Copy
Agem nieuwsbrief november 2014
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Stirlingmotor uit de Achterhoek slingert duurzaamheid aan
In stilte maakt een Achterhoeks bedrijf wereldwijd steeds meer furore met een bijzonder product: duurzame motoren. Microgen uit Doetinchem heeft als eerste in de geschiedenis en als enige ter wereld kans gezien om de duurzame Stirlingmotor in serie te produceren. Hans Leliveld, directeur, geeft antwoord op onze vragen.
 
Wat is er duurzaam aan de Stirlingmotor?
De motor werkt op een temperatuurverschil tussen de bovenkant en de onderkant van de motor. Dat verschil in temperatuur kun je realiseren met behulp van elke energiebron: zon, biomassa of fossiele brandstoffen als gas. Door verhitting van de bovenkant van de motor komt een zuiger in de motor in beweging. Die zuiger gaat in een bepaalde frequentie op en neer in een met helium gevulde cilinder, magneten bewegen mee langs een spoel die als resultaat daarvan wisselstroom produceert.
 
Waar was de Stirlingmotor al die tijd?
De uitvinding stamt uit begin 19e eeuw en was vooral ontwikkeld als veilige motor. Toen fossiele brandstoffen gemakkelijk en in overvloed beschikbaar kwamen, veroverden verbrandingsmotoren de leidende positie die ze nu nog steeds hebben. Nu die fossiele energie opraakt en bovendien niet zo gemakkelijk meer is te krijgen, wordt het principe van de Schotse dominee Robert Stirling weer interessant.
 
< Lees hier wat deze motor in uw huis kan besparen >
De overstapper:
Jeroen van Geenen

Jeroen van Geenen, CDA-raadslid in de gemeente Aalten, jij was er vroeg bij
Ik denk dat ik één van de eerste overstappers was. De switch ging goed en was plezierig. En ook nu, als ik een mail stuur krijg ik warempel antwoord. 
De kleinschaligheid van AGEM zorgt voor persoonlijke aandacht. Anders dan bij mijn vorige leverancier, de NUON, waar de aandacht naar mijn idee onecht is.
 
Wat was de belangrijkste reden om over te stappen
Groen is goed en belangrijk, maar ik kijk ook naar mijn portemonnee. Maar met dezelfde uitgaven was ik ook overgestapt, want ik vind het fijn dat geld in de Achterhoek blijft en niet naar het buitenland verdwijnt. Bovendien wordt mijn geld nu meteen weer ingezet voor groene projecten.
 
Het CDA staat voor agrarische belangen, botst dat niet met duurzaamheid?
Nee, agrarische belangen en duurzaamheid zijn niet strijdig. Ik denk juist dat er veel kansen liggen. Tegen biogas is nog veel weerstand, maar biomassa is een heel goede manier om agrarische bedrijvigheid te verduurzamen.
Een prikkelende klantendag
Zondag 9 november waren vele klanten van AGEM in het ICER, het centrum voor techniek en innovatie, in Ulft. Het was interessant, leerzaam en gezellig. AGEM-klanten United.
 
Bevlogen visie van Greenspirator
Er waren zeker 75 klanten naar ICER gekomen. Hoogtepunt was voor velen ongetwijfeld de presentatie van Jan Willen van der Groep, de Greenspirator. Zijn presentatie moet je eigenlijk horen maar als je er geweest bent kun je met deze link even de opwinding weer oproepen. Ga naar de site van Greenspirator en klik op “downloadmap preso's”, en dan de map "TKIenerGO".
De strekking van Van der Groep was dat kleine stapjes de grote ontwikkeling blokkeren. En vele kleine stapjes zijn veel duurder dan één grote stap. Doe het, durf het.
 
Gevaarlijk, vies en een moordend tempo
Ook kon je je laten rondleiden door het ICER of een film van de "good old DRU" bekijken. Maar was het wel zo’n "goeie ouwe ijzerfabriek"?
Een bezoeker vertelde dat ze voor geen geld in die fabriek zou willen werken. "Gevaarlijk, vies en een moordend tempo. Daarna is er veel verbeterd. Maar wat me opviel is dat er veel aandacht was voor het acute gevaar en niet voor de langere termijn. Dat zien we nu ook terug bij de trage ontwikkeling naar duurzame energie."
De andere klanten zullen zich nog wel eens achter het oor krabben bij het horen van de enthousiaste verhalen. Volgende keer ook? Afspraak!
In onze mediatheek staan foto’s.
Actie zonnepanelen
Via AGEM kun je binnenkort zonnepanelen aanschaffen. Dat kun je individueel doen of via een collectief programma.
De voorbereidingen zijn in volle gang. Er komt een website met informatie, een forum om ervaringen te delen en filmpjes van leveranciers. Alles om goed beslagen tot een keuze te komen. In de volgende nieuwsbrief kunnen we je meer melden.
Inspiratiedag in Lintelo
Tijdens de inspiratiesessies 26 november in Lintelo is veel energie opgewekt. Frans Miggelbrink trok de Achterhoekers uit hun dorp en wijk. De zaal zat vol en er ontstonden goede ideeën. De aanwezigen gingen naar huis met een hoofd vol tips en inspiratie. https://agem.nu/lintelo/
Ook overstappen? Bel!
Om over te stappen moet je een drempel over. Maar je voelt je betrokken bij de Achterhoek en je leest dat AGEM echt met duurzame energie bezig is. En dat AGEM mensen helpt te besparen.
Bel dan gerust, bijvoorbeeld Karlijn. Wij helpen je over te stappen. Het voelt goed, het voelt echt.
0314 - 820 388
17 december, 
informatieve over alternatieve energie
Houd de avond van 17 december vrij. In Doetinchem, in de Topsporthal Achterhoek, Sportweg 1, Doetinchem, krijg je informatie over alternatieve vormen van energie. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 19.45 uur.
Tijdens deze avond krijg je informatie over het opwekken van alternatieve energie en kom je alles te weten over mogelijkheden om energie te besparen. Daarvoor zijn AGEM en Verduursaam aanwezig. Ook de provincie Gelderland gaat een presentatie houden.
Na de pauze laten Remeha en Microgen (van de Stirlingmotor) zien hoe de nieuwe HRe-ketel werkt.
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Ento, Natalie of Karlijn:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Share
Share
Copyright © 2014 AGEM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp