Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser
Het zal u niet verbazen als we u vertellen dat we nu toch echt wat minder te spreken zijn over het weer. En daarbij, wie is dat wel? De extreme hoeveelheden water die er de afgelopen tijd zijn gevallen maken ons werk niet makkelijker. De eerste hevige regenval, alweer een paar weken geleden veroorzaakte flinke modderstromen die vanaf de st Jansberg ons land op stroomden. Was het daarbij gebleven was de schade wonderlijk genoeg nog te overzien geweest, maar de aanhoudende regen en de hoeveelheid water zorgen ervoor dat het land geen kans krijgt te herstellen. Inmiddels is het land zo nat en modderig dat we er maar mondjesmaat met de trekker kunnen komen. Plantgoed blijft daardoor staan terwijl al gezaaide jonge plantjes gewoon wegdrijven, onder de modder verdwijnen of beschimmelen door het vocht.
Helaas, juni 2016 is een ingewikkeld waterballet. Wel zien we dat een aantal van onze investeringen echt de moeite waard waren, zoals het werken met de composteerbare maisfolie. Schoffelen of wieden is nu gewoon niet mogelijk, dus we zijn erg blij dat een groot deel van onze teelten al onkruidvrij wordt gehouden door deze folie. Ook weggespoelde winterpeentjes hebben we net op tijd nog opnieuw kunnen zaaien, dus nu duimen voor een drogere tweede helft van de zomer.

Al met al houden wij het hoofd koel en boven water. Wel maken we ons zorgen. Als de aarde opwarmt blijft er meer vocht in de lucht hangen, met nog natter en onbestendiger weer als gevolg. Wordt dit de nieuwe zomer? We hopen het niet en blijven ons steentje bijdragen aan een beter milieu.


 

Venkel


Wie zich niet klein heeft laten krijgen door al dat vocht is de venkel. Gelukkig maar, want hij blijft lekker!

Venkelsalade met appel en rozijn

1 el olijfolie
2 tl  mosterd
2 tl citroensap
1 kleine venkel
1 groene appel
8 walnoten
50 gram rozijnen

Bereiding:
 
Week de rozijnen in lauw water en giet ze af.
Maak een dressing van de olie, de mosterd en citroensap.
Maak de venkel schoon en bewaar het venkelgroen voor garnering. Snijd of schaaf de venkel in plakken en snijd deze in reepjes. Was de appel, snijd hem in parten en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne reepjes. Meng de dressing en de appel door de venkel en strooi het venkelgroen er over.
Hak de noten in grove stukken en verdeel ze met de rozijnen door de salade.

Palmkool


We krijgen nog regelmatig vragen over deze relatief onbekende groentesoort. Wat is het? En wat moeten we er mee? Het ziet er natuurlijk ook wat wonderlijk uit, zo'n bosje donkergroene bladeren. Maar het is dus Palmkool, of Cavolo Nero zoals het inmiddels fijngesneden in zakken bij de Albert heijn wordt verkocht. Zoals wij de boerenkool hebben, zo koesteren de Toscanen deze koolsoort. Boerenkool en Palmkool zijn goed te vergelijken, de smaken zijn verwant en ook de stevige structuur van het blad. Net als boerenkool slinkt palmkool snel als het wordt verhit en dan wordt het blad lekker zacht en smakelijk. Deze donkergroene koolsoorten zijn allebei rijk aan antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. De moeite waard om er dus ook in de zomer iets lekkers mee te maken!

Palmkool is ontzettend makkelijk te bereiden door vanaf de onderkant van het blad met twee vingers het blad van de nerf te halen, even fijn snijden en dan met olijfolie, een uitje en wat knoflook te fruiten in een pan. U kunt daar van alles aan toevoegen; gewone kaas, zachte geitenkaas, nootjes, lekkere zontomaatjes, ansjovis of eventueel wat spekjes. Roer dit door een bordje pasta en smullen maar!

Door het stevige blad en bijzondere smaak leent palmkool zich ook heel goed voor een lekkere pesto. Dat is lekker en supersnel in elkaar gemixt. We gaven u al eens een recept voor een palmkoolpesto met zontomaatjes, maar laatst vonden we deze met feta. Ook erg lekker!

 
- 50 gram geraspte pittige kaas
- 10  palmkoolbladeren
- ong 50 gram fetakaas
- 3 teentjes knoflook
- 40 gram hazel- of walnoten
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- 150-175 ml olijfolie
- zeezout en peper
 
Alles mengen in de keukenmachine of met de staafmixer. Klaar! Eet smakelijk

 


Prei


Deze week krijgt zomerprei in uw pakket. En nou is prei voor allerlei gerechten een lekker ingrediënt, maar vandaag kregen we zomaar zin in een lekkere stevige preitaart. Tja... en dan moet het je eigenlijk niet meer verbazen, maar er is gewoon een hele website met alleen maar preitaarten. En die heet natuurlijk:

www.preitaartrecept.nl
 


Bijzondere bietjes


Laatst kreeg u van ons een bosje gemengde bieten, de bekende rode en minder bekende gele bietjes. Vond u ze lekker?
Binnenkort krijgt u weer een dergelijk bosje van ons. Onze grote kookguru Ottolenghi weet er een heerlijke salade mee:


Salade van rode en gele biet:

500 gram rauwe gele bieten
500 gram rauwe rode bieten
80 gram zonnebloempitten
90 ml ahornsiroop
4 el sherryazijn
4 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
20 gram kervel + wat voor de garnering
60 gram sla, zoals minisnijbiet, jonge spinazie of rucola
grof zeezout en zwarte peper
 

bereiden:

verhit de oven voor op 200 graden. was de bieten goed en verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie. rooster ze in de oven tussen de 40 en 90 minuten (afhankelijk van het formaat, kleine bieten zijn sneller gaar). controleer ze, de biet is gaar als een scherp mes en makkelijk inglijdt.

spreid de zonnebloempitten uit in een ovenschaal en rooster ze tegelijk met de bieten 8 minuten in de oven tot ze lichtgekleurd zijn. haal de gare bieten uit het folie en schil ze nog warm met een schilmesje. snijd ze doormidden, in vieren of in kleine blokjes. vermeng de bieten in een schaal met de overige ingrediënten.

proef! de salade moet een duidelijk zoete smaak hebben die met zout in balans is gebracht. voeg zo nodig zout en peper toe. schep de salade op een mooie schaal en bestrooi met kervel.
 

Copyright © 2016 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp