Copy
Column Diana Krabbendam

Er kon of mocht veel niet in 2021. In de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West was activiteiten stil laten vallen echter geen optie. Zeker culturele activiteiten niet. We werden uitgedaagd en vonden mooie nieuwe vormen om door te gaan met ontwerpen met en in de buurt. De behoefte aan creativiteit, schoonheid, gezien worden en een positieve kijk op de buurt was groter dan ooit. Met kinderen, jongeren, ouderen en vrouwen gaven we samen met ontwerpers en kunstenaars (ook letterlijk) kleur aan de buurt.
 
Aan de mensen in de Wildemanbuurt zal het niet liggen. Zij willen vooruit en het beste voor hun kinderen, families en de buurt. Wij trekken daarin als professionele cultuurmakers met hen op door vormen te zoeken en de middelen om ze uit te voeren. Daarin lopen we vaak vast doordat subsidieregelingen die culturele en sociale doelen verenigen in de praktijk niet voldoen. Er wordt veel gesproken over de maatschappelijke rol van kunst (nu ook weer in het aanstaande regeerakkoord) maar de uitvoering daarvan stokt. Als culturele organisatie met de missie die verbindingen te maken, weten we dat maar al te goed. Daarom werken we samen met organisaties in de buurt onder de vlag WESHARE en met Amsterdamse tot internationale onderzoekspartners. Met hen leggen we bloot van wat de waarde van de relatie tussen kunst en maatschappij kenmerkt, waar kansen liggen voor sociale innovatie (of direct voor bijvoorbeeld jongeren) en waar gescheiden beleidskaders in de weg zitten.
 
We willen deze knoop lostrekken. Niet alleen in het belang van de Wildemanbuurt, maar voor alle kwetsbare buurten en degenen die werken aan gezonde leefomgevingen. We danken betrokken ontwerpers en kunstenaars en al onze partners voor ook hun bevlogenheid om zich met ons hiervoor in te zetten.
 
In het nieuwe jaar kunt u weer veel moois van ons verwachten. Ik ben er trots op dat Teike Asselbergs-Aşcioğlu per 1 januari de directie van The Beach zal versterken om onze groei en ambities mee vorm te geven. In deze nieuwsbrief stellen we haar voor. 
 

De jongeren van Studio Osdorperban brachten hun ontwerpen voor opgroeien in een gezonde buurt naar een hoger plan. Ze presenteerden hun stoelen om op te chillen zelfs op de Dutch Design Week in Eindhoven. In samenwerking met Movings Arts Project, Get Stronger by Bilal en 5713.
Foto: The Beach

Met kunstenaar Waël El Allouche speelden jongeren driezijdig voetbal, waarin het niet gaat om winnen maar om de schoonheid van het spel. In samenwerking met Studiezalen.
Foto: Dhiren Rao

Veel kinderen in de buurt kwamen met kunst en cultuur in aanraking door onze cultuurcoaches op twee basisscholen, het Gangmakers Ontwerplab en Buitenateliers. Meedoen aan de KinderKunstBiënnale was voor een paar van hen een onvergetelijke ervaring.
Foto: The Beach

Kunstjongeren maakten De Binnentuin, een bijzondere tentoonstelling op wielen in het kader van de ontwikkeling van een kindermuseum. In samenwerking met de Appel.
Foto: Kymani Ceder

Tijd voor Wildeman werd een nieuw programma met ouderen in de buurt. In samenwerking met ontwerper Madelinde Hageman, Station Wildeman en Huis van de Wijk 't Blommetje.
Foto: The Beach

De Wilde Chefs, T uit West en Wilde Vlechters groeiden samen uit naar creatieve maakateliers voor vrouwen. Onder het motto ‘Voor jou, voor mij’ werken ze wekelijks aan producten en hun eigen ontwikkeling. In samenwerking met Leoniek Bontje, Teun Castelein en vele anderen.
Foto: Dhiren Rao.

