Copy
Agem nieuwsbrief mei 2014
Lees de nieuwsbrief in uw browser
De eerste twee bijeenkomsten van Scholder an Scholder, in Aalten en Neede, blijken een schot in de roos. De aanwezige sportverenigingen zijn enthousiast over de actie "met gezond boerenverstand help ik mijn club energie besparen". De tips van experts en voorbeeldclubs bieden velen kansen om hun eigen energierekening flink te verlagen. De opmerking dat 100 leden die zich aansluiten bij AGEM ruim €7000 duurzame investering mogelijk maken, is voor velen een trigger. 
Binnenkort is de derde – en laatste – bijeenkomst in het mooie ’s-Heerenberg, bij de voetbalclub MvR. Als u bij de vorige bijeenkomsten niet aanwezig was, kunt u dinsdag 20 mei voor uw vereniging op maat gesneden tips krijgen.

Aanmelden kan via 
http://www.agem.nu/aanmelding/
Voor LED staat het licht op groen
Bij de bijeenkomsten voor de sportclubs is Frans Meijer met zijn collega Johan Visser (foto) van Kemaru, een bedrijf actief met groene energie, aanwezig om mensen te informeren over onder andere LED. “Het mooie van deze bijeenkomsten is dat energiebesparing erg leeft", aldus Meijer. "Ook voor hun vereniging willen mensen graag wat doen. LED-lampen, zonnepanelen, infraroodverwarming, noem maar op.
Maar niemand weet het fijne ervan. Als ik erover vertel geloven ze gewoon niet dat er zo veel bespaard kan worden."
Meijer houdt van zijn werk: 'Wij vinden het leuk om mensen te vertellen over oplossingen waar ze echt wat mee kunnen. Dus geen vage visies maar maatregelen die een club snel kan uitvoeren en direct resultaat geeft.”
 
Broeden
Als wij een club een advies geven laten we ze rustig broeden. Wij houden er niet van om te pushen. Als ons advies niet aanspreekt gaat het ook niet werken. Maar ik geloof dat iedere club in een paar jaar de investering heeft terugverdiend. Ik weet het wel zeker. Soms zelfs binnen twee jaar.”
 
Proefopstelling
Sportclubs kunnen erg veel gemak hebben van LED-verlichting voor buiten. Het gekissebis tussen een penningmeester die klaagt over felle lampen die te lang branden, en de trainer die goed wil trainen en nog moet opruimen na de training, dat is ook verleden tijd. “Wij installeerden bij DVC in Didam een proefopstelling waarbij je direct naast het veld de lampen kunt dimmen. Een kleine aanpassing met een maximaal effect op de energierekening. 
 
Energiezuinig is ook
kwaliteit en comfort
Frank Roos van atletiekvereniging AVA’70 was bij de bijeenkomst in Aalten omdat de atleten LED-verlichting willen aanleggen. “We hebben niet altijd overal licht nodig.”
AVA'70 heeft recentelijk een nieuw clubgebouw aangelegd. Dat is fantastisch, het gebouw is modern en energiezuinig, met tijdschakelaars en dergelijke. Maar buiten kunnen we nog veel energie besparen. We hoeven niet altijd de hele baan te verlichten en ook niet altijd op volle kracht. Daar kunnen we nog wel geld besparen. Maar het gaat ook om kwaliteit. Met LED krijg je volgens mij ook beter licht.”
Over de bijeenkomst is Frank Roos (foto) positief: “Het enthousiasme van de sprekers is aanstekelijk. En ze zijn deskundig. Maar daardoor vond ik soms moeilijk te volgen, want ik probeerde de informatie meteen naar mijn eigen vereniging te vertalen. Gelukkig was er na afloop tijd om de mensen te spreken.”
 

AGENDA

20 mei 
AGEM, KNVB en GSF organiseren
Scholder an Scholder

Datum: dinsdag 20 mei
Tijdstip: 19.45 uur
Locatie:
Voetbalvereniging MvR
De Boshoek
Montferlandsestraat 5
7041 CJ ’s-Heerenberg

21 mei 
Conferentie Verduursaam
Achterhoekse klaten? Maak er werk van! 


Datum: 21 mei
Tijdstip: 15.00 - 19.30 uur
Locatie:
Innovatiecentrum ICER
Hutteweg 32
Ulft

Aanmelden via www.verduursaam.nl

 
Share
Share
Copyright © 2014 Agem, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp