Copy
AGEM nieuwsbrief september 2015
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
De Achterhoek gaat voor de wind

Het Windpark Netterden gaat van start. Het park met zes molens moet 24 miljoen kWh aan elektriciteit gaan leveren, goed voor 7200 gezinnen. Gezinnen in de Achterhoek want AGEM mag de stroom leveren. Door financieel deel te nemen kan een ieder een fraai rendement behalen.
De bouw van de eerste molen begint, volgens planning, in maart 2016. Vanaf juni 2016 levert het windpark Netterden daadwerkelijk stroom.

ons windpark
Een deel van de investering wordt gefinancierd via crowdfunding. Veel mensen willen hun spaargeld inzetten voor een duurzaam rendement. Daarnaast vergroot crowdfunding, met name bij windenergie, de betrokkenheid van de omwonenden. De gedachte is dat met een aandeel en een goed rendement omwonenden het voordeel van die grote molens in de buurt inzien. 

hoog rendement uit duurzame energie
De omwonenden krijgen een jaarlijks rendement van 6% op hun obligaties. Andere obligatiehouders ontvangen 4,5% per obligatie van 250 euro. De looptijd is 7 jaar.
Tijdens het officiële startmoment, op 21 september, leek de betrokkenheid van de inwoners uit het geselecteerde gebied (Azewijn en Netterden) groot. Tijdens de inloopmiddag bleef de tent van AGEM en de gemeente lange tijd bomvol. Er zijn ruim 80 informatiepakketten meegegeven aan geïnteresseerden uit de buurt.
Lees meer over de achtergronden

De overstapper: Timzo
De grootste fabrikant van bedtextiel van Nederland staat in Wehl. Het bedrijf is in 1986 opgericht door Hein Timmermans. Zijn zoon is nu bedrijfsleider maar vader is nog actief in het familiebedrijf. Via de boekhouding houdt hij het bedrijf scherp.
Zo heeft hij een uitgesproken mening over de vorige energieleverancier. “We zijn fors gegroeid. We hebben bijna 900 klanten, veel in Nederland maar ook in Duitsland, België en Frankrijk. Vooral in de woningbranche, maar ook supermarkten en steeds meer internetbedrijven. 

'die is met vakantie'
We hebben het bedrijf vorig jaar flink uitgebreid. In een hal van 3000 m2 is nu een tweetal grote lijnen voor dekbedden geplaatst. Die verbruiken veel stroom. We zijn nu beveiligd op 110 kW. Dat is een fors gebruik. Ik vind het daarom belangrijk dat ik de accountmanager van mijn energiebedrijf ken en hij mij kent. Maar als ik NUON belde, hoorde ik: ‘Nee die is er niet meer, en degene die u moet hebben is met vakantie, kan het even wachten?’

gewoon goed gevoel
Toen ben ik op zoek gegaan en kwam ik al snel bij AGEM, een Achterhoeks bedrijf. De kleinschaligheid is geen nadeel, juist een voordeel. Ik kan de heer Pagden makkelijk te pakken krijgen en hij weet waar het over gaat. Gewoon een goed gevoel.”
Deelnemen aan windpark via crowdfunding 
Adrie, Reugebrink, Argo, AGEM
"AGEM is bijzonder trots op de crowdfunding-actie voor het windpark Netterden. Ook met een kleinere portemonnee kun je deelnemen. Als je het geld beschikbaar hebt bieden wij een solide manier om mee te doen," aldus AGEM-directeur Guus Ydema.
“De uitvoering gebeurt door Yard, een bedrijf dat al meerdere windparken heeft aangelegd. En voor de crowdfunding werken we met een dienstverlener die daar veel ervaring mee heeft en natuurlijk AFM-gecertificeerd is. Dat is Duurzaam Investeren.”
 
Als ik een obligatie wil kopen zie ik bovenaan de pagina ‘Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit.’ Dat schrikt toch af?
“Dat kan afschrikken, maar dat is niet nodig,” vertelt Ydema. “Het is simpel, het project is financieel niet groot genoeg voor apart AFM-toezicht. Dan moet de crowdfunding meer dan 2,5 miljoen op willen halen. Voor het windpark Netterden is 250.000 euro nodig.
Omdat het Windpark Netterden te klein is schrijft de wet precies de formulering voor. En juist daarom zijn we zo blij dat een AFM-gecontroleerd dit project begeleidt. Voor mensen die een obligatie willen kopen een extra zekerheid. De obligaties worden overigens uitgegeven door Windpark Netterden B.V.”
 
Enrique Aparicio van Duurzaam Investeren legt graag uit hoe het zit. Hij snapt dat mensen even schrikken bij zo’n tekst pontificaal in beeld. “Nederland is het enige land waar dat zo moet. Het is nou eenmaal zo geregeld. Meer achtergrond over AFM-toezicht kun je op onze website lezen.”
Share
Share
Fiscaal voordeel
Goed nieuws: de korting op energiebelasting voor de postcoderoos gaat omhoog.

De postcoderoos is het gebied waarbinnen deelnemers aan lokale energieprojecten (meestal zonnepanelen) korting krijgen op hun energie-belasting. Deze korting is bepaald op 7,5 cent per kWh, maar wordt verhoogd naar 9 cent. Dat valt te lezen in de miljoenennota.

Business cases op basis van de postcoderoosregeling waren lastig rendabel te krijgen, iets wat de betrokken ministeries nu ook onderkennen.
De hogere korting van 9 cent komt met ingang van 2016. Goed nieuws voor alle coöperaties die op basis van de postcoderoos duurzame energie willen opwekken.
lees meer
Nieuwe energie
Sinds deze maand versterkt Martijn Bruil AGEM op het gebied van zonnestroom. Hij begint meteen met Zon op Erf en een aantal verse projecten.
Martijn woont in Varsseveld, is getrouwd en heeft twee zoons. Hij zingt in een popkoor en houdt van wielrennen en mountain-biken.
Hij heeft onder andere gewerkt bij TAUW en de gemeente Ede. Bij de provincie Gelderland werkte hij graag aan het project glasvezel buitengebied. Van AGEM verwacht hij heel nieuwe energie te krijgen. En wij van hem.
Frerikshof in actie
Op dierendag, 4 oktober, komt kinderboerderij Frerikshof in actie om geld in te zamelen voor de verduurzaming van hun materiaal en onderkomen. In de vorige nieuwsbrief kon je daarover al lezen.
’s Middags van 13 tot 17 uur kunnen jij en je kinderen wandelen met alpaca’s, cupcakes maken en schilderen met bijenwas. Ook kun je jouw huisdier laten keuren. Adres: Frerikshof 15 in Winterswijk.
column
Gerrits
Groene
Gedachten

Bij de officiële start van de bouw van het Windpark Netterden zei een meneer uit Azewijn mij: “Wie kan ik nu nog wel vertrouwen.”
Ik wist het antwoord niet. Graag had ik hem geantwoord dat ik wel te vertrouwen ben, maar is dat zo? Ik deug wel, maar is vertrouwen niet iets dat je moet verdienen?
Tja, de Rabo, Lance Armstrong, de penningmees-ter van de kerk, Volkswagen, hadden al heel wat verdiend. En dan ineens ….
Lees meer

Blijf op de hoogte
Als je AGEM volgt op Facebook blijf je op de hoogte van nieuws over duurzame energie. Like onze pagina dan ook ;-)
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Natalie, Karlijn of Björn:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2015 AGEM, All rights reserved.