Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Gestreste pompoenen en andere naweëen van de regen

Hoe wel het weer gelukkig wel iets droger is geworden, zien we op het land nog steeds de gevolgen van de natte start van de zomer. Veel gewassen zijn ten eerste wat achterbleven in de groei en we hebben deze zomer meer last van schimmels en plagen. Opvallend is dat erl dit jaar geen wesp te zien is op het land. Het schijnt dat die tijdens de hevige regenval hun boeltje hebben gepakt en naar het noorden van Nederland zijn vertrokken. Ook zijn sommige planten een beetje in de war. De pompoenen bijvoorbeeld zijn duidelijk van de leg; ze maken volop bloemen, maar voornamelijk mannelijk bloemen. Maar om pompoenen te kunnen laten groeien hebben we toch echt de vrouwelijke bloemen ook nodig. Dat is jammer! Dit jaar dus voor het eerst sinds jaren wat minder pompoenen in de herfst.


Open dag in de herfst: Zondag 18 september

Om u ook eens een ander seizoen te laten zien, leek het ons een leuk idee de open dag in september plaats te laten vinden. En aangezien het eind juni bakken uit de hemel plensde, kwam dat mooi uit. We hopen weer te ontmoeten in een herfstzonnetje, op 18 september van 12 tot 16 uur.

 

In de bonen,

Het is weer de tijd van de stokbonen! U kreeg ze al in uw pakket en zult ze de komende tijd nog zeker terug zien. We hebben drie verschillende variaties: Spercie- spek- en snijboontjes. Qua smaak en structuur zit er een beetje verschil in.

Snijbonen zijn plat en er kan een haartje aan de zijkant zitten. Door het puntje naar achteren te trekken, trekt u dit vaak mee als u de boon afhaalt. Wij houden zelf van een nog verse, malse boon, niet al te lang gekookt dus, 7 tot 8 minuten in ruim kokend water.

De spekboon is een wat robuustere boon met alweer boontjes in de peul. Om ook deze gaar te krijgen mogen ze iets langer in de pan, een kleine 10 minuten.

Sperciebonen zijn rond, lekker mals en hebben ook genoeg aan 8 minuten koken.

Deze bonen zijn heerlijk met een beetje knoflook en olijfolie of een vinaigrette met pittige grove mosterd en witte wijnazijn. Ze doen het ook heel goed met wat zoutere smaken, spek is een bekende, maar ook brie, blauwe kaas, noten en zwarte olijven.

Denk bijvoorbeeld aan deze salade in deze link:

Salade met groene boontjes en roquefort

 


Klein is fijn

Volgende week krijgt u van ons de aardappel Raja in het pakket. De afgelopen jaren was deze rode pieper een van onze vaste gewassen. Een heerlijke aardappel, maar hij heeft één nadeel, hij is niet bestand tegen Phytoftora, de aardappelziekte die vooral in natte seizoenen flink kan huishouden. De afgelopen jaren hadden we om die reden de Raja even gelaten, maar, omdat ie zo lekker is, dit jaar toch weer geplant.

Tja, en toen ging het regenen en hield het niet meer op.

Gelukkig hebben de Raja toch nog kunnen oogsten, maar nu als krieltje. Klein maar fijn eigenlijk. U hoeft ze niet te schillen, goed wassen en ze kunnen zo de pan in. Na het koken nog even twee minuutjes nabakken in een hete wok met wat grof zout en rozemarijn geeft ze helemaal die extra mmmmm!
 

Courgette en veldkomkommer

Ze tuimelen aan de lopende band van de plant af, deze neven. Courgette is misschien niet de meest spannende groente, maar ontzettend veelzijdig en eigenlijk altijd handig. Leuk is dat je tegenwoordig voor een tientje van die apparaatjes kunt kopen om courgettes en komkommers in prachtige spaghettislierten kunt snijden. Dat biedt weer een heel scala aan mogelijkheden voor deze frisse jongens.
In het geval van de courgette heeft het zelfs al een naam; courghetti. Je kunt de courgette rauw als een salade eten, of heel even in een pan kokend water gooien voor een warme hap. En, net als, pasta, kun je daar verrassend lekker dingen van maken. Een kleine googletocht levert allerlei lekkere mogelijkheden op:

courgette-spaghetti-met-walnootpesto/

courgette-pasta-met-champignons-en-avocadosaus/


wortel-en-courgette-spaghetti-met-walnoten-peterseliepesto
Copyright © 2016 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp