‘Mooi Groenlo’ en mede-organisator van het Jazzfestival. 
Mijn passie ligt bij de energietransitie. Dat kent vele facetten en ik ben blij dat ik via AGEM mijn steentje aan de verduurzaming kan bijdragen.
Vliegende start BoeN
De energiecoöperatie BoeN (Bronkhorst en omgeving Energieneutraal) is in werking. En hoe.
 "Door het uiterst zonnige weer van de afgelopen weken heeft het zonnedak in Steenderen in de zes weken sinds de ingebruikneming al 63.000 kWh duurzame stroom geproduceerd. Daarmee is nu al het jaarverbruik van 18 huishoudens gedekt", meldt BoeN trots.
De meeste deelnemers van het zonnedak waren aanwezig bij de ingebruikneming. De video van dit feestelijke moment kun je hier zien.
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Michel of Mireille:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2018 Agem, All rights reserved.