Copy
AGEM nieuwsbrief november 2016
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
AGEM op eigen benen
AGEM, nieuws

AGEM is niet meer afhankelijk van financiële bijdragen van de gemeenten. “Het was afgesproken dat we in 2016, voor onze duurzame doelstellingen, voor het laatst een bijdrage, als startkapitaal, van de gemeenten ontvangen”, aldus directeur Guus Ydema.

Bij de presentatie van de jaarcijfers constateerde Ydema dat de transitie voorspoedig verloopt. “Niet alleen de verduurzaming van de energie in de Achterhoek, ook onze eigen bedrijfsvoering ontwikkelt zich voorspoedig. We genereren na 2016 voldoende inkomsten om op eigen benen te staan.
In 2017 stopt, zoals gepland, de bijdrage van de acht gemeenten die AGEM hebben opgericht. Het doel om een energie-neutrale Achterhoek te realiseren is nog lang niet bereikt. Dit staat voor 2030 gepland. Ook daarover ben ik positief gestemd.
Verandert er wat voor AGEM? En voor de klanten?

De overstapper: de heer Hoitink
AGEM, overstapper
De heer Hoitink uit Aalten stapt per 1 december over op energie van AGEM.
Hoitink had de afgelopen jaren AGEM gevolgd in het nieuws. “Ook dat het aantal klanten nog niet zo hard gaat als gehoopt. Nu ons driejarig contract bij NUON afloopt konden we AGEM ook overwegen.”
Volgens Hoitink is AGEM vergelijkbaar met andere aanbieders. We hadden ook voor Greenchoice kunnen kiezen maar juist het Achterhoekse karakter vinden we belangrijk. We hebben er dus specifiek voor gekozen om Achterhoekse initiatieven te promoten.”
De heer Hoitink is een echte Aaltenaar. “Ik ben hier geboren en getogen. Tijdens en na mijn studie woonde ik niet in Aalten maar al gauw kwam ik weer terug omdat mijn vrouw een baan hier had.”
Hoitink zou ook graag groen gas willen afnemen. “Ik kon daar nog niet voor kiezen, ik begrijp dat het aanbod van groen gas nog erg klein is. Maar als er een mogelijkheid is dan neem ik ook het echte groene gas van AGEM.
BoeN moet je doen
AGEM, nieuws
In het uiterste westen van de Achterhoek komt ook een zonnedak-project. De coöperatie ‘Bronkhorst en omgeving Energie Neutraal’ (BoeN) heeft de plannen  weer opgepakt. Frank van Heijst van de werkgroep zonnedaken vertelt. 
“De coöperatie BoeN is begin 2015 opgericht. Mensen boordevol ideeën en enthousiasme maar ook met volle agenda’s. En AGEM was wel betrokken maar bood op dat moment niet de steun die we nodig hadden.
In dat laatste is nu verandering gekomen. Jacquo Harbers van AGEM legde opnieuw contact met BoeN en bood een helder en concreet pakket van ondersteuning. Plus de hulp van Ruud Krabbenborg van de AGEM; Ruud heeft recent succesvol een postcoderoos-zonnedak gerealiseerd  in Zieuwent, en hij kan BoeN dus goed en snel op dezelfde weg helpen.

BoeN en AGEM hebben daarmee samen het proces weer op gang gebracht. We zijn nog niet zo ver dat we opnieuw campagne gaan voeren. Eerst willen we de basis voor elkaar hebben, zoals een goed businessplan en een heldere brochure. We hebben al wel een geschikt dak: een boer in Steenderen wil het dak van zijn stal beschikbaar stellen voor de zonnepanelen van BoeN."

Lees meer over de nieuwe energie in Bronkhorst en omgeving.
Share
Share
AGEM-café over windenergie
AGEM, nieuws
Op 7 december gaat het AGEM-café over windenergie. In café de Luifel in Ruurlo kunt u vanaf 20 uur alle ins en outs van windenergie te horen krijgen, Het gaat AGEM om de aanwezigen een completer beeld te kunnen vormen van windenergie. Het zal gaan over geluid en schaduwwerking maar ook over rendement en kansen voor de particulier.
Energiecoach op bezoek
AGEM, nieuws
Een energiecoach helpt bewoners om energie te besparen door kleine aanpassingen in huis. Denk aan verlichting, huishoudelijke apparaten, waterverbruik en het tegengaan van tocht en vocht.
Het gaat dus niet om bouwkundige maatregelen. Dus zowel huiseigenaren als huurders kunnen veel profijt hebben van de energiecoach. Bovendien is het bezoek van de energiecoach gratis.
Aanvragen? Of zelf coach worden? Lees verder
Zonnepark in Baak
AGEM, nieuws
In 2015 speelde voetbalclub Basteom de laatste wedstrijd op ‘de Baakermat’, het terrein van de voormalige Baakse Boys. De velden aan de rand van het dorpje Baak liggen er verlaten bij. Nu zijn er plannen om er een zonnepark aan te leggen.
 
Volgens de berekeningen kunnen er maar liefst 4800 zonnepanelen worden geplaatst. De gemeente Bronckhorst steunt de plannen. AGEM is gevraagd om mee te denken in de planvorming, de realisatie en de levering van de groene energie aan Achterhoekse inwoners, bedrijven en organisaties.

 Lees hoeveel energie, en wat Baak eraan heeft.
column
Gerrits
Groene
Gedachten
column, Gerrit, Geuvers, AGEM

Was Don Quichot de eerste blanke boze man? Hij vocht tegen windmolens, hij streed tegen de vooruitgang. 'Ach was het nog maar zoals vroeger.'
Lees: Lange leve de elite.

Stap direct over
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Karlijn of Pieter:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2016 AGEM, All rights reserved.