Met Four Sisters, het kunstproject in de Tuinen van West in de vorm van een maisdoolhof van Müge Yilmaz en Marija Sujica, verbonden we de omliggende wijken met de nabijgelegen polders en natuur met cultuur door te zaaien, maken en oogsten. In samenwerking met buurtorganisaties en ondernemers van de Tuinen van West.
Foto: Vera Duivenvoorden

 
 
NIEUWS
Tijd voor Wildeman in de etalage
 
Ondanks de lockdown is de expositie van Tijd voor Wildeman te zien bij The Beach. Achter de ramen schuilt het prachtige eindwerk van de ouderen dat elke avond verlicht wordt. Maak ‘s avonds of overdag een ommetje om het kunstwerk te aanschouwen te bewonderen.
 
Afgelopen weken verdiepten de ouderen zich samen met kunstenaar Madelinde Hageman in het fenomeen licht & donker. Lichte en donkere plekken in de buurt werden verkend en gefotografeerd. Lichte en donkere herinneringen werden vertaald naar schilderingen. En met uiteenlopende beelden en materialen werden associaties met licht en donker verbeeld. Net als herinneringen zijn ook schaduwen vluchtig. Het gesamtkunstwerk vormt een mobile en schaduwspel.

Tot 24 januari is het kunstwerk in de etalage van de Garage Notweg te zien.
Studio Osdorperban: Appeltjes van Oranje & AT5
 
Wij beginnen 2022 door stemmen te verzamelen voor de Appeltjes van Oranje. Corona of niet, stemmen gebeurt allemaal digitaal. De jongeren van Studio Osdorperban zijn namelijk genomineerd voor de Appeltjes van Oranje, omdat zij met hun ontwerpstudio kansengelijkheid creëren: “Wij maken producten die ervoor zorgen dat iedereen meedoet”. 
Doe je mee om de Wildemanbuurt in een positief daglicht te zetten? Of je nou uit de buurt komt of niet, het is tijd voor een positief geluid. De jongeren van Studio Osdorperban maken producten voor de buurt en ontwerpen vanuit wat zij belangrijk vinden. Vanaf 12 januari kan iedereen stemmen op Studio Osdorperban. We houden je op de hoogte.
Bilal El Hadaoui, een van de programmamakers bij Studio Osdorperban, was samen met twee jongeren van de studio te zien op AT5 bij de Straten van Amsterdam. De stoelen die de jongeren hebben ontworpen en zelf gemaakt zijn er ook te zien. In het filmpje neemt hij het op tegen de negatieve publiciteit over de Wildemanbuurt. Het filmpje is hier te zien. 

Teike Asselbergs-Aşcioğlu versterkt de directie van
The Beach


Teike Asselbergs-Aşcioğlu is per 1 januari 2022 naast Diana Krabbendam mede-directeur van The Beach. Zij woonde 12 jaar in Turkije en kwam in 2018 naar Nederland om als docent Art & Design aan de slag te gaan in het voortgezet onderwijs. Sinds 1 juni werkt Teike bij The Beach als creatief en zakelijk leider voor Ateliers Jong, dat zijn alle culturele-, kinderen- en jongeren activiteiten. Teike woonde voordat ze naar Turkije ging in Amsterdam en studeerde daar aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Na haar studie deed ze onder andere ervaring op met participatieve kunst in haar eigen onderneming Orgacom en met eventmanagement.
“The Beach combineert zowel inhoudelijk als procesmatig bijna alle aspecten van waar ik me al jarenlang voor interesseer en veel ervaring mee heb”. In het team ben ik iemand die erg gericht is op netwerken met gelijksoortige partners in binnen- en buitenland, het zoeken naar middelen en het integreren van projecten tot samenhangende programma's die eventueel op den duur verzelfstandigd kunnen worden.

Facebook
Website
Link
Email
The Beach is een werkplaats en hub voor sustainist design gevestigd in Amsterdam. Met mensen & organisaties maken we projecten die gemeenschappen versterken. Waarden als duurzaamheid, menselijke maat, eerlijk delen zijn daarbij ons kompas. Het ontwerpen van nieuwe vormen van relaties - het maken van nieuw maatschappelijk weefsel - en onderzoek naar de onderliggende processen is de kern van wat wij doen. The Beach wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst in de periode 2021 - 2024.
view this email in your browser
Copyright © *2021* *|The Beach*, All rights reserved.

Our mailing address is:
*we@thebeach.nu*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
The Beach · Notweg 38, Osdorp-Oost, Amsterdam, The Netherlands · Amsterdam, NH 1068 LL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp