Copy
Uitnodiging Boekensalon op 12 juni met Richard Niessen
View this email in your browser

Presentatie A Hermetic Compendium of Typographic Masonry – 26 posters van Richard Niessen  

Boekensalon bij de Bijzondere Collecties op 12 juni 2014

Voor Richard Niessen is het affiche zijn favoriete uitdrukkingsmiddel. Niet alleen om ze te zien hangen aan een muur, maar ook om ze op te stapelen, uit te knippen, rond te draaien of te gebruiken als routekaart of bordspel: Niessen ziet een boek als een compilatie van posters. 
De complete set van 26 recente A0 zeefdrukken, te zien in "A Hermetic Compendium van Typographic Masonry", en voor de eerste keer tentoongesteld ter gelegenheid van het ontwerpfestival Une Saison Graphique 2014 in Le Havre, is een afspiegeling van Niessen’s werk, maar ook een set aanwijzingen voor het ontrafelen van zijn universum. 
Voor de catalogus zijn de originele films van de zeefdrukken gebruikt, verkleind en in offset in 8 speciaal aangemaakte kleuren opnieuw gedrukt. 
Het geheel is een concentratie van Niessen’s oeuvre met een inleiding door Tony Côme. In het compendium kunnen verbanden worden gelegd tussen de tentoongestelde werken, waardoor een netwerk ontstaat van waaruit zich drie constellaties vormen: Teken, Symbool en Ornament. Maak kennis met de onbegrensde proeftuin van Richard Niessen, welkom in de hermetische citadel!
 
Het eerste exemplaar van het boek zal tijdens de Boekensalon bij de Bijzondere Collecties op 12 juni worden aangeboden aan Kees Maas, de zeefdrukker van de 26 originelen. Tijdens de presentatie zullen Jean-Michel Géridan en Marina Bakic een toelichting geven op het  ontwerpfestival Une Saison Graphique 2014 dat op dit moment plaatsvindt in Le Havre. 
 
Richard Niessen
Richard Niessen is in 1996 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en sindsdien werkzaam als zelfstandig grafisch ontwerper. Zijn werk beweegt zich in het gebied waar teken, symbool en ornament elkaar overlappen. Met een groeiend vocabulaire van (zelfgemaakte) letters, geheimtaal, raadselachtige tekensystemen, symbolen en patronen bouwt hij constructies die de kijker uitnodigen om te dwalen, zoeken en hopelijk te vinden. Hij deelt zijn werkplaats met zijn vrouw Esther de Vries, met wie hij af en toe samenwerkt, bijvoorbeeld aan de publicatieserie 1:1:1.
 
Boekensalon met Richard Niessen
12 juni 2014, start 16.00 uur
Museumcafé van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129 Amsterdam
r.s.v.p. via aanmelding-erfgoed@uva.nl

 
Copyright © 2014 *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp