Copy
AGEM nieuwsbrief april 2016
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Boer wil zon op zijn erf

Het is niet direct een activiteit die je zou verwachten op een boerenerf: opwekken van groene stroom door gebruik te maken van zonne-energie. Toch zou dit wel eens de toekomst kunnen zijn voor een groot deel van de agrariërs in de Achterhoek. Voor hen kan Zon op Erf (ZOEF) een serieus alternatief zijn voor het stoppen van hun boerenbedrijf.
 
duurzaam en aantrekkelijk
De Achterhoek telt op dit moment ongeveer 3000 agrarische ondernemingen. De helft hiervan stopt naar verwachting in de komende tien jaar. Voor de leegkomende opstallen, vaak voorzien van asbest, wil de Achterhoek oplossing bieden, zodat de regio de aantrekkelijkheid behoudt.
 
instappen
Het onderzoek naar de haalbaarheid van ZOEF gaat in de zomer van 2016 van start. We zoeken 10 partners die zijn gestopt met hun boerenbedrijf, of dat binnenkort gaan doen en snel kunnen instappen.
Spannend project, wil je meer weten?

De overstapper: Luuk Domhof
Luuk Domhof is sinds 2005 de baas bij De Timp uit Zieuwent. In zijn jeugd stond hij in de snackwagens op festivals patat te verkopen, nu is hij directeur. En niet zo maar een, Luuk heeft een missie.
De groentainer is zijn kenmerk op vele festivals. Patat en snacks uit een duurzaam frietkot. “Duurzaamheid zit in mijn genen, maar de basis moet eerst goed zijn voor ik vernieuwingen ga proberen om mijn passie te volgen. Want bij zo’n groentainer moet geld bij. Maar ik doe het omdat ik denk dat het de toekomst is.”

investeringen die niets kosten
Sommige duurzame investeringen kosten niets, zoals omgaan met je collega’s. Maar ook investeren in je leveranciers en relaties. Ik zie dat bij AGEM. Ze hebben steeds interesse getoond in wat we hier doen. Dat werkt prettig en dan stap ik graag over.
Lees over biodiesel uit eigen frituur en de smaak van aardappel
 
Dorpsauto voor Netterden
Adrie, Reugebrink, Argo, AGEM
Openbaar vervoer bereikt Netterden nauwelijks meer. Inwoners die het zonder eigen vervoer moeten stellen worden steeds meer beperkt in hun sociale contacten.
Stichting 't Gemeynt Netterden zorgde voor een dorpsauto. Een elektrische, natuurlijk.
Voorzitter Peter Postma, (2e van rechts): “De auto wordt gereden door vrijwilligers en de gebruiker betaalt een vergoeding."  Lees hoe het werkt.

zichzelf bedruipen
Onze dorpsauto wordt in 2016 nog gehuurd met financiële ondersteuning van de provincie. Daarna moet het project zichzelf bedruipen. Daarvoor starten we nu een crowdfundactie.”
AGEM-klanten kunnen hun maatschappelijke bijdrage hiervoor bestemmen. Dat kan hier.
Boost jouw project
Heb jij een eigen energie-initiatief dat wel een boost kan gebruiken? Neem contact op met AGEM. Het programma Leader stimuleert leefbaarheid in de Achterhoek, onder andere voor lokale duurzame-energie-initiatieven. Maar ook slimme besparingen (maatregelen of gedrag) of duurzame mobiliteit. Er is geld om jouw business-case beter te maken en boven-dien kun je begeleiding krijgen van AGEM.
Bel of mail ons.
solarpark Hengelo
Als het goed verloopt is eind dit jaar het solarpark de Kwekerij klaar. Op 29 maart is de start van de aanleg gevierd. Zo'n 7100 panelen leveren energie genoeg voor 400 huishoudens. Maar bovenal wordt het een mooi park voor de inwoners van Hengelo. Ontwerper Nico Wissing: "De meeste solarparken hebben een industrieel karakter met grote hekken eromheen. Dit wordt een plek voor de buurt waar ze een buurtfeestje kunnen houden."
column
Gerrits
Groene
Gedachten

Sinds mijn gesprek voor de AGEM met snack-koning Luuk Domhof van De Timp is ook mijn heilige streven om ooit ‘off grid’ te geraken. Los van Liander.
Een mooi doel, maar het zou nooit in me zijn opgekomen als ik zonder Ikea had geleefd.

Ikea heeft me zelfvertrouwen gegeven. Na mijn eerste bezoek aan ‘Duiven’ bleek ik te kunnen knutselen. Ineens kon ik mijn partner laten zien dat ik van een stapel planken en een zak schroeven een boekenkast kon maken. Mijn mannelijke aanzien steeg.

Dat was zo’n 30 jaar geleden. Daarna bleef dat aanzien steken.


Kom ik niet iets te veel 'off grid'?

Share
Share
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Karlijn of Pieter:
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Copyright © 2016 AGEM, All rights reserved.