Copy
View this email in your browser
Facebook
Website the beach
Instagram
Email

Nieuws

Cultuurcoaches drie jaar verlengd!

Per 1 maart kreeg The Beach subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, zodat de bestaande cultuurcoaches hun werk op twee basisscholen in Osdorp de komende drie jaar kunnen voortzetten. De Islamitische basisschool El Amien uit dezelfde buurt start ook binnenkort met een cultuurcoach voor design.

Al twee jaar geven onze cultuurcoaches Yara en Willemijn tijdens schooltijd les op basisscholen in de buurt (IKC Het Talent en de Lukasschool). Leerlingen krijgen er niet alleen tekenlessen, ze ontdekken ook hoe ze kunnen ontwerpen, creatief denken en maken. Ze leren creatieve technieken zoals knippen, verven, handwerken, printen, kleien etc. 

Vanaf 2019 zijn er in heel Amsterdam cultuurcoaches. Ze geven les in cultuur op scholen, maar zijn er ook om leerlingen en ouders te helpen om passende culturele buitenschoolse activiteiten te vinden in hun eigen buurt.
Lees verder

Kunstwerk

Tot 17 april in Van Eesterenmuseum

100.000 bomen en een bos van draad

Textielkunstenaar Sara Vrugt borduurde, samen met onder andere buurtbewoners van de Wildemanbuurt, een bos van maar liefst honderd vierkante meter doek als ode aan de natuur. Het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad kwam in 2020 tot stand in een pop-up atelier dat elk seizoen op een andere plek in Nederland neerstreek. Zo ook gedurende een maand bij The Beach.

Mensen uit de buurt borduurden mee aan bomen, blaadjes en vogels. Ook vertelden zij elkaar verhalen over de natuur. Zo ontstond een bos van draad op doek. Alle natuurverhalen kregen een plek in het geborduurde bos en vormen samen een spiraalvormig kunstwerk. Naast de verhalen zijn ook zaden van planten en bomen verwerkt in het doek. Daarmee kan het op zijn uiteindelijke bestemming, de museumtuin van Museum Belvédère in Heerenveen, vergroeien met de natuur.

Voor nu is het kunstwerk te bewonderen tot zondag 17 april in het Van Eesterenmuseum, Noordzijde 31 aan de Sloterplas.

Tentoonstelling

Voedselbos rondreizende tentoonstelling

Hoe kan je leven met de natuur in de stad?

De kinderen van het Gangmakers Ontwerplab hielden zich met deze vraag bezig  in het afgelopen jaar. Ze werkten hiervoor samen met de kinderen van het kinderpersbureau. Zij hebben het idee opgevat om verschillende voedselbossen te planten in Amsterdam. Het resultaat is een grote houten kaart van Amsterdam waarop de voedselbossen en ideeën van de kinderen te zien zijn. De kinderen van het kinderpersbureau gaven deze kaart kleur. De voedselbossen en de ideeën zijn nu te zien in het raam van basisschool IKC Het Talent. Dit is het begin van een rondreizende tentoonstelling door de Wildemanbuurt. 

De ideeën van de kinderen zijn ook digitaal te zien en te beluisteren op de website van The Beach. Klik hier

Agenda

Buurtrestaurant open

Het buurtrestaurant van De Wilde Chefs in de Garage Notweg is weer open! Elke donderdag koken Mimi, Rahwa, Noor, Halima, Hosai of Farhat heerlijke gerechten uit hun eigen cultuur voor de buurt. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, staan de chefs weer met z’n tweeën in de keuken. Iedereen is welkom om mee te eten, buurtbewoners te ontmoeten of gewoon te genieten.

Reserveren kan via wildechefs@thebeach.nu of door te bellen naar 020 - 638 59 08.
Kosten: €8,- p.p. (excl. drank, water is gratis). Tijd: 18:00 uur - 19:30 uur.
 

Eindpresentatie Gangmakers

De kinderen van het Gangmakers Ontwerplab geven hun eigen helden vorm. De gangmakers vinden dat de buurvrouw die de deur voor je open doet als je je sleutels vergeten bent een held kan zijn. En ook een fantasiefiguur zoals het Regenboogmeisje die ervoor zorgt dat mensen elkaar begrijpen. Of de Kat in de boom die magische krachten inzet om mensen op hun gemak te stellen. De helden die zij bedenken vertellen wat zij belangrijk vinden om samen te leven. 

