Copy
Lees deze mail in uw browser
Nieuwsbrief Duurzaamheid
In deze nieuwsbrief praten wij u graag bij over duurzaamheid in onze gemeente.
 
Inmiddels heeft de raad ingestemd met het concept Regionale Energiestrategie (RES). Deze concept-RES is op 1 juni aangeboden bij het Nationaal Programma. Tijdens een online bijeenkomst in mei gaven we een terugkoppeling over het proces en gaven deelnemers input voor de vervolgstappen.
 
De komende maanden gaan we extra bekendheid geven aan ons Energieloket. Alle huiseigenaren kunnen hier terecht voor gratis en onafhankelijk advies.
Zegt het voort dus :). Overigens zoekt het Energieloket nog energiecoaches die inwoners tips geven over het besparen van energie in hun woning. Misschien iets voor u?
 
U leest ook een persoonlijk verhaal van twee inwoners die met een speciaal verzoek bij ons kwamen. Een verzoek dat we meteen omarmden omdat het helpt onze gemeente klimaatbestendig te maken.
 
Daarnaast vertellen we u over de eerste stappen die zijn gezet voor de gemeentelijke warmtevisie. De stip op de horizon is om in 2050 de huizen en bedrijven in West Maas en Waal duurzaam te verwarmen. Dit kunnen we natuurlijk alleen maar samen met onze inwoners, ondernemers en organisaties bereiken!
 
En zo is het met alles rond duurzaamheid. Alleen samen zorgen we voor een duurzaam West Maas en Waal. We wensen u veel leesplezier!

Positieve online bijeenkomst over de RES

Op 18 mei woonden zo’n 50 inwoners en ondernemers de online bijeenkomst over de Regionale Energiestrategie (RES) bij. Zoals wethouder Ton de Vree aan het eind van de bijeenkomst zei: “We hebben ontzettend veel opgehaald. Daar kunnen we mee verder. Fantastisch om te zien hoe enthousiast West Maas en Walers zijn om in hun vrije tijd mee te denken over de duurzame toekomst van onze mooie gemeente”.
Lees het hele artikel

Haalbaarheidsonderzoeken warmte van start

Volgens het Klimaatakkoord moet elke gemeente voor 31 december 2021 een transitievisie warmte vaststellen. De stip op de horizon is om huizen en bedrijven in 2050 duurzaam te verwarmen. In de warmtevisie komt te staan hoe en wanneer we dat kunnen gaan doen en wat daarvoor nodig is. Er is dus veel werk aan de winkel! We gaan hier stap voor stap mee aan de slag en zullen onze inwoners en bedrijven bij dit proces betrekken. De eerste stap is onderzoek doen naar alternatieve warmtebronnen.
Lees het hele artikel

Een mooi voorbeeld uit Alphen over klimaatadaptatie

Het klimaat verandert. Dat merken we steeds meer. Denk aan de enorme stortbuien waarbij in korte tijd veel water valt en de overstromingen van de rivieren. Maar ook aan langdurige hitte of droogte. Wij nemen maatregelen om onze gemeente zo goed mogelijk aan te passen aan het nieuwe klimaat. Dat noemen we klimaatadaptatie. Daar zult u nog veel van gaan horen. Vanaf nu leest u in deze nieuwsbrief ook over dit thema.
 

Wateroverlast in Alphen: een gezamenlijke oplossing

In Alphen kan bij hevige regenval het water op een aantal plaatsen niet goed weg. Daarom zorgen wij in Alphen dat het water beter opgevangen en afgevoerd kan worden. Zo hebben wij vorig jaar de vijver aan de Middendam vergroot waar het regenwater naar toe kan. Omwonenden Marcel en Rachael Broeders uit Alphen belden ons op. Ze wilden graag meewerken door water op of grenzend aan hun terrein af te laten voeren. Een niet alledaags verzoek en een mooie kans om water meer ruimte te geven in Alphen. Daar werden wij heel blij van. Lees hieronder het interview met Marcel en Rachael Broeders-Reeves.
Lees het hele artikel

Vanavond gratis webinar voor lagere energierekening


Wilt u in een uurtje weten hoe u snel en gemakkelijk energie kunt besparen? Geef u dan op voor de gratis online bijeenkomt “winst met kleine maatregelen” van het Energieloket. Deze webinar is dinsdagavond 30 juni om 19.30 uur. U volgt ‘m gewoon vanuit huis. Meld u wel even van te voren aan via www.energieloketrivierenland.nl/webinar. Dan krijgt u verdere instructies over het inloggen.

Vacatures

Bent u of kent u iemand die graag wil werken aan een duurzaam west Maas en Waal?
Dan zijn deze vacatures interessant!

Verzilver uw bedrijfsdak!


Heeft u nog geen zonnepanelen op uw bedrijfsdak? Met de campagne ‘Verzilver uw dak’ ondersteunt de provincie ondernemers bij de eerste stappen om zonnepanelen op het dak te krijgen. Met een persoonlijke dakscan krijgt u inzicht hoeveel panelen er op uw dak passen en welke businesscases er zijn.
 

Benieuwd naar de mogelijkheden van uw dak?

Vraag dan gratis en vrijblijvend een dakscan aan. Adviesbureau Over Morgen kan in september en oktober 2020 gratis SDE++ subsidie voor u aanvragen op uw naam. Na toekenning kunt u zelf verder met het realiseren van zonnepanelen op uw dak.

Energieloket: voor al uw vragen over duurzaam wonen

 
Heeft u plannen om uw woning te verduurzamen maar u heeft geen idee hoe? Wilt u weten hoe u thuis energie en geld kunt besparen? Of wilt u weten welke subsidies er zijn? 
Het Energieloket staat voor u klaar voor gratis en onafhankelijk advies. 
www.energieloketwestmaasenwaal.nl / 0345 504 012 
Twitter gemeente West Maas en Waal
Facebook gemeente West Maas en Waal
Website gemeente West Maas en Waal
YouTube gemeente West Maas en Waal
Copyright © 2020 gemeente West Maas en Waal, All rights reserved.


Wil je de instellingen veranderen?
Je kunt je voorkeuren bijwerken of je afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp