Copy
AGEM nieuwsbrief augustus 2015
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Werk aan zon op erf

De ambitie is er, maar een Achterhoeker heeft handen en voeten nodig. Het project ‘Zon op het erf’ wordt binnenkort concreet gemaakt in een werkconferentie. Waar liggen drempels en waar staat een beer op de weg? En wie kan die het beste opruimen? 

Zon op erf, de kans
"Tijdens een werkconferentie in november moeten we, met deskundigen, betrokkenen en beslissers antwoorden vinden op al die vragen," zegt Guus Ydema, directeur van AGEM en organisator. “We hebben een zonnig perspectief geschetst: een groot decentraal zonnenetwerk van panelen op boerenerven in de Achterhoek. In totaal 750 megawatt als alternatief voor een centrale op fossiele energie.
Daarmee wekken we meer dan de helft van de Achterhoekse behoefte aan energie op met zonnepanelen op boerenerven en zou Achterhoek een grote slag maken om in 2030 de hele regio energieneutraal te zijn. Tussen 2016 en 2020 willen we 50 leegkomende boerenerven ombouwen tot zonneboerderijen.
Wat kan de uitkomst zijn? lees verder
De overstapper: zorgboerderij Freriks
Kinderboerderij Freriks in Winterswijk is zorgboerderij én kinderboerderij waar mensen uit de hele regio komen. Sociaal ondernemer Meino Janszen vertelt waarom hij overstapt op AGEM.
Ik was niet erg tevreden over mijn huidige energie-leverancier. Dan ga je nadenken en kom je tot de conclusie dat je iets moet doen voor je eigen regio als dat kan. AGEM maakt dat mogelijk. En we weten ook echt zeker dat het groene energie is. Privé ben ik al overgestapt. Met de kinderboerderij hebben we nog een contract. Maar daarna is ook díe energie duurzaam.
 
"We draaien goed," aldus Meino Janszen, "tijd om het beter te doen. We onderzoeken de kansen voor verduurzamen en groene energie, dan kom je vanzelf bij AGEM uit.
 
Natuurlijke speeltoestellen
Maar we zijn er natuurlijk voor kinderen. We willen een speelweide met natuurlijke toestellen maken. Zondag 4 oktober organiseert de kinderboerderij het jaarlijkse dierendagfeest met een streekmarkt. AGEM is daarbij aanwezig. Als mensen kiezen om gas en stroom af te nemen via AGEM kunnen ze via de maatschappelijke bijdrage de kinderboerderij Freriks steunen. Dan kunnen wij met hun bijdrage de kinderboerderij nog aantrekkelijker te maken.”
 
Welke gebeurtenis heeft zijn maatschappelijke betrokkenheid veroorzaakt? Lees meer over Meino Janszen en zijn passie.
Postcoderozen in de Achterhoek
Adrie, Reugebrink, Argo, AGEM
De afgelopen maanden zijn in de Achterhoek veel projecten voor zonne-energie gestart met postcoderoos. Een rondje langs de velden met Jacquo Harbers, specialist zonne-energie.
Bij de invoering van het Energie-Akkoord is geregeld dat mensen zonne-energie kunnen opwekken voor eigen gebruik, ook als dat niet op eigen dak gebeurt. De zonnepanelen moeten dan in hetzelfde of een aanpalend postcodegebied liggen.
 
Postcoderozen ondanks bureaucratie
De regeling was lastig omdat er veel bureaucratie bij kwam kijken. Desondanks bruiste het in de Achterhoek: Berkelland, Wichmond-Vierakker, Zieuwent en ook het stadje Bronkhorst. Door verbeteringen in de regeling is de postcoderoos nu nog gemakkelijker. Jacquo Harbers, van AGEM, ondersteunt deze projecten. Jacquo is trots op de voortgang. "Als u geïnteresseerd bent kunt u zich trouwens nog melden." Lees hier hoe ver de projecten al zijn gevorderd.
Zieuwent boekt snel succes
Adrie, Reugebrink, Argo, AGEM
Het dorp Zieuwent is een actief Achterhoeks dorp. Zieuwents Belang heeft een bijzonder initiatief genomen.
De dorpsvereniging heeft een dak gezocht om zonnepanelen te plaatsen die inwoners van het dorp en ommelanden kunnen kopen. De opgewekte zonne-energie is voor de eigenaren. Maar een deel van de opbrengst gaat naar voorzieningen voor de lokale gemeenschap. Drie vliegen in één klap: goedkope energie, minder CO2-uitstoot en een leefbaar dorp.
Ruud Krabbenborg vertelt over deze succesvolle postcoderoos.
Lees hier hoe al het enthousiasme en dorpsgevoel bij elkaar is gebracht.
Share
Share
100 jaar Liander
Geniet van een reis door 100 jaar netwerkbedrijf in Nederland. Hoe het allemaal begon, welke vlucht energie heeft doorgemaakt. En ook alvast een voorproefje van wat de toekomst gaat brengen.
Te beleven in het fraaie 'Radio Kootwijk', donderdag 17 - zondag 20 september.
Meld je aan voor één van deze dagen. Maar wees er snel bij!
Blije markt
De Blije Markt is voor liefhebbers van pure producten, iedere laatste zondag van de maand, tot eind oktober.
In het Mark Tennantplant-soen staan dus ook 30 augustus kramen met pure voeding en creatieve duur-zame producten, horeca en mobiele terrasjes vanuit rijdende keukentjes. Maar ook achtergrond-verhalen, lezingen, recepten, boodschappen- lijstjes-met-het-seizoen-mee, workshops (zelf proeven en doen) en live muziek.
AGEM informeert je over lokale, eerlijke en duurzame energie. Kijk hier voor info 
Kom d'rin
De Gemeente Bronckhorst viert haar 10-jarig bestaan met de inwoners op 5 september 2015 op het gemeentehuis in Hengelo. Tussen 11.00 en 15.00 uur is het open huis. AGEM en VerduurSaam zijn er met het Energieloket.
Beurs4B Eibergen
Op de beurs waar ondernemers die iets voor elkaar kunnen betekenen is ook AGEM aanwezig. Wil je ook iets betekenen voor een andere ondernemer? Kom donderdag 10 september van 14 tot 21 uur naar de Beurs4B in Hof van Eckberge in Eibergen.
Open Tuindagen Wichmond
In het weekend van 19 en 20 september is AGEM van 10:00 tot 17:00 uur aan-wezig bij de Open Tuin-dagen Arends in Wichmond (Lankhorsterstraat 25a).
column
Gerrits
Groene
Gedachten

Henk Kamp wil geen gas meer uit de bodem van Groningen halen. En hij wil het liever niet bij die enge, nare Poetin kopen.
Kamp wil noch door de kat noch door de hond gebeten worden.
Dus halen we aardgas uit de bodem van de Noordzee. "Maar niet te lang hoor, want voordat de zeebodem is uitgeput hebben we de overgang geregeld."
Overgang?

Lees verder

Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Ento, Björn, Natalie of Karlijn:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2015 AGEM, All rights reserved.