Copy
Agem nieuwsbrief januari 2015
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Klimaatstraatfeest zet buren aan tot energie besparen
Je autobanden op spanning brengen, je energieverbruik vergelijken met de buren, led-lampen indraaien, het zijn allemaal kleine dingen die helpen je energieverbruik te verlagen. En als je dat samen met je buren doet of samen met je collega’s, dan kun je er zelfs een prijs mee winnen. En het is nog veel leuker ook! Dat ontdekten de bewoners van enkele straten in Doetinchem en een aantal ambtenaren van de gemeente Doetinchem. Zij doen mee aan het Klimaatstraatfeest.

Het Klimaatstraatfeest  is een landelijke actie om energie te besparen. Uitgangspunt is de gedachte dat samen energie besparen veel leuker is. Het project gaat dus niet uit van individuele acties maar stimuleert juist het inzetten van energiebesparende acties samen met de buren. Het project heeft ook een wedstrijdelement. De winnaar, dus de straat die het meeste heeft gedaan op gebied van energiebesparing, krijgt een voucher van 10.000 euro om een straatfeest te organiseren. Het Klimaatstraatfeest werkt in verschillende rondes en na de eerste afvalronde waren er nog vijf Doetinchemse straten in de race. Nu, na de tweede afvalronde maakt de Tulpenstraat nog steeds kans op een prijs.

Gevulde koeken 

Mundel van Wezenbeek, tijdelijk coördinator duurzaamheid bij de gemeente Doetinchem , ter vervanging van Klaartje Legtenberg: “We proberen het project vanuit de gemeente volop onder de aandacht te brengen. Alle deelnemers van Tulpenstraat, hebben van de gemeente een aanbod gekregen wat hen helpt om energie te besparen. <lees verder> 

 

‘Gratis’ zonnepanelen via Echt Energie
Coöperatie Echt Energie in de gemeente Oude IJsselstreek heeft een formule bedacht om de investering op zonnepanelen af te betalen via de besparing op stroomkosten. Ook dalen hierdoor direct de jaarlijkse kosten en zijn zonnepanelen bereikbaar voor mensen, die nu geen mogelijkheid hebben om te investeren. Echt Energie werkt hierin samen met AGEM.
Het project gaat uit van massale inkoop van bijna 5000 zonnepanelen bij een leverancier uit de eigen omgeving, inclusief 10 jaar lang onderhoud en service. De leverancier voldoet aan de door AGEM gestelde voorwaarden. Omdat het Achterhoekse installateurs betreft, is dit ook een impuls voor de lokale werkgelegenheid. De afbetaling van de financiering geschiedt via AGEM, die ook de resterende energielevering verzorgt.
De bedoeling is, dat dit project ook in andere gemeenten in de Achterhoek wordt uitgerold.

Meer informatie is te vinden op de website van Echt Energie.
 
Heel veel tips van verduurSaam: #maartbespaart
VerduurSaam geeft in de lentemaand maart veel uiteenlopende bespaartips. VerduurSaam nodigt de Achterhoekers uit gedurende deze maand bewuster met energieverbruik om te gaan en hierin zoveel mogelijk te besparen. VerduurSaam geeft hiervoor dagelijks handige bespaartips. Deze tips zijn direct te gebruiken. Ook laten de tips zien wat je kunt besparen op je energierekening. De tips staan de Facebookpagina van verduurSaam. Ook worden ze gedeeld via het Twitteraccount. Meer informatie is ook te vinden op de website van verduurSaam 

Gerrits Groene Gedachten


Het grijze gemak
 
Drie weken oud is ze en ze weegt ongeveer 4 kilo. Dat zijn vier pakken melk. En toch veroorzaakt ze meer afval dan haar ouders bij elkaar. De verpakking van cadeautjes tel ik dan niet eens mee. Het zijn de luiers. Ze zal in haar luierperiode 1000 kilo luierafval produceren. Kan dat groener?
 
ecologische footprint
Bijna 25 jaar geleden werd ze geboren, mijn oudste dochter, Marieke. Met mijn toenmalige vrouw leefde ik toen nog in een andere wereld, de Muur was net gevallen maar de bossen verpieterden door zure regen. Wij wilden de wereld niet onnodig vervuilen. Onze ecologische footprint moest kleiner en met een baby erbij betekende dat keuzes maken. Qua baby werden dat wasbare luiers.
 
wasbare luier
Niet die in een pasvorm, maar de klassieke katoenen luier met veiligheidsspeld. Ik zou wel willen zeggen dat ik zo’n luier makkelijk omdeed, maar dat was niet zo. Bovendien had Marieke constant een natte kont en het stonk een uur in de wind, haar kamertje en de emmer met luiers. Altijd ongemak.
 
drolletje
<lees verder>
 
28 maart informatiemarkt Klimaatstraatfeest
Op zaterdag 28 maart van 10.00 tot 15.00 uur organiseren de deelnemers van het HIER Klimaatstraatfeest samen met AGEM en ADV een informatiemarkt. Specialisten van de gemeente Doetinchem, ADV en AGEM kunnen dan alles vertellen over energie besparen en wat het oplevert aan comfort en kostenbesparing. Ook zijn er lokale bedrijven die informatie kunnen geven over zonnepanelen en isolatie. 

Dit evenement vindt plaats tijdens de zaterdagmarkt in Doetinchem op het plein voor het gemeentehuis.
 
Verhalen van overstappers gezocht!
Ben jij overgestapt naar AGEM? Waarom?  En wat is jouw ervaring? Is het is echt zo lastig om over te stappen? Wij zijn op zoek naar verhalen van overstappers.Vertel jij jouw verhaal? Stuur een mailtje naar redactie@agem.nu.

 
 
AGEM komt naar u toe
Wij maken het u graag makkelijk. Daarom komen we ook bij u in de buurt. Zo waren we afgelopen in februari te gast bij de gemeenten Aalten en Doetinchem. In maart zijn we op bezoek in de gemeente Oost Gelre: op 5 maart waren we in Lichtenvoorde en op 19 maart kunt u ons vinden bij de VVV Groenlo. 
 
 
AGEM ook op Lentefestijn
Op 11 april kunt u ons vinden op het Lentefestijn bij Hof van Eckberge in Eibergen.  Kom langs als u meer wilt weten over AGEM (en natuurlijk ook wilt genieten van deze leuke voorjaarsmarkt). Meer informatie over dit Lentefestijn op de website van Hof van Eckberge.
 
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Natalie, Karlijn of Marga:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Share
Share
Copyright © 2015 AGEM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp