Copy
AGEM nieuwsbrief september 2016
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Boeren willen zon op erf
AGEM, nieuws

De komende jaren stopt een groot aantal boeren in de Achterhoek met hun agrarisch bedrijf. De gemeenten en de provincie hebben zorg om de leegkomende stallen. Dat kan makkelijk leiden tot verval en geweld doen aan het karakteristieke landschap van de Achterhoek.
Met AGEM is het pilotproject Zon Op Erf in het leven geroepen om zo veel mogelijk stoppende boerenbedrijven een andere invulling te geven: zonneboer worden.

asbest verwijderen
De druk op boeren neemt toe. Marges nemen af en milieu-eisen worden zwaarder. En voor 2024 moet alle asbest van de schuren zijn verwijderd. Naast de economische redenen om een boerenbedrijf te stoppen speelt soms er ook het gebrek aan opvolging bij pensionering.
Leon Masselink uit Gendringen neemt deel aan de pilot. Bij hem spelen ook andere redenen een rol. Bovendien heeft hij een mooi alternatief. Lees hier het verhaal.

deelnemen aan pilot
Met een aantal boeren wordt het pilotproject binnenkort gestart. Toch is er nog de mogelijkheid voor agrariërs om deel te nemen aan. Kijk hier voor meer informatie.

De overstapper
AGEM, overstapper
Jascha van Asselt woont in Didam en gaat overstappen op AGEM. Hij wil zonnepanelen kopen met de duurzaamheidslening. “Daar ben ik nog mee bezig, maar ik stap wel over want over mijn vorige leverancier was ik niet erg tevreden.”
“Bij AGEM heb ik alles wat energie betreft onder een dak, dat vind ik fijn. En ze helpen me goed met de duurzaamheidslening voor zonnepanelen.
Ik had gereageerd op het aanbod van Zonneplan, maar daar kreeg ik geen reactie op. De gemeente Montferland adviseerde toen AGEM. En dat contact verloopt voorspoedig, de lijnen staan in ieder geval open,” aldus de ondernemer in ttelecommunicatie. Lees meer over zijn betrokkenheid en zijn bedrijf.
In 5 maand ruim 600 aanvragen voor duurzaamheidslening
AGEM, nieuws
“Achterhoekers maken volop gebruik van de duurzaamheidsleningen” aldus Karlijn Olthof van het verduurSaam energieloket. "We hebben vanaf de start in mei 600 aanvragen behandeld."
Met die aanvragen is 3,5 miljoen euro gemoeid.
"Vaak vragen mensen de lening aan om zonnepanelen te plaatsen. Maar je kunt ook andere duurzame maatregelen treffen zoals een zonneboiler of isolatie. Dan wordt het nog interessanter omdat er sinds 15 september ook een subsidieregeling is van het rijk als je meerdere isolatiemaatregelen treft.
Bovendien hebben sommige gemeenten ook een gemeentelijke subsidie zoals Doetinchem, Oost Gelre en sinds kort ook Berkelland. Deze subsidies mag je stapelen, je krijgt nog net geen geld toe."
Meer weten? Lees hier verder
Share
Share
AGEM-café in Doetinchem
AGEM, nieuws,
Op woensdag 12 oktober (20.00 uur) gaat het AGEM-café over de actie "koop zonnepanelen met de duurzaamheidslening". Het AGEM-café is in Grand Café Luther aan de Waterstraat 3 in Doetinchem.
Deelauto Zieuwent
AGEM, nieuws
Vanaf vrijdag 9 september beschikt Zieuwent over een elektrische deelauto van MobielGedeeld. Wethouder Hoijtink startte het project met een eerste ritje met de Volkswagen E-Up.
Inwoners, ook zonder rijbewijs, kunnen zich gratis aanmelden als deelnemer. Een ritprijs is tijdens de pilot € 1,10 per uur en € 0,20 per kilometer. Hoe het werkt? Je leest het hier.
Duurzame energie voor Eibergen
AGEM, nieuws
Martin Koopman Installatietechniek en zalencentrum De Huve in Eibergen hebben hun daken beschikbaar gesteld voor 'zonnepalen op andermans dak'. Onder de naam Duurzame Energie Eibergen / Rekken kunnen inwoners uit Eibergen en omgeving zonne-energie opwekken. Meer informatie
column
Gerrits
Groene
Gedachten
column, Gerrit, Geuvers, AGEM

Koning Willem heeft in de Troonrede het begrip ‘circulaire economie’ niet in de mond gehad. ‘Pleur op’ trouwens ook niet. Wel 'verduurzaming', maar dat werd meteen weggegeven aan de dijkenbouwers. Want zij moeten ervoor zorgen dat ons landschap wordt opgesierd met nog hogere dijken zodat we nog meer CO2 kunnen uitstoten.
Lees hier de hele column.

Stap direct over
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Karlijn of Pieter:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2016 AGEM, All rights reserved.