Voor het vormgeven van hun helden gebruikten de kinderen zowel ambachtelijke als digitale technieken zoals tekenen én augmented reality. Samen met augmented reality kunstenaar Sander Veenhof speelden ze met de mogelijkheden van AR en bouwden ze aan hun eigen digitale creaties. Iedereen is welkom om woensdag 20 april het ontwerpproces en de nieuwe helden te zien en ervaren bij The Beach.

Tijd: 16:00-17:00 uur
Plaats: Garage Notweg 

Verhuisbericht

Studio Osdorperban in oude brommerzaak

De jongeren van de ontwerpstudio zijn druk bezig om van de oude brommerzaak aan de Hoekenes een eigen plek te maken. Alles wat ze bedenken en 'designen' doen ze vanuit hun motto Ontwerp vanuit jezelf. Ondertussen werken ze ook verder aan de producten die ze voor de buurt ontwerpen, een gezonde snack (zonnepitten met een smaakje), een augmented reality app om op straat te kunnen sporten en een serie gewone stoelen waar je ongewoon op zit. Elke dinsdagmiddag zijn zij te vinden aan de Hoekenes. 

Kennismaken

Drie nieuwe leden Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van The Beach groeit mee met de organisatie. De huidige Raad van Toezicht wordt daarom versterkt met drie nieuwe leden die aansluiten bij de ambities van The Beach.

"Ik ben Martijn Kool. Lang geleden geboren in Amsterdam Nieuw West en sinds enkele jaren weer woonachtig. In het dagelijks leven ben ik directeur bij een ROC in Zaanstreek en Waterland. Met mijn ervaringen in Amsterdam en in het onderwijs."
Lees verder...

"Ik ben Ilham Lakhal, van beroep architect - heb zowel in het binnen als buitenland gestudeerd en gewerkt. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van twee ondernemingen waar ik dagelijks met veel passie aan werk. Opgegroeid met twee culturen waarbij de ruimte hiertussen mijn waarden, opvattingen en persoonlijkheid hebben beïnvloed." Lees verder...
 

"Mijn naam is Farid el Baktit, 42, woon in de Kolenkit. Ik hou van nieuwe dingen leren, de natuur en voetballen. Mijn grote liefde is Amsterdam. Vanaf mijn studie politicologie aan de UvA  ben ik gefascineerd door de mismatch tussen wat mensen nodig hebben en hoe we zijn georganiseerd."
Lees verder...

Stagiairs

Even voorstellen

"Hallo, mijn naam is Marloes ik ben 24 jaar oud en studeer Product Design aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht (HKU). Ik ben stagiair bij The Beach van februari tot en met juli en ik help op de donderdag mee met de projecten Voor Jou, Voor Mij en Gangmakers. Ook ben ik bezig met een uitgebreid vooronderzoek naar ouderen om samen met programmamaker Rosa voor die doelgroep een nieuw programma te maken als doorstart van het project Tijd voor Wildeman."

“Ik ben Miruna! Ik heb Design voor zorg en welzijn gestudeerd, omdat ik altijd geïnteresseerd ben geweest in hoe we ons leven beter kunnen maken. Vaak heeft het betrekking op onze gezondheid, en nog vaker op de kracht van verenigd zijn. Ik loop stage bij The Beach om meer te weten te komen over de kracht van gemeenschappen, ontwerpen met de lokale bevolking en hoe sociale gezondheid wordt aangepakt in hun context. Ik werk aan diverse projecten van buurtonderzoek tot 
samenwerkingen met 
externe partners."

The Beach is een werkplaats en hub voor sustainist design gevestigd in Amsterdam. Met mensen & organisaties maken we projecten die gemeenschappen versterken. Waarden als duurzaamheid, menselijke maat, eerlijk delen zijn daarbij ons kompas. Het ontwerpen van nieuwe vormen van relaties - het maken van nieuw maatschappelijk weefsel - en onderzoek naar de onderliggende processen is de kern van wat wij doen. The Beach wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst in de periode 2021 - 2024.
Copyright © 2022 The Beach, All rights reserved.

Ons e-mailadres:
we@thebeach.nu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
The Beach · Notweg 38, Osdorp-Oost, Amsterdam, The Netherlands · Amsterdam, NH 1068 LL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp