Copy
AGEM nieuwsbrief mei 2015
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Zonne-energie van Echt Energie
Gerard van Balveren is bestuurslid van Echt Energie, een coöperatie die in Oude IJsselstreek aanleg van zonnepanelen stimuleert. Wat is zijn drijfveer? En hoe is het met het heilige vuur?
 
 iedereen weet toch dat je in 10 jaar terugverdient?
“Al sinds 2012 zoeken we een mogelijkheid om zonnepanelen aan te leggen voor mensen die zo’n investering niet kunnen betalen. Iedereen weet dat je binnen tien jaar de investering in zonnepanelen hebt terugbetaald. En dat je daarna geld 'verdient'. Dat is leuk als je een paar mille op de bank hebt die je niet nodig hebt. Maar wat als je dat niet hebt?
Gerard van Balveren zag dat er veel enthousiasme om energie te besparen wordt doodgeslagen. “Zeker voor mensen met een beperkte financiële buffer is een lagere energierekening een welkome besparing. En voor ons allemaal betekent meer gebruik van zonne-energie dat er minder CO2 wordt uitgestoten.”
 
 duurzame doelstellingen van Oude IJsselstreek
Samen met Hein van Groningen, Gerrit Vossers en Henk Hengeveld is van Balveren betrokken bij de werkgroep Duurzame Energie Oude IJsselstreek om meer zonne-energie op te wekken in hun gemeente. “We willen invulling geven aan de duurzame doelstelling van het gemeentebestuur. Voor de uitvoering hiervan werd onlangs de coöperatie Echt Energie opgericht, met ook Otto Willemsen als bestuurslid.”
 
 we zijn uniek in Nederland
“Op het zonne-energie forum van Alliander in Hilversum in 2013 bleek dat de Achterhoekse oplossing een voor Nederland uniek project is. Maar pas na de definitieve oprichting van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) in 2014 pasten alle stukjes van de puzzel in elkaar en kon het project verder uitgewerkt worden.”
<lees hoe het unieke idee wordt omgezet in daden
De overstapper:
Mariel Kampshof van Blend
Mariël Kampshoff is geboren en getogen Doetinchemse. Na een aantal jaren in de Randstad is ze weer terug in het oosten. Ze voelt zich Achterhoekse en draagt dat met haar werk uit.
In haar winkel, Blend, in Doetinchem, draait het om Achterhoekse producten. Dus was de overstap naar AGEM vanzelfsprekend.
 
Blend zat verscholen in een pand aan de Waterstraat in Doetinchem, maar is per 22 mei verhuisd naar de Gasthuisstraat, een kleine stukje verder, vol in het licht. "In dat pand is veel meer mogelijk", volgens Mariël.

"Blend is niet alleen maar een winkel met leuke gifts en handige producten. Ik wil ook andere ondernemers een plek geven om hun producten of diensten te laten zien. En ik wil een plaats bieden waar mensen samen iets nieuws kunnen ontwikkelen. Er komen muzikanten op de bovenste verdieping en ik ben bezig met een verkooppunt voor lokale producten, vers van het land."

Het pand heeft veel glas. Kun je daar energie opwekken?
"Haha, dat zou misschien wel kunnen maar daar komen nu een moestuintje en een verticale tuin. Ook leuke projecten.
Energie opwekken, dat laat ik aan anderen over, ik kies voor het gemak van AGEM.
Tennisvereniging slaat haar slag
Tennisvereniging LTC de Drieslag uit Hoog Keppel doet mee met de leden-actie van AGEM en gaat zonnepanelen plaatsen op het clubhuis. Eric Bakker, voorzitter van de Drieslag, is een tevreden man.
“We hebben een mooie deal gemaakt. Misschien wel meer dan een drieslag. We vervangen het dak van het clubhuis, leggen zonnepanelen aan waardoor we fors op de energie besparen en het kost de leden geen cent extra contributie. En toch kunnen we over een paar jaar gewoon de tennisbanen vernieuwen.
En als AGEM over drie jaar, als de contracten aflopen, weer een actie heeft gaan we LED-verlichting aanleggen.

Eric Bakker legt uit hoe makkelijk het is. "We hebben gewoon het spaarpotje dat we hadden voor de vervanging van de banen toegevoegd aan de opbrengst van de AGEM-ledenactie. <Klinkt dat interessant? lees meer!>
Share
Share
Duurzaam Doen Winterswijk
Meer dan 20 bedrijven op het gebied van duurzaamheid presenteren zich in de Notaristuin van Winterswijk. Zonneboilers, ecologisch vlees, geitenkaas, isolatie, en natuurlijk AGEM. Op een podium zijn interessante sprekers, waaronder op 31 mei (om 14 uur) Bas Eickhout, europarlementariër van GroenLinks en Rik Gommers wethouder van Winterswijk.
zaterdag 30 mei (11-16 uur), zondag 31 mei  (12-16 uur)
Snelste Solar Boat
De Bleek in Doetinchem is 30 mei een duurzaam, gezellig festivalterrein. AGEM is ook aanwezig. Geniet van goede muziek en leuke activiteiten en haal bij de eet- en drinkkraampjes wat lekkers. Tijdens het festival wordt op de Oude IJssel gestreden voor de titel van snelste Solarboat van Nederland. zaterdag 30 mei, 14 tot 17 uur
AGEM op de landbouwbeurs
Van 3 t/m 5 juni is de Land- en Tuinbouwbeurs Oost-Nederland/Achterhoek aan de Ruurloseweg, (hoek Petersdijk) in Zelhem. Het thema is dit jaar "Bouwen aan de toekomst". De beurs is iedere dag geopend van 13.00 tot 22.00 uur. AGEM is present met een stand met informatie over duurzame energie en hulp bij het overstappen. Voor een overzicht van het programma kijk op de site van de beurs.
woensdag 3 juni t/m vrijdag 5 juni van 13-22 uur.
Hoe innovatief is ons groene gas?
Vorige maand berichtten we via de nieuwsbrief over de gaswasser van 'de Marke' in Hengelo. Daar komt het groene gas vandaan dat AGEM jou levert ter waarde van 200 euro als je zonnepanelen bestelt via onze PV-actie. Het filmpje dat meer duidelijkheid geeft over de boerderij is nu vervangen door een nieuwe versie. lees meer en bekijk de video
column
 
Gerrits Groene Gedachten
Van de gesubsidieerde elektrische auto’s verdwijnt 12% naar het buitenland. Zonde van mijn belasting-geld. De andere 88% zit mij steeds meer dwars.
In het dagelijks verkeer, maar ook omdat het slecht besteed geld is. Ze kosten mij geld als belastingbetaler en zelfs als eigenaar van een hond. <Lees meer>
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Natalie of Karlijn:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2015 AGEM,