Copy
mei 2015
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

zoals gezegd(es)...

Een beetje onstuimig, volgens mij kunnen we het voorjaar zo wel omschrijven. Mooi, winderig, af en toe flink nat en toch nog wel een beetje fris. Ach..eigenlijk, als we er over nadenken was het eigenlijk een heel normaal voorjaar. Maart roerde zijn staart, april deed wat ie wil en zonder twijfel worden er overal deze maand gezellig eitjes gelegd in warme nestjes.
Sommige groente vonden het nog een beetje koud de afgelopen tijd en schoten te snel in bloei, maar verder komt alles goed op gang en de eerste nieuwe oogsten van rucola, bosknoflook en zelfs al courgettes komen binnenkort uw kant op.
Aanpassing routes en bezorgdagen

Ergens deze zomer zullen we onze nieuwe elektrische auto in gaan zetten voor de routes die niet door de fietskoerier kunnen worden gedaan. Maar omdat de wagen een bepaald bereik heeft voor ie weer even groene stroom moet bijtanken, zullen we de routes enigszins moeten aanpassen. Dat betekent onder andere dat onze abonnees in Nijmegen Noord, Lent en Elst, vanaf juni voortaan op vrijdag hun pakket bezorgd krijgen. Voor een aantal anderen betekent dit dat de bezorging op de dinsdag wordt. Iedereen wiens wekelijkse bezorgdag verandert krijgt daarover binnenkort een briefje in het pakket.
 


Bloemkool


Was bloemkool lange tijd de groente André van Duin en van doorgekookt bij bloemige aardappels met een bechamelsausje, bloemkool bestormt inmiddels opnieuw de culinaire hitlijsten. We geven u de top 3;

3
De rawfoodies, en paleo's en andere graanvermijdenden maken tegenwoordig 'rijst' van bloemkool door de roosjes en steeltjes kort te pulseren in de keukenmachine. Zo krijg je korrels met de maat van fijne rijst of couscous waar je heerlijke salades van kunt maken (zoals deze met bosuitjes, citroen en koriander), maar die je ook kunt roerbakken als warm bijgerecht, zoals hier.

2
Roosteren roosteren roosteren! Net als broccoli in de oven heerlijk kruidig en knapperig wordt, wordt bloemkool dat ook. Besprenkel de bloemkoolroosjes met een heerlijke knoflook/kruidenolie, leg ze 20 tot 30 minuten in de oven en mjamm. Of een variant, meng kerrie met knoflook en yoghurt, vermeng dit met de roosjes en rooster het in de oven.
Ook lekker: deze salade met quinoa

1
En met stip op nummer één; bloemkoolpizzabodem. Wat zegt u? Jawel, dit is echt hartstikke lekker, mager, glutenvrij, koolhydraatarm en toch écht pizza! De meisjes van chickslovefood maken hem zo, maar als u een beetje googled vindt u ook varianten waar nog wel een beetje boekweitmeel in zit.

Tot slot, nog één keertje dan, die grote hit van toen. Hossen maar!
Ik heb.....youtube.com 


Venkel met citroensaus


Binnenkort krijgt u van ons weer heerlijke geurige venkel in het pakket. Venkel is natuurlijk altijd lekker in salades, bijvoorbeeld met sinaasappel en walnoten, maar probeert u ook eens dit lekkere receptje:
 • 400 g venkel, in schijven
 • sap van ½ citroen
 • 15 g zachte of vloeibare margarine
 • 50 g ui, fijngesnipperd
 • 1 koffielepel fijngehakte bieslook
 • 1 koffielepel paprikapoeder
 • ½ eetlepel fijngehakte dille
 
 • voor de citroensaus
 • 100 ml groentekookvocht
 • 2 maatjes energievrij bindmiddel (of 2 koffielepels maïzenal)
 • sap van 1 citroen
 • 30 ml magere melk
 • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
 • 1 eetlepel fijngehakte citroenmelisse


Bereiden

Kook de venkel gaar in kokend water met citroensap. Laat goed uitlekken maar bewaar het kookvocht voor de saus.

Verhit de margarine in een pan en fruit de ui. Roer de ui onder de venkel en breng op smaak met peper (en zout).

Maak de citroensaus. Breng 100 ml groentekookvocht aan de kook. Voeg het bindmiddel druppelsgewijs toe en laat even doorkoken. Voeg het citroensap toe. Voeg al roerend de melk toe. Voeg de peterselie en de citroenmelisse toe. Breng op smaak met peper (en zout).

Verdeel de venkel over de borden en giet de citroensaus erover. Werk af met paprikapoeder, bieslook en dille.

Open Dag


Zondag 21 juni van 12 tot 16 uur gooien wij onze denkbeeldige poorten weer open en nodigen u van harte uit. Komt u ook weer kijken en proeven. Neemt u uw rabarbercreaties weer mee? Zoals ieder jaar verheugen we ons weer u te ontmoeten en op een gezellige dag!

 

Voorlopig even geen piepers!

Deze week krijgt u helaas voorlopig de laatste aardappels in het pakket. Dan blijft het voorlopig even stil wat betreft aardappels. We bezorgen nog wel een paar keer een lekkere portie nieuwe aardappeltjes, maar pas vanaf september krijgt u weer wekelijks aardappels geleverd.
 
Rucolasalade met peer
 • 2 rijpe handperen
 • 4 handen rucola
 • 4 handen waterkers
 • vinaigrette van 3 delen olijfolie, 1 deel citroensap, zout en peper
 • 100 gram walnoten
 • 75 gram Parmezaanse kaas

Meng de rucola met de waterkers en meng de zelfgemaakte vinaigrette erdoor. Schil de peperen en snijd ze in dunne plakjes. Schaaf de Parmezaanse kaas (of pecorino) in dunne plakjes. Hak de walnoten heel grof. Verdeel de rucola/waterkers/vinaigrette over 4 borden. Verdeel daarover de perenplakjes, kaas en noten. Serveer er vooral wat warm knapperig meergranenbrood bij.

Betaalt u op de juiste rekening?

Sinds wij onze bedrijfsnaam hebben veranderd van het Spoor naar de Lijsterbes hebben wij ook een nieuwe bankrekening bij de Triodosbank. Wij ontvangen echter van een aantal mensen nog geld op onze oude rekening. Was u al klant van het Spoor en kunt u zich niet herinneren uw bankbetaling te hebben aangepast, wilt u dit dan even controleren?

Het huidige rekeningnummer is: NL56 TRIO 0197 8058 92. t.n.v. tuinderij de
lijsterbes.

Heel hartelijk dank!
Copyright © 2015 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp