Copy
AGEM nieuwsbrief januari 2016
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Duurzame regelingen in 2016 ...
en het effect op jouw huishouden

We zijn afgelopen jaren vaak kritisch geweest op het kabinet omdat aan verduurzaming van de energie te weinig belang werd gehecht. Maar met de fiscale maatregelen van 2016 uit het nieuwe belastingplan heeft het kabinet toch de weg naar transitie ingezet.
Het uitgangspunt is dat gas duurder wordt en elektriciteit goedkoper. Deze maatregelen hebben dus effect op ieder huishouden. We zetten een aantal fijnpunten en pijnpunten op een rijtje.
Lees het hier.

De overstapper: Eijgenhuijsen
De overgrootvader van Willem Eijgenhuijsen begon in Amsterdam met specialistisch vervoer. "Mijn vader bracht het hoofdkantoor naar de Achterhoek. En daar had hij heel goede redenen voor".
In diezelfde lijn kiest de precisievervoerder uit Ruurlo nu voor AGEM.
“Nooit met lege handen lopen” was het motto van mijn vader. "Hij bracht dat in de praktijk in het bedrijf. In de jaren '70 introduceerde hij de methode om altijd een zending mee terug te nemen. Toen was het nog niet normaal dat het oude apparaat direct werd afgedankt. Pas als iedereen goed met het nieuwe apparaat kon werken ging het oude weg. Die verandering hebben wij in gang gezet. Ons Achterhoekse personeel heeft daar een belangrijke rol in gehad.
Wat is bijzonder aan Achterhoekse mensen en energie?
Groenlo gaat goed
Adrie, Reugebrink, Argo, AGEM
Het gaat hard in Groenlo. In 3 maanden tijd is het aantal aanvragen voor certificaten zonne-energie twee keer zo groot als er dak beschikbaar was. 
Gelukkig hebben Groenloërs meer geschikt dak, dus kunnen mensen zich blijven aanmelden.
Waar komt dat enthousiasme vandaan?
Martijn Bruil van AGEM noemt als eerste het bestuur van de recent opgerichte stichting. “Die hebben er erg veel tijd in gestoken. En ze hebben daarbij veel verschillende netwerken aangeboord en natuurlijk de gemeente, BS22 en een goede facebookpagina. Gewoon een hele goede campagne.”
Ook de rol van Hans Rouwmaat is belangrijk volgens Martijn. “Hij is een betrokken man en was vanaf het begin enthousiast. Dan kan het hard gaan.”
De stichting heeft meteen in 2016 al de provinciale subsidie aangevraagd. Dat is slim, je kunt maar beter met de neus vooraan staan.
Op 20 januari is er weer een informatiebijeenkomst. Dit keer in BS22, aan de Belstrumsestraat dus.
Share
Share
Lintelo kiest led
In Lintelo snijdt het duurzame mes aan twee kanten. Door ledverlichting kan het dorpshuis kosten besparen en als de bezoekers overstappen op AGEM is ook de investering in al die lampen geen grote kostenpost.
Op 20 januari is er een informatie-bijeenkomst in het Kulturhus. Lees het artikel van het Aaltens Nieuws.
Doorstart als zonneboer
Boerenbedrijven die stoppen en dan doorstarten als zonneboer. Het kan in de Achterhoek. Op veel leegkomende erven kunnen zonnepanelen geplaatst worden die een nieuw verdienmodel zijn.
Gemeenten en de provincie doen mee aan de Zon op Erf. En er hebben zich ruim 20 boeren gemeld die overwegen mee te doen met de pilot. “We gaan de pilot doen met 10 projecten,” aldus Guus Ydema van AGEM. "Maar boeren kunnen zich nog aanmelden. Lees verder of bekijk zon op erf." 
column
Gerrits
Groene
Gedachten

Vanaf de kansel van de Parijse klimaatconferentie riep iedereen mij toe dat mijn volgende auto een stekker zou hebben.
Nu wil het geval dat ik sinds deze week een nieuwe auto heb. Voorafgaand aan de aanschaf heb ik hem goed bekeken, maar ik heb noch een stekker noch een stopcontact gevonden. Voorspelling is dus niet uitgekomen.
Ga ik dan nooit 'stekkeren'? Lees het

Wil je iedere maand deze nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan. 
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Natalie of Karlijn:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2016 AGEM, All rights reserved.