Copy
maart 2015
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser


Piep zei de muis. Maar in dit geval niet in het voorhuis, maar op ons land. En met zijn allen tegelijk. En wie een beetje bekend is met muizenfamilies weet dat papa en mama muis het gemiddelde Nederlandse kinderaantal van 2,3 ver overschrijden. Met andere woorden; we hebben een muizenplaag op ons land.
Het is een gebruikelijk fenomeen dat er bepaalde jaren er meer muizen zijn. Meestal hersteld de natuur zichzelf, doorgaans door een koude winter, maar vaak verschijnen er ook meer natuurlijke vijanden van de muis. Maar na twee betrekkelijk zachte winters kunnen we niet anders dan constateren dat het vooralsnog 1-0 is in het voordeel van de muizen versus moeder natuur.  En dat is pech voor ons, want er wordt gretig ontbeten, gelunched en corpulent gedineerd van onze groente, die natuurlijk bedoeld zijn om op uw bordje te belanden. We maken ons, eerlijk gezegd, wel wat zorgen over het komend seizoen en gaan het andere team toch maar eens wat ondersteunen. Dat doen we door een valkenkast te plaatsen; een hoge paal met een nestkastje. We hopen dat er zich daar binnenkort een valkenfamilie gaat vestigen met een stevige eetlust en makkelijk zo'n 35 muizen per dag lusten. We houden u op de hoogte of de kast bewoond wordt!Verder zijn we druk in de weer met nieuw plantgoed, zaaigoed en komen binnenkort de eerste nieuwe oogsten er al aan. Afgelopen week kreeg u nog verse raapsteeltjes uit de koude kas van bio-buurman Zonneklaar, maar in onze eigen tunnel staan ze inmiddels ook boven de grond en met enkele weken ook klaar om te worden geoogst.

Groenlof

Groenlof is een najaarsgroente die het midden houdt tussen andijvie en witlof en zit daarmee in de hoek van de groente met een bittertje. De groenlof die u deze week van ons krijgt heeft overwintert in één van onze tunnels.

Groenlof is lekker te combineren met wat zoetere smaken. U kunt het gebruiken zoals u ook witlof zou bereiden, bijvoorbeeld in een salade met (sinaas)appel en walnoten. Of gekookt met een lekker kaassausje. Maar probeert u ook het volgende sausje eens:

1 stronk groenlof, in de lengte doormidden gesneden.
1 glaasje wijn
4 eetlepels balsamicoazijn
sap en rasp van twee sinaasappels
twee eetlepels suiker of honing

Voeg alle ingrediënten behalve de groenlof in een klein pannetje en breng dit zachtjes aan de kook, laat het een beetje indikken tot ongeveer de dikte van schenkstroop.
Stoof ondertussen de groenlof kort in een pan met een beetje water, tot de bladeren wat zachter zijn, maar niet te zacht.
Leg de groenlof op een bord met de open kant naar boven en giet de siroop over de groenlof. Lekker met pasta!

De bladeren van groenlof zijn ook heel lekker om heerlijke lenterolletjes mee te maken. Op deze pagina vindt u daarvoor allerlei lekkere tips.

http://voedzo.nl/recepten/wrap-roll-it-the-raw-way/

 

Venkel


Een van onze favoriete groente is misschien wel venkel. Het geurige loof, het mooie witte knolletje en die heerlijke anijsachtige smaak. Om de subtiele smaak van venkel te ondersteunen wordt in de Italiaanse keuken vaak ook nog venkelzaad toegevoegd aan gerechten. Venkel is heerlijk om te roosteren met een lekkere kruidenolie of met de bovenstaande balsamicosiroop. Maar het is ook heerlijk in soepjes, zoals het recept in de onderstaande link:

Wortelvenkelsoep
 
 

Postelein met witte kaas en oregano


Ieder najaar en voorjaar zijn we erg blij met postelein. Dit delicaat uitziende plantje voorziet ons, samen met veldsla, van heerlijk vers wintergroen. Beide groentes zijn rijk aan omega 3 vetzuren, het voor ons heel belangrijke stofje wat erom bekend staat voornamelijk in vette vis voor te komen. Gelukkig zijn er meer plantaardige bronnen van omega 3, zoals chiazaad, lijnzaad, walnoten en hennepzaad.
Postelein is daarnaast rijk aan vitamine c. Goudzoekers in Amerika in de dagen van het wilde westen voorkwamen scheurbuik na een lange, hongerige winter, door postelein te eten die als één van de eerste plantjes in het voorjaar verse vitamines verschafte.

Postelein wordt doorgaans rauw als salade gegeten of door een stamppotje gestampt, maar probeert u ook eens dit lekkere bijgerechtje:

Postelein met witte kaas en oregano

Sinaasappel schoonboenen en 2 lange repen van schil snijden. Halve sinaasappel uitpersen (andere helft wordt niet gebruikt). In grote pan laagje kokend water met zout en sinaasappelschil 5 min. zachtjes laten trekken. Postelein wassen en stelen grof hakken. Schil uit water verwijderen en postelein in sinaasappelwater in 2-3 min. beetgaar koken. In kom 2 el sinaasappelsap met citroensap, olie en bosuitje mengen. Dressing op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Oregano van takjes plukken en fijnsnijden. Postelein in zeef goed laten uitlekken, overtollig vocht eruit drukken. Postelein overdoen in warme schaal, dressing en oregano erdoor scheppen. Kaasblokjes boven postelein verkruimelen. Lekker bij pasta of couscous.

Eet smakelijk!
 
Copyright © 2015 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp