Copy
AGEM nieuwsbrief november/december 2015
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
De groene stroom van AGEM

Hoe kun je nou weten of jouw stroom groen is of niet? 
En hoe zit dat met die verschillende soorten groen?
Justin Pagden van AGEM geeft antwoord.

"Het begint heel gemakkelijk: voor iedere megawatt duurzaam opgewekte stroom wordt een certificaat afgeven, een zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO). Een leverancier kan alleen groene stroom leveren als hij in het bezit is van GvO’s.
De Garantie van Oorsprong wordt in Nederland uitgegeven door CertiQ, onderdeel van netbeheerder Tennet. CertiQ weet dus waar de groene stroom blijft. Daardoor is de markt voor groene stroom overzichtelijk en goed gecontroleerd. Die markt is heel Europa.
De certificaten zijn verhandelbaar. Een producent van duurzame energie kan dus kiezen voor een bepaalde leverancier.

Waarom kiezen producenten voor AGEM? En wat is lichtgroene stroom? Lees dat op onze website

De overstapper: het Strandbad
Het Strandbad Winterswijk is sinds september klant van AGEM. Voor Helma Ligtenbarg was het al snel duidelijk: als betrokken Achterhoeker kies je voor AGEM.
Als Helma vertelt over de overstap valt de eerste sneeuw. “Vorig jaar moest het water eraf want er was helemaal geen verwarming. We konden dus niets doen in het winterseizoen. Nu kunnen de vrijwilligers gewoon verder met onderhoud. En we bouwen een kabelbaan.”

Lees meer over de plannen van het Strandbad
Lichtenvoorde slim met warmte
Adrie, Reugebrink, Argo, AGEM
In Lichtenvoorde wordt de warmte van de biovergister gebruikt voor de verwarming van zwembad Meekenesch. Het idee is afkomstig van Ton van de Giessen, een gepensioneerde werktuigbouwkundige en inwoner van het dorp.
Door de medewerking van de biovergister (BIR/Waterstromen) en een lening van de gemeente hoopt de Stichting EnergieK een halvering van de energierekening van het zwembad te behalen. De warmte gaat ook het gemeentehuis en verzorgingshuis Antoniushove verwarmen.
Een win-winsituatie noemt wethouder Hoijtink van Oost Gelre het initiatief: “We besparen energie en de uitstoot van CO2 wordt verlaagd.”

Van de Giessen is geen pensionado die achterover leunt. Lees hier waar het heilige vuur hem brengt. 
Share
Share
Opa en oma zon
Grootouders worden door kleinkinderen vaak genoemd naar de plaats waar ze wonen, "gekregen van opa-en-oma-Zutphen". Daar wil de stichting Opa en Oma Zon verandering in brengen. 

Voor 300 euro kopen grootouders een aandeel in zonnepanelen. Op die manier kunnen ze een bijdrage leveren in de opvoeding van hun kleinkinderen blijkt uit de verhalen op de website.
De jaarlijkse opbrengst, 30 euro, wordt op de spaarrekening van het kleinkind gestort met een persoonlijke boodschap. "Gekregen van opa-en-oma-zon".
Björn de boer op
Björn Wouters werft sinds november ondernemers als AGEM-klant.
“Een ondernemer heeft een voorbeeldfunctie en is vaak zeer betrokken. Ik bezoek ondernemers om AGEM onder de aandacht te brengen, momenteel in Winterswijk. Ik ben pas in november begonnen, toch lopen er serieuze offerte-aanvragen.
Lees meer over zijn aanpak
column
Gerrits
Groene
Gedachten

Kleine ridders
Als ik aan 64 hoogleraren denk zie ik de opening van het academische jaar voor me. Het lijkt heel wat. Maar als er maar één rotte appel tussen zit die zijn professoraat bij elkaar heeft gekopieerd dan kun je de hele mand weggooien. Ik heb het niet zo op die statig schrijdende ridders.
Ik word niet opgewonden van 64 hoogleraren .... 
Waarvan wel? Lees dat hier

Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Natalie of Karlijn:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2015 AGEM, All rights reserved.