Copy
AGEM nieuwsbrief juni 2016
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Bron van Achterhoekse energie

Het aantal energiebronnen van AGEM groeit gestaag. Duurzaam en Achterhoeks, zoals de zonnepanelen op de stallen van varkensbedrijf Van de Wolfshaar uit Vragender.

energie-bronnen van AGEM
De lijst met bronnen van Achterhoekse duurzame energie is uitgebreid met zo’n 500.000 kWh aan zonne-energie. Erwin van de Wolfshaar, mede-eigenaar van het bedrijf: “Als je dat omrekent leveren de drie daken van de stallen energie aan 170 huishoudens. Het is natuurlijk een rekensom, maar ik vind het wel leuk dat we met onze daken wat doen voor de energie van het dorp.

bedrijfseconomische redenen
Maar de intentie is natuurlijk om op langere termijn duurzaam te werken. Ik wil graag goed met mijn bedrijf bezig zijn. Dat betekent dat we zelfvoorzienend willen zijn met energie en goed met mijn varkens willen omgaan. Weinig mest produceren en verstandig met het voer omgaan.

Lees ook over schoonheid van zonnepanelen

De overstapper: Litac
Tafeltennisvereniging Litac uit Lichtenvoorde speelt en traint in de Zandschoppe. Rob van Heun van de stichting die het gebouw beheert wil samen met Litac zonnepanelen aanleggen op het dak. “We kunnen de energiekosten van het gebouw flink verlagen. Voor de leden van Litac kunnen we contributie dan laag houden.”
De accommodatie is in 2012 grondig genoveerd en uitgebreid. Van Heun: “Litac groeide, met name door het dynamic tennis, naar 260 leden. Op de nieuwe accommodatie wilden we graag zonnepanelen plaatsen, maar dat was toen financieel niet haalbaar.
Door de ledenactie van AGEM is er meer mogelijk.”

Is dynamic tennis iets voor jou? En waarom overstappen op AGEM? Je leest het hier
Stap direct over
Share
Share
AGEM-café over zonnepanelen
5 juli gaat het AGEM-café over zonne-energie. Wil je op eigen dak zonnepanelen? Deelnemen aan een coöperatie? Of zelf een postcoderoosproject starten? Steek je licht op in het AGEM-café in Grenscafé de Peer in 's-Heerenberg.

Vanaf 20.00 uur ben je welkom. Je krijgt informatie en tips over zonne-energie, panelen en omvormers. Maar we bieden ook hulp met het oprichten van een coöperatie.
Platform voor coöperaties
Afgelopen maandag, 27 juni, organiseerde AGEM een bijeenkomst voor lokale energie-coöperaties. Iedere coop doet het op haar manier, maar er valt zo veel te leren. Veel coöperaties zouden een soort handboek voor coöperaties wensen. Er komt geen woudlopers-handboek maar AGEM fungeert wel als vraagbaak en komt misschien met formats die lokale coöperaties helpen.
column
Gerrits
Groene
Gedachten

Breaking news! IJsland is energieneutraal. De bewoners leven en de bedrijven werken op aardwarmte. "O ja, zo kan ik het ook", hoorde ik mezelf zeggen. "Als je op een vulkaan woont, dan ben je gek als je dat niet gebruikt."
Wat doen wij dan? Lees verder

Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Karlijn of Pieter:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2016 AGEM, All rights reserved.