Copy
AGEM nieuwsbrief oktober-november 2016
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Langeveld: 4 miljard tot 2030
AGEM, nieuws

Drie jaar geleden besloten acht gemeenten in de Achterhoek een energiemaatschappij op te richten om de regio in 2030 energie-neutraal te maken. Vorige maand werd de balans opgemaakt in het Borghuis in Doetinchem.
Frans Langeveld, wethouder van Doetinchem, rekende gemeentebestuurders voor dat er tot 2030 maar liefst 4 miljard euro nodig is om de Achterhoek energie-neutraal te laten worden. De zaal viel even stil. "Ik vond het nodig de urgentie aan te geven. Dan is zo'n enorm bedrag wel beeldend, hoewel het op zich onvoorstelbaar is. Het is geld dat inwoners en bedrijven van de Achterhoek moeten investeren. Dat betekent dus ook dat ze financieel rendement ontvangen. En een duurzame woonomgeving natuurlijk."
Veel van die 4 miljard blijft in onze regio omdat we via AGEM onze kennis en investering focussen op de Achterhoek.

Hesselink Koffie stapt over
AGEM, overstapper
Met zijn koffiebranderij in Winterswijk stapt Gerrit Hesselink over op duurzame energie opgewekt in de Achterhoek. En met 390 zonnepanelen op het bedrijfspand levert hij ook energie aan AGEM.
Hesselink is betrokken bij de regio en streeft een duurzame wereld na. ‘Hesselink Koffie schenkt geluk’, luidt het motto van de koffiebrander uit Winterswijk. "Wij richten ons op koffie buitenshuis, in de horeca en op het bedrijf. "Die bedrijven willen hun klanten kwaliteit bieden. Onze koffie draagt daaraan bij. Maar het gaat ons ook om geluk voor onze medewerkers en de koffieboeren uit koffieproducerende landen."
Logisch dat Hesselink ook betrokken is bij zijn omgeving, de Achterhoek. "We wekken meer stroom op dan we verbruiken. Wat is er dan mooier dan dat het ten goede komt aan onze regio. Op een ander dak willen we zonnepanelen plaatsen voor een Winterswijkse postcoderoos. Dat is in onderzoek. Dan kunnen inwoners hun zonne-energie opwekken op ons dak," aldus Gerrit Hesselink.
Lees meer over de passie in het 130-jaar oude familiebedrijf
Het energiepark van Winterswijk
AGEM, nieuws
Thijs Huls is jong en ambitieus. Hij stimuleert de lokale en regionale economie met duurzame projecten. Tijdens de Duurzame Huizenroute, 5 november, kun je zijn projecten bekijken.
Zijn ambitie duurzaam te leven spreidt Thijs uit naar zijn dorp, Ratum, en met hetzelfde gemak naar de hele Achterhoek. Bij de woning van zijn ouders ontwikkelt hij onder meer met zijn vader een energiepark waar mensen inspiratie kunnen opdoen. "Maar ze kunnen ook heel direct zien hoe eenvoudig het is om energie te besparen. We hebben heel concrete voorbeelden, zoals verlichting. Je kunt zien hoe mooi dat tegenwoordig is en hoe snel je dat soort investeringen terugverdient."

Allemaal leuk maar voor de eye-catchers van 5 november lees je verder
Share
Share
Duurzame huizen en bedrijven
AGEM, nieuws
De Achterhoekse Duurzame Huizenroute wordt dit jaar voor de 4e keer op rij georganiseerd door het verduurSaam energieloket. Op zaterdag 5 november stellen in de Achterhoek veel eigenaren van energiezuinige woningen hun deuren open voor publiek.
De landelijke actie is ook op 12 november. In de Achterhoek hebben de eigenaars daar niet voor gekozen. Dus sla uw slag op 5 november en kijk op de website van verduurSaam voor meer informatie. Ook is de Achterhoekse Duurzame Huizenroute te volgen via Twitter en Facebook
Pieter Niemeijer
AGEM, nieuws
Als je AGEM belt is de kans groot dat je als eerste Pieter Niemeijer te pakken krijgt. Pieter (44) vindt zichzelf een echte Achterhoeker. “Ik ben geboren en getogen in Aalten. Ik woon samen en heb een zoon van vijf jaar. Ik merk aan mezelf dat naarmate ik ouder wordt de betrokkenheid bij duurzaam leven groter wordt.
Lees hier hoe zijn privé en werk samenvalt
column
Gerrits
Groene
Gedachten
column, Gerrit, Geuvers, AGEM

Belgische toestanden
Zijn zonnepanelen mooi of lelijk?
De meningen verschillen en het hangt ervan af. Als ze nog in de doos zitten valt het wel mee, maar eenmaal op dak vind ik ze vaak lelijk.
Huiseigenaren worden gedreven door efficiënte: een korte terugverdientijd. De kwestie van smaak wordt vaak niet bewaakt. Moet iedereen maar zonnepanelen leggen waar het hen goeddunkt?

Lees de column over Belgische toestanden.

Stap direct over
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Karlijn of Pieter:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2016 AGEM, All rights reserved.