Copy
Agem nieuwsbrief oktober 2014
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
De elektriciteitsmeter op nul door eigen koeien
Arjan Prinsen heeft met zijn ouders een melkveebedrijf van 60 melkkoeien. Hij heeft sinds het najaar van 2012 een biovergister. Daarmee wekt hij enerzijds biogas op voor elektriciteit en warmte en anderzijds tuinmest voor particulier gebruik. Zaterdag 25 oktober is het te zien tijdens de Duurzame Huizenroute.
 
“Wij voorzien volledig in onze energiebehoefte, 24 uur per dag. Zowel het bedrijf als de woning. Wat te veel wordt geproduceerd lever ik tegen marktprijs aan het net. Onze elektriciteitsmeter staat op nul.”
Op zijn erf aan de Borculoseweg 42 in Haarlo ligt een zogenaamde Aecobag. Het lijkt de bovenkant van een groene luchtballon die maximaal 6 meter boven de grond uitsteekt. In deze bolle constructie worden direct koeienmest en gras ingebracht. Deze grondstof wordt omgezet in biogas en vervolgens omgezet in elektriciteit. De organische stof, rijk aan mineralen, wordt plantenmest.
<lees meer over zijn cv-ketel voor biogas>
Innovatie uit de Achterhoek: een accu voor zonne-energie
Er waren eens twee jongemannen uit Lichtenvoorde. Zo begint het sprookje van Solar Freezer. Maar dit sprookje over een uitvinding waardoor je geen gasaansluiting meer nodig hebt gebeurt direct onder onze ogen, in de Achterhoek. Nog wel.
 
WONING OPWARMEN MET SCHAAFIJS
Verwarming van je huis door alleen zonne-energie, in extreme winters als ook de zon wekenlang niet schijnt, 100 procent CO2-neutraal. De Solar Freezer haalt die garantie uit een grote rubber zak gevuld met water. Dat water komt uit de kraan en wordt soms zelfs schaafijs.
Het systeem dat Roderick en Floris Wolters (foto) hebben bedacht levert zelfs voldoende warm tapwater om iedere dag in bad te zitten.
 
EEN SOORT ACCU
“De zak leggen we in de kruipruimte van je woning. Die zak vullen we met water en sluiten we aan op de warmtepomp. Dan heb heb je een soort accu”, legt Floris uit.
<wat is het geheim van de broers?>
De overstapper: Tim Jonker

Voor Winterswijks Belang zit Tim in de raadscommissie Ruimte. In 2013 hoorde hij tijdens een fractie-vergadering voor het eerst van AGEM.
“Bij mij komt ieder jaar het moment voorbij om mijn vaste kosten tegen het licht te houden.
Naast lopende verzekering, internet- en telefoonkosten, geldt dit ook voor de energie-aanbieders. Afgelopen september was voor mij het moment om op zoek te gaan naar een nieuwe aanbieding. Hierbij kijk ik vooral naar de prijs. 
Na het opvragen van een offerte van de AGEM kwam ik er achter dat daar geen financieel voordeel was ten opzichte van mijn huidige contract.”

En toch ben je overgestapt op de AGEM. Waarom?
“Ik vind het duurzame en lokale karakter van een energieleverancier belangrijk. Hierin scoorde AGEM erg goed.
Daarnaast initieert AGEM lokale projecten voor een duurzame manier van het opwekken van stroom en gas en stimuleert daardoor werkgelegenheid. Tot slot is AGEM 100 procent eigendom van meerdere Achterhoekse gemeenten.”
Inspiratiedag
De zekerheid van energie uit verre landen staat onder druk. Steeds meer mensen halen energie liever van hun eigen dak of, samen met buren, uit eigen dorp of wijk. AGEM organiseert samen met andere organisaties een bijeenkomst om goede ideeën te krijgen om energie op te wekken. Op 25 november is die "Inspiratiebijeenkomst Lokale Energie in de Achterhoek" in Lintelo. Hou de middag of de avond vrij voor jouw inspiratie.
Duurzame HuizenRoute op 25 oktober
Ben je benieuwd hoe blij de bewoners zijn met hun zonnepanelen, hoeveel hun huis behaaglijker is geworden door spouwmuur-isolatie? Wil je graag een windmolen, zonnepark of biovergister een keer van dichtbij bekijken? 
Ga dan op 25 oktober 2014 van 11 tot 15 uur kijken bij mensen met ervaring. Download het overzicht door hier te klikken. Meer informatie? Meer overzicht? Ga naar ons nieuwsbericht.
Jan Winkels over regionale economie
De heer Winkels heeft een hartverwarmend artikel geschreven over het belang van AGEM in de ontwikkeling van de Achterhoekse economie. “Belangrijk bij een regionaal energiebedrijf is ook de samenwerking en innovatie, alsmede de uitstraling naar andere lokale en regionale bedrijven. Twee weten er altijd meer dan één.” <Klik hier voor het hele artikel>
Consumentenpanel over zonnepanelen
Doe mee!
Voor onze actie Zonnepanelen willen we weten welke kwaliteits-kenmerken jij belangrijk vindt. Wat is belangrijk als je zonnepanelen of een leverancier zoekt. Als jij momenteel nadenkt over zonnepanelen of als je ze al hebt gelegd, wat is belangrijk bij de afweging?
Meld je aan voor het (eenmalige) consumenten-panel via pvinstallateur@agem.nu
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Ento, Natalie of Karlijn:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Share
Share
Copyright © 2014 AGEM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp