Copy
Juni 2014
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser
Het was koud, het was nat, u klaagde, wij klaagden, iedereen klaagde, maar als we naar het land kijken kwamen we er nog best redelijk vanaf. Alles groeide, maar wel erg traag, en hier en daar waren er natuurlijk schimmelziektes die profiteerden van de hoeveelheid water. Maar toch, het had best erger gekund. Niks te klagen dus, achteraf bezien, vooral als september nu even flink zijn best doet en ons een prachtige indian summer bezorgd.
Dat lijkt ons een erg goed plan. Stemt u ook even voor? Fijn, dank u wel! Proost dan maar, op een heerlijk nazomer!
 

Sugar on the barbie


Nu we toch net hebben afgesproken dat we nog even doorzomeren in september, kunnen we net zo goed de barbecue weer uit de garage halen/ leeggieten/ ontroesten, wat maar van toepassing is.
Deze week krijgt u van ons weer lekker suikermais en dat is heerlijk om te grillen. De veiligste manier is om de kolven eerst te koken (7 minuten voor verse, dubbel zo lang als ze al een paar dagen liggen) en daarna nog even na te grillen. U kunt ook de bladeren laten zitten en het onderstaande truukje eens proberen. We vonden dit receptje op www.suikermais.nl, want zoals iedere zichzelf respecterende groente heeft ook suikermais tegenwoordig een eigen website!

Mais in bladeren gegrild.
Zet de maïskolven, met de kolfkwast naar beneden, ruim 2 uur in een emmer met water. Leg de kolven daarna op de barbecue. Door het opgezogen water koken de kolven gaar en branden de bladeren niet aan. Draai de kolven, zodat ze overal gaar worden. Open na 15 tot 20 minuten een stukje van de schil en kijk of de kolven gaar zijn. De kolven zijn klaar als de korrels donkergeel zijn. Verwijder de bladeren en steek 2 maïsvorkjes in de uiteinden. Smeer eventueel wat boter op de kolven.
Eet smakelijk!
 

Pieperoni's


U krijgt ze alweer af en toe, de nieuwe piepers, maar pas vanaf oktober krijgt u ze weer iedere week. Deze week krijgt u ze wel in uw pakket.
U kunt aardappels natuurlijk poffen op de barbecue, maar ze zijn ook heel erg lekker om gewoon te grillen! U kunt ze, met schil en al in flinke langwerpige stukken snijden, maar ook iets eleganter aan een mooi spiesje rijgen. Bestrooi de aardappels met cajunkruiden of met rozemarijn zoals bij het onderstaande receptje en ze zien er gelijk heel feestelijk uit!

BBQ spiesjes van aardappel
Ong 4 of 5 kleine aardappeltjes per spiesje
-2 eetlepels olijfolie
Voor het strooizout:
-de naalden van 3-4 takjes rozemarijn
-5 eetlepels grof zeezout

Bereidingswijze:
Was de aardappels goed, halveer ze en kook ze 10 minuten bijna gaar. Laat ze wat afkoelen.
Rijg ze aan de satéprikkers en besmeer ze met een kwastje met wat olijfolie.
Grill ze op de barbecue of boven een open vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Maal het zout met de rozemarijn in een vijzel of hakmolen tot mooi groen zout.
Bestrooi de aardappelspiezen met het mengsel en dien ze meteen op.
 
 

Shanghai Paksoi


Pardon? Shanghai? Jawel, zo heet het kleine broertje van de paksoi, u kent ze vast wel uit de Chinese keuken. Ze blijven heerlijk stevig als u ze...u raadt het al, heel even grilt. Dit keer doen we dat dan toch maar even in een wok in plaats van op de barbecue, hoewel... probeert u het eens met een beetje olie, knoflook, en kruidenzout. In de wok kan het ook met een heerlijke dressing van gember:


Ingrediënten

Struikjes Shanghai paksoi in ruim water wassen en goed uitslaan. Struikjes in lengte in vieren snijden. Limoen schoonboenen, groene schil eraf raspen en limoen uitpersen. Gember schillen en fijnraspen. In wok olie verhitten en gember bakken tot hij gaat geuren. Paksoi erdoor scheppen en op hoog vuur al omscheppend in ca. 3-4 minuten laten slinken. Limoenrasp, limoensap en sojasaus erdoor scheppen en paksoi nog ca. 1-2 minuten zachtjes verwarmen. Cashewnoten erdoor scheppen en direct opdienen. Serveren met basmatirijst.
 
Pompoen

Het is begin september en ze zijn er al: mooie blozende pompoenen! Een tikkeltje vers van de pers dit jaar, maar door het warme voorjaar en de, toch jawel, warme zomer zijn ze er vroeg bij dit jaar. Nog net op tijd voor die prachtige indian summer en ons feestje op de barbecue!

http://www.marchedupre.com/kookboek/geroosterde-pompoen-met-frisse-yoghurtsaus
 
 
Mooooie bonen!

De komende tijd voegen we weer een nieuwe boon toe aan ons aan onze assorti stokbonen: naast snijbonen en spekbonen krijgt u de komende tijd pronkbonen van ons. Ze zijn plat en er kan een klein draadje aan zitten. Haalt u ze af door de topjes om te knakken en naar beneden te trekken, dan heeft u er verder geen last meer van.

Smakelijk eten!

 
Copyright © 2014 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp